Pancakes cu sos de lamaie

Retete desert Retete pentru Mic Dejun Retete lact-ovo-vegetariene

Tocmai am vazut ca Valentine-ul cade anul asta intr-o sambata. Ce ziceti de un mic dejun in patru? Doar voi doi, clatitele si sosul de lamaie ;)

Cat despre crema de lamaie de ieri, vedeti cat de simplu se poate transforma in sos (doar adaugand smantana dulce lichida) sau in mousse (adaugand smantana dulce pentru frisca, batuta).

Reteta de clatite este inspirata de aici.

Ingrediente

Clatite

2 oua
200 gr smantana acra (20% grasime)
1/2 pastaie de vanilie (sau 1/2 lingurita pasta de vanilie)
65 gr faina alba (BL55)
35 gr zahar
1 lingurita praf de copt
1 priza sare

Sos de lamaie

3 linguri generoase crema de lamaie (la temp. camerei)
3-4 linguri smantana dulce pentru gatit (15% grasime)

Bucati: 44; Portii: 4-5

  1. Bateti ouale cu smantana si miezul de la vanilie.
  2. Cerneti impreuna faina cu sarea, zaharul si praful de copt. Adaugati-le peste smantana si amestecati cu telul doar pana la incorporare. Va rezulta un aluat moale, care curge de pe lingura.
  3. Incingeti o tigaie antiaderenta. Taiati un cub de unt, infigeti-l intr-o furculita si cu el veti unge tigaia de cate ori e nevoie. Doar treceti usor cubul peste tigaie.
  4. Dati focul spre minim sub tigaie.
  5. Luati aluat doar cat intra intr-o lingura (aluatul e asa moale incat oricum nu veti putea lua mai mult :) ) si turnati-l in tava (fara sa miscati lingura; astfel aluatul va curge in acelasi loc si se va forma un disc frumos). Clatitele vor iesi mici, cam de 5 cm diametru. Repetati, formand clatitele la distanta unele de altele, pana umpleti tigaia.
  6. Coaceti clatitele cate 1 minut si 15 secunde pe fiecare parte. Dupa prima tura ajustati focul sub tigaie astfel: daca in timpul indicat de mine se rumenesc prea tare, dati focul mai mic; daca raman palide, dati doar un pic focul mai tare. Clatitele se intorc usor folosind o spatula subtire.
  7. Se scot clatitele pe o farfurie incalzita (cu prima fata prajita in sus) si se tin acoperite cu un capac pana le terminati pe toate.
  8. Pentru sos se amesteca crema de lamaie cu doar atata smantana dulce cat sa devina un pic fluida. Se toarna 2-3 linguri de sos intr-o farfurie si se aseaza o stiva de 8-10 de clatite deasupra.

Aluatul pus cu lingura in tigaie

Clatitele intoarse dupa 1 minut si 15 secunde

Toate clatitele

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...