Orez cu legume la wok

Retete asiatice Retete garnituri Retete cu orez Retete fara gluten Retete lact-ovo-vegetariene Retete rapide Retete simple

Reteta Orez cu legume la wok

Arome uimitoare si timp de gatire minim, aceasta e magia wok-ului.

Ingrediente

100 gr orez jasmine sau basmati
1 ceapa medie (cca 50 gr)
1 ardei rosu mai mic (cca 100 gr)
50 gr spanac (baby)
1.5 linguri sos de peste
1 lingura sos de soia sarat + 1 lingurita sos de soia
2 oua
3 fire ceapa verde
putin ulei pentru uns wok-ul

Pasta aromatica

1 ardei iute rosu (cat doriti de mare)
10 gr ghimbir razuit
2 catei mari de usturoi
5 gr frunze de busuioc (cca 15 frunze mari)
10 gr patrunjel (cca 1/2 legatura mica)
2 linguri ulei neutru
1 lingura apa

Portii: 2

  1. Orezul se fierbe conform instructiunilor de pe pachet in apa cu sare, pana e facut, dar nu moale. Ideal e sa folositi orez fiert cu o zi inainte, deci e o reteta in care puteti folosi resturile de orez. Dar daca il fierbeti in aceeasi zi, il scurgeti bine si il rasfirati pe un platou larg si il lasati sa se raceasca si sa se usuce complet.
  2. Taiati ceapa felii potrivite, sa nu fie foarte subtiri. Taiati ardeiul rosu cubulete. Tocati ceapa verde rondele.
  3. Bateti ouale cu 1 lingurita sos de soia sarat.
  4. Mixati toate ingredientele pentru pasta aromatica intr-un blender mic sau cu cel vertical.
  5. Folositi un wok sau o tigaie groasa, cu margini rotunjite, de dimensiune potrivita pentru cantitatea preparata. Pentru aceste 2 portii de orez ideal e un wok de 25-30 cm diametru. Daca aveti wok mai mic, preparati doar 1 portie o data.
  6. Ungeti wokul cu putin ulei si incingeti-l bine. Adaugati ceapa si ardeiul si sotati, amestecand des timp de 1 minut. Adaugati spanacul si sotati inca 30 secunde. Spanacul nu trebuie sa se "ofileasca" de tot, doar sa se aseze mai bine in tigaie. Presarati putina sare peste legume in timp ce le sotati. Scoateti legumele intr-un bol.
  7. Ungeti iar tigaia cu putin ulei si turnati ouale batute. Amestecati rapid sa obtineti jumari de ou. Amestecati doar pana sunt facute, dar inca usor umede. Scoateti jumarile peste legume. Daca s-a prins putin ou pe wok, stergeti-l cu servetele de hartie inainte de urmatorul pas.
  8. In wokul incins adaugati pasta aromatica si o sotati rapid (30 secunde), pana miroase placut. Adaugati orezul si sotati impreuna cu pasta pana se coloreaza uniform (inca 1 minut).
  9. Adaugati sosul de soia si de peste si sotati iar 1 minut.
  10. Trageti tigaia de pe foc si adaugati legumele, ouale si ceapa verde (daca nu serviti altceva alaturi). Gustati de sare in timp ce amestecati. E bun imediat, dar e bun si la temperatura camerei sau reincalzit. Eu il servesc ca si garnitura langa creveti la gratar sau somon la cuptor rupt bucati dupa coacere, amestecate cu ceapa verde si felii de ardei iute rosu. 

Comentarii (1)

 

Spectacol!  acum o saptamana - 19 Septembrie 2023 11:24  

Un orez prajit in stil japonez, dus la o limita superioara!
L-am facut ieri dimineata pentru fiul meu si "vorbea singur".Bucataria este o arta, poti creea orice in farfurie, cu conditia sa ai pasiune, miros, gust si o baza trainica in cunoasterea ingredientelor si mirodeniilor!
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...