Linzer cu prune

Retete desert Retete cu fructe Retete lact-ovo-vegetariene

Prajitura de weekend!

Aluatul este fin si se prepara manual destul de usor. Prunele mele au fost carnoase dar nu extrem de moi, le-am putut taia felii usor. Insa la cuptor s-au "topit" formand o umplutura minunata, acrisoara si aromata.

Ingrediente

Aluat

300 gr faina alba (BL55)
100 gr zahar tos fin
1 lingurita praf de copt
1 priza sare
200 gr unt
75 gr smantana acra (fermentata)
1 galbenus de ou

Umplutura

750 gr prune (cantarite dupa ce le-am curatat de samburi)
1/2 lingurita scortisoara macinata
1/8 lingurita cuisoare macinate
coaja rasa de la 1/2 lamaie (sau portocala; sau amestec din cele doua)
50 gr zahar
20 gr amidon

Portii: 6

  1. Untul se scoate de la frigider si se taie cubulete. Se lasa la teperatura camerei cam 15 minute sa se inmoaie un pic.
  2. Se amesteca intr-un vas faina, zaharul, sarea si praful de copt.
  3. Se pun cuburile de unt in faina si se amesteca ca sa se acopere cuburile de faina. Se freaca apoi intre degete untul si faina pana cand aveti ceva asemanator cu pesmetul (e ok sa ramana ici colo bucatele mai mari de unt).
  4. Adaugati smantana frecata cu galbenus. Framantati aluatul pana faina se absoarbe de tot si aveti un aluat omogen, nelipicios.
  5. Impartiti aluatul in doua bucati egale. Asezati fiecare bucata pe folie de plastic si aplatizati. Dati bucatile la frigider undeva intre 30 minute si 1 ora.
  6. Cat sta aluatul la frigider desfaceti prunele, scoateti samburii si taiati-le felii. Daca sunt foarte coapte (moi) le veti amesteca cu restul ingredientelor de la umplutura doar inainte de a le pune in tava; daca sunt mai ferme, puteti adauga acum restul ingredientelor ca sa aiba timp sa se macereze un pic.
  7. Puneti hartie de copt pe masa de lucru si dati-o usor cu faina. Intindeti o bucata de aluat la o dimensiune usor mai mare decat tava (28 x 18 cm). Aluatul trebuie sa urce doar un pic pe peretii tavii, deci daca intindeti foaia la 32 x 22 cm e ok.
  8. Asezati foaia in tava (am pus hartie de copt pe fund). Dati tava la frigider pana intindeti cealalta foaie.
  9. Intindeti a doua foaie la dimensiunea tavii. Taiati fasii pe lungime,g roase de cca 1 cm, folosind o rola de patiserie.
  10. Scoateti tava cu aluatul din frigider si asezati prunele deasupra. Aveti grija sa le distribuiti egal pe blat si daca se poate sa stea pe lat, se aseaza mai bine.
    * cand intindeti foile, daca aluatul are tendinta sa se lipeasca un pic (semn ca ati lucrat prea incet sau e foarte cald afara), dati foaia la frigider, asa cum e, timp de 5-10 minute si apoi continuati cu intinderea
  11. Asezati fasiile taiate din a doua foaie sub forma de grila peste prune.
  12. Coaceti prajitura la 200C timp de 35 minute (pana grilele sunt rumene).
  13. Imediat ce ati scos-o din cuptor o puteti pudra cu zahar pudra vanilat. Ideal se taie dupa ce se raceste. E buna si calda, dar nu se va taia frumos. A doua zi e si mai buna si se taie perfect.

Faina cu untul ca pesmentul

Aluatul

Cele doua bucati aplatizate intra la frigider

Prima foaie intinsa

Prima foaie in tava

A doua foaie intinsa si taiata fasii

Prunele peste baza

Facem grilajul din a doua foaie

Prajitura coapta

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...