Jurnal de Paris

Vacante

Reteta Jurnal de Paris

 

3 Iunie - O mica descoperire

Acest bar mi-a atras atentia inca din primele zile. Intotdeauna cand treceam pe langa el era inghesuiala, coada, oameni cu pahare de vin in mana stateau afara si asteptau... ceva. In final am cedat curiozitatii si am intrebat ce e inauntru de e asa inghesuiala mereu. Mi s-a raspuns ca locul e faimos, ca bucatarul de la Le Comptoir a deschis un bar stil tapas, insa cu mancare inspirata din gastronomia franceza si cu putine accente spaniole. Intr-o seara m-am pregatit si eu de lupta si am pornit catre L'Avant Compotir (3 Carrefour de l'Odéon). A durat cam 10 minute ca sa putem intra. Inauntru spatiul e mic, cam 3-4 metri patrati pentru clienti si un pic mai mult pentru bucataria deschisa. Se mananca direct pe tejgheaua barului si o mica etajera in spate. Atat. Prima provocare: sa ajungi la tejghea sa-ti faci comanda. Dupa ceva coate si scuze in stang si-n dreapta am reusit-o si pe asta. Cam in doua minute vinul nostru era dat din mana in mana prin toata incaperea pana a ajuns la noi. Apoi a inceput sa vina mancarea in acelasi fel. Spre surpriza mea a ajuns exact ce am comandat: crochete cu sunca, creveti sotati, porc caramelizat si carpaccio de vita :) Pe tejghea era plin de borcane cu muraturi, pachete de unt, fleur de sel si paine la discretie. Se mananca la gramada. N-am vazut oameni mai fericiti la un loc si ataaaat de aproape unul de altul. Asadar, locul acesta este deosebit si il recomand doar daca sunteti sociabili si nu aveti probleme prea mari cu dezordinea. Pentru ca dupa ce treceti peste toate astea, mancarea este foarte buna, vinul la fel si atmosfera deosebita.

 

1, 2 Iunie - Cultura si arta

Weekendul acesta l-am dedicat mai mult culturii si artei. Am inceput cu vizita la Pantheon, un mausoleu din Cartierul Latin, in care sunt inmormantati Voltaire, Rousseau, Hugo, Zola, Marie Curie si Dumas.
A urmat Versailles (am luat RER C timp de aproape 1 ora pana acolo). Am vizitat castelul si gradina, ambele impozante si bine conservate. Mi-a facut placere vizita, desi astfel de castele nu sunt de obicei pe gustul meu. Mai ales plimbarea prin gradina a fost extrem de placuta, pe fundal se auzea apa fantanilor arteziene si muzica clasica. Recomand incaltaminte comoda si mancare la pachet pentru o astfel de vizita. Dureaza mult si preturile la mancare si apa sunt de-a dreptul nesimtite.
Centrul Pompidou a fost urmatoarea tinta. Surpriza! In prima duminica a fiecarei luni intrarea e gratuita, asa ca am economisit cate 10 Eur ;) Picturi si sculpturi moderne. Matisse, Picasso, Starck sunt cativa care sunt expusi in expozitiile permanente. Si evident atelierul lui Brancusi, aflat intr-o cladire separata, dedicata doar lui.
Cu atatea vizite, am avut timp doar de mancare fast-food, de la restaurantele cu autoservire cu sushi si mancare chinezeasca. Sushi este foarte la moda in Paris, veti gasi sushi baruri la tot pasul si preturile sunt foarte bune.
Sa nu uit de un mic spectacol: un batranel cu o pianina pe roti ne-a intretinut la micul dejun. Si provocarera zilei: cine manaca aceasta branza (vezi poza)?

 

1 Iunie - La multi ani, copii!

Doar doua cuvinte: Pierre Herme.

 

30 Mai - Papilele mele fericite

Postul de ieri s-a pierdut. Se pare ca la salvare a fost o problema si am pierdut textul. Nu l-am rescris fiindca cred ca unele lucruri se intampla cu un scop si trebuie lasate asa. Poate ca universul stia ca ceea ce va urma va fi incomparabil mai bun.
Les Papilles (30, rue Gay Lussac), locul unde papilele mele au luat-o razna de fericire timp de doua ore. Este un bistro, unde le chef creeaza meniuri demne de cateva stele michelin, insa la preturi rezonabile si intr-o atmosfera relaxata. Meniul este fix, insa se schimba in fiecare zi in functie de oferta pietei. Pretul unei meniu (supa, fel principal, branza si desert) este de 35 Eur. Noi am ajuns la ora 12:10 in restaurant si era aproape gol, insa dupa o jumatate de ora nu mai gaseai loc. Am inteles ca pentru cina este necesara o rezervare. Oferta de vinuri este imensa, toti peretii sunt "tapetati" cu sticle. Am mers pe recomandarea barmanului, fiindca am fost coplesita in fata acestei oferte. Portiile s-au dovedit mari, asa ca pentru noi ar fi fost suficient un meniu la doua persoane. Masa a inceput cu o supa crema de cartofi si praz cu crutoane de bacon, patrunjel, ceapa si putina frisca. Am primit apoi un vas oval de cupru care continea nici mai mult nici mai putin decat un puiutz la grill taiat bucati si penne, intr-un sos pesto cu ceapa, rosii, usturoi si cimbru. A urmat apoi branza zilei: Sain-Nectaire cu dulceata de mere si piment d'Espelette. Iar la final ganache cu spuma de caramel. La fel ca in multe bistro-uri pariziene, mesele sunt mici si inghesuite, asa ca si de data asta am avut parte de companie placuta, un cuplu de localnici foarte simpatic, care ne-a facut cateva recomandari binevenite pentru zilele urmatoare in Paris.

 

28 Mai - Macarons

Tocmai am terminat al doilea curs de patiserie, cel de MACARONS. A fost mult mai greu decat primul curs, cel de croissante. Poate si fiindca, cu maitre patissier non-stop in spatele meu, m-am trezit dintr-o data ca am doua maini stangi... In timp ce maitre Pierre ne facea demonstratia, mi-am dat seama ca azi nu voi invata doar sa fac macarons ci si sa fiu eficienta.
Am realizat brusc, ca acasa sunt foarte atenta la ingrediente, la cum le procesez, la aspectul final, dar nu sunt atenta niciodata la miscarile mele. Altfel spus, dau mai multa importanta mancarii decat mie. Am inteles atunci de ce unele operatiuni mi se par foarte obositoare. Pana azi am crezut ca are a face doar cu conditia mea fizica si mainile mult prea slabe si fara forta. Dar nu era doar asta... In timp ce maitre era foarte rapid si elegant, eu macontorsionam in jurul spatulelor sau a telului. Acelasi rezultat, dar cata energie risipita! Ma dureau mainile ingrozitor! Si atunci am inceput sa fiu atenta la mine si la miscarile maestrului si brusc totul a devenit mult mai usor. Am invatat sa frec galbenusurile cu zahar doar cu un minim efort si fara sa-mi folosesc tot bratul, am invatat sa amestec eficient in bezea, am invatat chiar sa folosesc spritzul de patiserie intr-un mod foaaarte elegant... ma simteam ca un pictor care manevreaza penelul. Am invatat multe astazi, lucruri marunte la care nu ma asteptam si astea sunt cele mai pretioase. Cred ca am invatat si multa franceza azi, fiindca cursurile se desfasoara in franceza, fara traducator si eu a trebuit sa-mi folosesc fiecare miligram de atentie ca sa nu pierd niciun detaliu. Si a fost al naibii de greu sa tin pasul cu debitul lor verbal.Si in final am obtinut si niste macarons delicioase: cu ciocolata, zmeura si caramel.
Merit o recompensa. Am revenit la Da Rosa unde nu a trebuit sa ma hotarasc, pana la urma am luat de toate: si risotto, si sandwich cu jamon iberico (v-am zis ce bun e? se topeste in gura!!!) si membrillo cu branza. Si iar Rioja, prea e bun. Pentru acasa o punga cu Pimandes (migdale trase-n ciocolata cu chili) si stafide cu Sauternes, trase-n ciocolata neagra.

 

27 Mai - La Vie en Rose sau La ViDa Rosa?

Astazi temperatura e perfecta pentru pierdut timpul pe strazile Parisului. Am inceput ziua cu un quiche cu trei feluri de branza si o mini tarta cu mere. Erau inca caldute. Mi-am luat cartea si am iesit la plaja in Gradinile Luxembourg pentru vreo 2 ore. Pranzul a fost tot la Le Risale (v-am spus ca mi-a placut enorm mancarea lor), unde am ales spanac cu iaurt si vinete umplute cu carne. Foarte satios... asa ca s-a cerut o alergare de 40 minute dupa-masa. Catre seara, la Vie en Rose s-a transformat in La ViDa Rosa. Fiindca in plimbarea noastra de seara am ajuns la Da Rosa (62 Rue de Seine), un tapas bar cu cele mai bune sunci din Spania (jamon Iberico si jamon Serrano), masline din Spania si Italia (inclusiv masline taggiasca), sandwich-uri si salate proaspete, o buna selectie de vinuri din Spania, Italia si Franta. Am stat la un platou tapas (cu jamon iberico, masline si paine cu rosii) udat cu cate doua pahar de Rioja. Vreau sa ma intorc maine seara pentru membrillo cu branza Manchego si pentru un sandwich sau poate un risotto... hm, nu ma pot hotara inca.

 

26 Mai - Ceva vechi si ceva nou

Dimineata am inceput-o pe Rue Mouffetard, la un mic dejun simplu, traditional: bagheta cu unt, suc de portocale si o cafea. Inca de la 9 dimineata, strada era aglomerata si era forfota mare... era targ de vechituri. Am aruncat si eu un ochi, dar la acea ora n-am avut rabdare pentru scotocit. Am coborat doua stradute si am dat de o piata de legume si fructe. Aveau si mancare gatita cu produsele oferite spre vanzare. Mi-am luat o punga cu chouquettes (choux cu zahar perlat) pentru drum.
Vizita la cel mai mare muzeu de stiinta din Europa, situat in Parc de la Villette. Un loc interesant, mai ales pentru copii, unde toate fenomenele naturii sunt interactive, astfel incat pot fi usor intelese. Mie una mi-a placut zona cu materiale ale viitorului, in special pijamaua autobronzanta pe baza de uleiuri naturale. Cred insa ca ar mai trebui sa lucreze la design, probabil ca a fost desenata de un barbat, fiindca e in V, si ma gandesc ca eu una n-as vrea sa ma trezesc dimineata bronzata asa :p Mai era pijamaua care-si adapta temperatura astfel incat sa-ti fie bine noaptea, plus era tratata si antibacterian de unde am inteles ca nici nu trebuie sa o spal ;) Mi-as fi luat si un tricou care dadea informatii despre starea fizica in timpul zilei (cata miscare ai facut, temperatura, nivelul de stres etc).
Pranz foarte tarziu la restaurantul libanez cu autoservire de care am mai amintit (Al Dar de pe 8/10 rue Frédéric Sauton). Mancarea gatita a fost buna, insa nu pe atat de buna pe cat arata. Singurul care s-a diferentiat a fost orezul cu migdale, era gatit aproape de perfectiune. Si deserturile sunt excelente, nu sunt exagerat de dulci.

 

25 Mai - Shopping

Zi de shopping la Les Halles, cu magazine de tot felul concentrate pe cateva stradute. Acolo sunt si cele mai bine aprovizionate magazine cu ustensile de bucatarie. Bovida, A. Simon si Mora sunt primele trei in care am intrat. Mora mi-a placut in mod deosebit fiindca are foarte multe ustensile de patiserie. Insa am lasat ce era mai bun la final: E Dehillerin. Acest magazin m-a "dat pe spate". Nu doar fiindca gasesti tot ce vrei (de la cutite, forme/inele de patiserie de toate dimensiunile, unele chiar ciudate), oale/tigai de cupru sau fonta etc., dar aspectul magazinului m-a dus instant cu 100 de ani in urma: etajere inalte, vechi, inghesuite, sertarase cu maruntisuri interesante. Iti trebuie timp si rabdare sa scormonesti peste tot. In acest magazin preturile nu sunt afisate, asa ca fie intrebati, fie luati codurile de pe produse si apoi le cautati in cartile atarnate la capetele rafturilor. Mi-am luat de la ei niste varfuri pentru spritzul de patiserie, o tava cu forme pentru canelles si o tava de tarte cu fund detasabil.
Apoi am ajuns direct in rai. A fost momentul in care am intrat in G. Detou, un magazin cu delicatese la niste preturi exceptional de bune, chiar si pentru Paris. Acest magazin nu trebuie ratat de gurmanzi. Mustar Edmond Fallot (cu piper verde am luat), piment d'espelette (chili din sudul Frantei), otet de sherry (xerex), ulei de fistic, vanilie bourbon, orez Bomba (pentru paella), sare Maldon si fleur de sel Guerande sunt doar cateva din produsele care au ajuns in rucsacul meu. Si pe cand credeam ca am terminat pe ziua de azi, urmatoarea intrare era tot un magazin G. Detou specializat insa pe produse de patiserie: de la cacao si ciocolata Valrhona, la batoane de ciocolata Barry (pentru pain au chocolat), la pungi mari cu fistic sau migdale decojite si la aditivi speciali pentru copt... un vis, o minune!
Pranzul l-am luat tot in aceasta zona: file de peste cu risotto si sparanghel. Bun, dar cu prea mult unt: unt in orez, pestele prajit in unt, sosul cu unt!!!

Un pic de cultura la final de zi: expozitia Chagall la Muzeul Luxembourg. E deschisa pana in 21 iulie, asadar daca ajungeti in Paris in aceasta perioada, dati o fuga pana acolo.

 

24 Mai - Dependenta

Niste prieteni (nu dam nume ca sa nu-i rusinam in public, dar stiu ei la cine ma refer) au fost in Paris si s-au plans ca erau sa moara de foame, fiindca nu au gasit nimic pe placul lor de mancare. What? In Paris? Vi se pare si voua ciudat ceea ce tocmai ati citit? Acum intelegeti de ce nu am dat nume :) Ei, si m-am gandit eu sa le arat ca se poate manca rapid si "clasic" (a se citi "mancare-fara-ingrediente-ciudate-de-preferat-sa-contina-pui-si-cartofi" ) chiar si in Paris. Si pe deasupra mai e si ieftin! Asa ca am pus la cale un picnic in gradinile Luxembourg: un pui rotisat si o punga mare de cartofi copti dedesubt, care practic se faceau in sucul puiului. Astea au costat 12 Eur (cam 3 portii bune au fost acolo, deci 4 eur/portie). Am mai luat si o sticla de Chablis si... a inceput sa ploua cu galeata. Adio picnic :( Dar masa a fost reusita, chiar daca am mancat-o acasa. Si adevarul e ca faza cu prietenii mei era doar un pretext ca sa ma infig in muntele acela de cartofi, la care-mi statea gandul de 3 zile, de cand i-am vazut in prima mea plimbare pe Rue Mouffetard. Ei na, acum ati aflat cat sunt de dependenta de carbohidrati si cat de usor pot fi ademenita :) Doar niste cartofi...

Branzeturile zilei (de la stanga la dreapta): Roquefort, Gloriotte (branza de capra maturata din Loire), si o branza similara cu Mont D'Or, dar facuta din branza de oaie. Acelasi vin Chablis langa ele si o paine "boule traditionnelle".

 

23 Mai - Aici totul pare posibil

Pranz traditional la Le Timbre. Acest restaurant e dovada ca acolo unde este pasiune si vointa, lucrurile se pun in miscare si ies chiar bine. Restaurantul este extrem de mic, cred ca nu e mai mare decat sufrageria mea. Are doar 12 mese a cate 2 locuri, lipite una de alta. Ca sa te asezi, singura chelnerita de acolo, iti trage masa doar cat sa te strecori pe bancheta si apoi o pune la loc. Vrand, nevrand ajungi sa conversezi cu vecinii tai de masa. In bucatarioara deschisa e loc doar de bucatar si ajutorul lui. Mancarea e traditionala, simpla, corecta si foarte foarte proaspata. Am luat la aperitiv cap de porc crocant cu capere si melci in sos de rosii. La felul principal am ales miel cu ardei copti umpluti cu piure de cartofi si piept de rata cu ceapa. Astazi nu m-am abtinut de la desert (am vazut ca se poate alerga in Gradinile Luxembourg ;) ) si am ales ceva de sezon: supa rece de capsuni. Cafea, vin... ca de obicei, francezii nu concep altfel pranzul si mie imi place sa le fac pe plac. Preturile un pic mai mari decat la Le Risale. Servirea foarte buna, chelnerita prietenoasa.

 

22 Mai - Cum sa pierzi vremea in Cartierul Latin

Dimineata linistita. Mic dejun: unt Bordier, iaurt natur, dulceata de fructe rosii si bagheta, normal (toate cumparate de la Androuet cu o seara inainte).

Pranzul l-am luat la Le Risale, un restaurant turco-grecesc, aflat peste drum de apartamentul nostru. Am mers pe meniul zilei: salata de vinete si chiftele de vita cu cartofi in sos de rosii. Un vin rosu si o cafea au desavarsit pranzul care a durat o ora jumate (! si va jur ca am fost cei mai rapizi). Restaurantul e intim, placut, foarte curat si mancarea gatita in stilul meu, ceea ce m-a incantat peste masura. Preturile sunt accesibile si servirea rapida. Siesta in Gradinile Luxembourg.

Plimbarea de seara am facut-o in zona Notre Dame, destul de aglomerata. In drum am dat de un restaurant libanez cu mancaruri foarte apetisante. Am cumparat doar niste baclavale de la ei, insa data viitoare iau si mancare si daca e buna va dau si adresa. M-am "impiedicat" de un magazin cu "caramel, bonbon et chocolat" unde mi-am facut un pic de cap. Caramele sunt slabiciunea mea, stiti si voi cum e.

La cina am avut loc doar de niste branzeturi: Brie si Epoisses.

 

21 Mai - Cum sa nu pierzi vremea in Paris

Prima zi in Paris! Obosita dupa drum. Imi revin repede, fiindca cursul de "Croissants et Pain au Chocolat" incepe la 9 si dureaza 4 ore. E chic sa gatesti intr-o bucatarie cu vedere la Champs Elysees, alaturi de un maitre patissier de la scoala LeNotre. O experienta de neuitat si... de repetat.

Spre seara mai am un pic de energie, cat sa ma plimb pe Rue Mouffetard (arond. 5), una dintre cele mai vechi strazi din Paris. Se zice ca are peste 200 restaurante. Nu le-am numarat, dar erau muuuulte. M-am oprit doar la Androuet, un magazin de branza si am cumparat cate ceva pentru micul dejun.

 

Gatind cu vedere la Champs Elysees

Gatind cu vedere la Champs Elysees

Maitre patissier

Maitre patissier

Croissante formate

Croissante formate

Croissante coapte

Croissante coapte

Textura!

Textura!

Pain au chocolat

Pain au chocolat

Rue Mouffetard

Rue Mouffetard

Fromagerie Androuet

Fromagerie Androuet

Primul mic dejun

Primul mic dejun

Salata de vinete la  Le Risale

Salata de vinete la Le Risale

Chiftele de vita in sos de rosii la  Le Risale

Chiftele de vita in sos de rosii la Le Risale

Siesta in Gradinile Luxembourg

Siesta in Gradinile Luxembourg

Gradinile Luxembourg

Gradinile Luxembourg

Gradinile Luxembourg

Gradinile Luxembourg

Gradinile Luxembourg

Gradinile Luxembourg

Brie si Epoisses

Brie si Epoisses

Notre Dame

Notre Dame

Pont d' Archeviche

Pont d' Archeviche

Pots au caramel

Pots au caramel

Macarons

Macarons

Ciocolata

Ciocolata

Le Timbre

Le Timbre

Bucataria Le Timbre

Bucataria Le Timbre

Oferta de sezon la Le Timbre

Oferta de sezon la Le Timbre

Cap de porc crocant cu capere

Cap de porc crocant cu capere

Melci cu sos de rosii

Melci cu sos de rosii

Miel cu ardei copti umpluti

Miel cu ardei copti umpluti

Piept de rata cu ceapa

Piept de rata cu ceapa

Supa rece de capsuni

Supa rece de capsuni

Rotiserie

Rotiserie

Roquefort, Gloriotte si o branza similara cu Mont D'Or

Roquefort, Gloriotte si o branza similara cu Mont D'Or

Magazin delicatese

Magazin delicatese

G. Detou

G. Detou

Ciocolata Valrhona

Ciocolata Valrhona

Oale La Bovida

Oale La Bovida

Oale de cupru La Bovida

Oale de cupru La Bovida

E Dehillerin

E Dehillerin

Vase de cupru la E Dehillerin

Vase de cupru la E Dehillerin

Macelarie

Macelarie

Peste cu risotto si sparanghel

Peste cu risotto si sparanghel

Piata Bastilia

Piata Bastilia

Expozitia Chagall

Expozitia Chagall

Targ de vechituri pe Rue Mouffetard

Targ de vechituri pe Rue Mouffetard

Chouquettes in piata

Chouquettes in piata

Tarte cu fructe in piata

Tarte cu fructe in piata

Muzeul de stiinta

Muzeul de stiinta

Pijamaua autobronzanta

Pijamaua autobronzanta

Al Dab

Al Dab

Al Dab

Al Dab

Desert la Al Dab

Desert la Al Dab

Orez la Al Dab

Orez la Al Dab

Quiche cu trei branzeturi

Quiche cu trei branzeturi

Tarta cu mere

Tarta cu mere

Palatul Luxembourg

Palatul Luxembourg

Spanac cu iaurt

Spanac cu iaurt

Vinete umplute

Vinete umplute

Da Rosa

Da Rosa

Tapas la Da Rosa

Tapas la Da Rosa

Formam macarons

Formam macarons

Macarons in tava

Macarons in tava

Macarons coapte

Macarons coapte

Macarons cu ciocolata

Macarons cu ciocolata

Macarons cu caramel

Macarons cu caramel

Macarons

Macarons

Membrillo cu branza la Da Rosa

Membrillo cu branza la Da Rosa

Salata la Da Rosa

Salata la Da Rosa

Sandwich cu jamon Iberico la Da Rosa

Sandwich cu jamon Iberico la Da Rosa

Risotto cu jamon Iberico la Da Rosa

Risotto cu jamon Iberico la Da Rosa

Brasserie

Brasserie

Vita cu sos de piper

Vita cu sos de piper

Burta in stil lionez

Burta in stil lionez

Les Papilles

Les Papilles

Vinuri la Les Papilles

Vinuri la Les Papilles

Crutoanele pentru supa crema

Crutoanele pentru supa crema

Supa crema de cartofi si praz

Supa crema de cartofi si praz

Pui si penne in sos pesto

Pui si penne in sos pesto

Branza cu dulceata si chili

Branza cu dulceata si chili

Ganache cu caramel

Ganache cu caramel

Desire (Pierre Herme)

Desire (Pierre Herme)

Mille-feuille (Pierre Herme)

Mille-feuille (Pierre Herme)

Macarons (Pierre Herme)

Macarons (Pierre Herme)

Pantheon

Pantheon

Versailles

Versailles

Gradina Versailles

Gradina Versailles

Gradina Versailles

Gradina Versailles

Sushi

Sushi

Supa cu galuste si taieteti

Supa cu galuste si taieteti

Galuse cu creveti

Galuse cu creveti

Arta cu condimente (mirosea frumos)

Arta cu condimente (mirosea frumos)

Matisse

Matisse

Atelierul lui Brancusi

Atelierul lui Brancusi

Atelierul lui Brancusi

Atelierul lui Brancusi

Spectacol privat la micul dejun

Spectacol privat la micul dejun

Cine mananca aceast branza?

Cine mananca aceast branza?

L'avant Comptoir

L'avant Comptoir

L'avant Comptoir

L'avant Comptoir

L'avant Comptoir

L'avant Comptoir

Crochete

Crochete

Porc caramelizat

Porc caramelizat

Creveti sotati

Creveti sotati

Carpaccio

Carpaccio

Comentarii (0)

 

Fii primul care adauga un comentariu.

Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...