Musaca de miel

Retete cu cartofi Retete de mancaruri cu carne Retete cu carne de miel Retete de Pasti

Reteta Musaca de miel

Sarbatori fericite! Desi nu sarbatoresc acum Pastele, am profitata de oferta de miel de saptamana aceasta si am cumparat o spata pe care am dezosat-o, am curatat-o de tendoane si am tocat-o in masina de carne. Apoi am transformat-o in aceasta musaca delicioasa, cu influente marocane. Musacaua are o "crusta" speciala, din iaurt, aromata cu menta si patrunjel. Aceasta crusta proaspata, echilibreaza bine partea de jos care e mai grasa, usor dulceaga si bine condimentata. Am potrivit-o cu un pahar de vin rosu Cesari Mara Ripasso 2009 (vinul rosu preferat degustat in 2012).

Ingrediente

500 gr carne tocata de miel
1 ceapa
1 catel mare de usturoi
80 vin rosu sec
2 lingurite cu varf paste de ardei
3 rosii din conserva (+ sucul de pe ele)
1/2 lingurita chimion (cumin) macinat
1/8 lingurita nucsoara macinata
1 baton scortisoara ( de cca 3 cm)
10 rasnite chili
1/4 legatura patrunjel
6 frunze menta
1 vanata
5 cartofi
300 ml iaurt (am folosit 1 iaurt grecesc gras de 150 ml si unul natur simplu tot de 150 ml)
2 galbenusuri de ou
6 linguri ulei
sare, piper negru

Portii: 3

  1. Se toaca ceapa foarte marunt. Se caleste in 2 linguri de ulei incins pana se inmoaie. Se adauga carnea tocata si se caleste pana se evapora sucul pe care-l lasa si apoi incepe sa se rumeneasca un pic.
  2. Se adauga usturoiul strivit si se caleste inca 1 minut.
  3. Se adauga vinul si se lasa pana se evapora.
  4. Se adauga condimentele (chimion, scortisoara, nucsoara, chili), sare, piper dupa gust si pasta de ardei. Se lasa la calit inca 2 minute.
  5. Se adauga rosiile si sucul de pe ele (mixate in blender pana devin pasta) si inca 100 ml apa. Se aduce la fierbere.
  6. Se fierbe sosul de carne cu capac, la foc mic, timp de 30 minute.
  7. In acest timp se taie vanata rondele. Se ung cu ulei si se prajesc in tigaia grill (incinsa foarte bine timp de 5 minute), cate 5 minute pe fiecare parte. Se scot din tigaie, se presara cu sare si putin piper proaspat macinat.
  8. Intr-o tigaie larga se incing 2 linguri ulei. Cartofii se curata de coaja si se taie felii, nu foarte groase. Se prajesc in ulei pana se rumenesc un pic pe ambele parti. Se scot pe servetele, sa se absoarba de grasime. Se presara cu putina sare.
  9. Cand sosul e gata, se stinge focul si se adauga patrunjelul si menta tocate marunt (din care se pastreaza 1 lingurita de verdeturi pentru crusta)
  10. Intr-un vas termorezistent (15 x 23 cm) se aseaza un strat de cartofi prajiti, urmeaza un strat de vinete, apoi un strat de carne. Repetam, adaugand inca un strat de cartofi, apoi altul de vinete si in final strat de carne.
  11. Se amesteca iaurtul cu verdeata pastrata, sare si galbenusurile batute. Se toarna acest amestec peste ultimul strat de carne.
  12. Se da tava la cuptor, la 180C, timp de 30 minute.

Carnea si ceapa calite

Carnea si ceapa calite

Sosul de carne

Sosul de carne

Strat de cartofi in vas

Strat de cartofi in vas

Strat de carne

Strat de carne

Crusta de iaurt

Crusta de iaurt

Comentarii (21)

 

Ultimele comentarii

Ioana  acum 11 ani - 1 Aprilie 2013 17:45  

deja am localizat hotelul, am vazut cat e de frumos amenajat, plin de culoare si bun gust. l-am salvat la favorites :) multumesc mult de sugestii.
 

Maria  acum 11 ani - 1 Aprilie 2013 19:25  

Este tentanta,dar astept o reteta de placinta cu
carne tocata de miel(batal)
 

diana  acum 11 ani - 3 Aprilie 2013 14:41  

Suna si arata ff bine.
Trebuie sa o incerc neaparat !!
Numai ca...eu nu mananc carne de miel dar...o a daptez !!! ;)
 

Ioana  acum 11 ani - 3 Aprilie 2013 14:43  

diana, nu-mi spune ca nu manaci miel din cauza gustului :(
a ta o sa arate si mai bine, daca esti mai disciplinata si nu o tai fierbinte, adica fix in secunda in care ai scos-o din cuptor, cum am facut eu :)
 

diana  acum 11 ani - 3 Aprilie 2013 14:52  

Nu.....nu din aceat motiv !!
Nu am mancat nicioadata...pt ca....nu a mancat mama mea(D.zeu sa o odihneasca...tocmai ce a trecut in lumea celor drepti... :( ) si..;impicit nu ne.a gatit nici noua !!!
 

Ioana  acum 11 ani - 3 Aprilie 2013 16:03  

diana, imi pare rau, d-zeu sa o odiheasca. poate ca acum a venit vremea sa experimentezi cu aceasta carne. nu e dificila deloc, si daca-ti place gustul vei avea destule retete pe care sa le incerci. dar pana la Pasti, poti experimenta si cu alt timp de carne, desigur.
 

Nicole  acum 10 ani - 24 Aprilie 2013 13:47  

Vă sunt furate fotografiile.
 

Ioana  acum 10 ani - 24 Aprilie 2013 13:55  

cu tot cu continut :) multumesc Nicole! O sa-i raportez acusica.
 

Mia  acum 10 ani - 26 Iulie 2013 15:45  

Am facut de-a lungul anului multe retete de-ale tale si rezultatul a fost foarte bun. Iti multumesc pentru cum explici retele, am toata increderea sa le folosesc, sunt o mare admiratoare a site-ului tau si iti multumesc!!!! Posta buna ;)
 

Ioana  acum 10 ani - 27 Iulie 2013 11:56  

multumesc Mia!
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...