Crema de lamaie

Categorii: Retete desert, Retete cu fructe, Retete cu ou, Retete lact-ovo-vegetariene, Retete pentru Valentine's Day si Dragobete

 

Crema de lamaie
Pinterest

Crema de lamaie fina, preparata dupa tehnica lui Pierre Herme. Este buna pentru clatite, rulade, tarte, scones, prajituri.

Ingrediente
Crema de lamaie

125 ml suc lamaie (de la 2-3 lamai)
coaja rasa de la 1 lamaie
150 gr zahar (110 gr daca folositi lamai Meyer)
2 galbenusuri de ou
2 oua intregi
150 gr unt rece

Portii: 330 ml

Preparare
Crema de lamaie

  1. Pregatiti o oala cu apa care fierbe si deasupra puneti un bol (de sticla sau inox), avand grija ca fundul bolului sa nu atinga apa.
  2. Se pune in robot zaharul cu coaja rasa de lamaie. Se mixeaza cam 10 secunde. Se adauga sucul de lamaie, ouale si galbenusurile. Se mixeaza iar cam 10 secunde sa se amestece bine.
  3. Se toarna compozitia obtinuta in bolul de pe oala. Cu telul amestecati: la inceput incet, apoi, pe masura ce simtiti ca se ingroasa, un pic mai repede. Amestecati pana aveti consistenta unei creme (ca smantana), iar urmele telului raman vizibile prin crema. Daca aveti termometru, temperatura cremei trebuie sa fie de 80C. Procesul dureaza intre 5 si 10 minute (depinde de grosimea bolului si distanta lui fata de apa).
  4. Mutati crema inapoi in robotul curat. Lasati cam 3 minute sa se racoreasca un pic. Taiati untul cubulete.
  5. Porniti robotul pe viteza mica si incet incepeti sa adaugati cuburile de unt. Va dura cam 2-3 minute sa terminati tot untul.
  6. Cand ati terminat de incorporat untul, porniti robotul la viteza mare si mixati inca 30 secunde, sa se aereze bine crema.
  7. Turnati crema intr-un borcan. Pentru scones se poate folosi dupa 30 minute. Daca doriti sa umpleti tarte sau clatite, o puteti folosi imediat ce ati terminat-o. Daca vreti sa umpleti rulade sau prajituri va trebuie sa o lasati cateva ore la frigider sa se intareasca. Se pastreaza la frigider.
 
Crema de lamaie - Zaharul mixat cu coaja de lamaie

1. Zaharul mixat cu coaja de lamaie

Crema de lamaie - Restul ingredientelor mixate

2. Restul ingredientelor mixate

Crema de lamaie - Compozitia pe abur

3. Compozitia pe abur

Crema de lamaie - Dupa 5 minute crema mea arata asa... urmeaza sa adaug untul

4. Dupa 5 minute crema mea arata asa... urmeaza sa adaug untul


Adauga comentariu    Listeaza reteta

Votul tau: 

  (5 puncte / total voturi: 38)  

 

Crema de rubarba

29 Aprilie 2015

Crema de rubarba

Crema de ciocolata cu bezea

23 Decembrie 2009

Crema de ciocolata cu bezea

Crema de ciocolata

23 Noiembrie 2009

Crema de ciocolata

Crema de vanilie

21 Noiembrie 2009

Crema de vanilie

 

 

olga  acum 2 ani - 5 Februarie 2015 09:48  

Re: Crema de lamaie

La clasica intrebare- ce ti-ai lua pe o insula pustie: raspunsul meu ar fi- site-ul tau, muzica U2(de fapt chiar pe Bono) si al treilea lucru il fac cadou altora. vesel
 

Maria  acum 2 ani - 5 Februarie 2015 11:02  

Re: Crema de lamaie

Multumesc........
 

Madalina  acum 2 ani - 5 Februarie 2015 11:08  

Re: Crema de lamaie

Al treilea lucru? Ingredientele, desigur. Toate. (Eu renunt la Bono si imi iau Biblia vesel )
 

Ioana  acum 2 ani - 5 Februarie 2015 12:29  

Re: Crema de lamaie

sunt mai mult decat onorata. iar daca insula e exotica vin si eu!
 

Silvia  acum 2 ani - 5 Februarie 2015 15:07  

Re: Crema de lamaie

Multumesc pentru reteta.
 

Alice  acum 2 ani - 5 Februarie 2015 17:44  

Re: Crema de lamaie

Nu se separa untul daca este crema prea fierbinte inainte de incorporare ? Multumesc.
 

Ioana  acum 2 ani - 5 Februarie 2015 17:51  

Re: Crema de lamaie

la pasul 4 trebuie sa muti crema in bolul robotului si sa lasi sa se racoreasca cam 3 minute.

cu un termometru am verificat si temperatura scade de la 80C, cat avea cand am luat-o de pe abur, la 65C. in acel moment am pus untul si a fost ok, s-a incorporat bine. cand am terminat de pus untul, crema avea 35C.
 

viki  acum 2 ani - 5 Februarie 2015 18:41  

Re: crema de lamaie

vreau sa fac doza dubla...imi poti spune cit timp o pot tine la frigider? vesel felicitari ptr site!!!!!!!
 

Ioana  acum 2 ani - 5 Februarie 2015 18:48  

Re: Crema de lamaie

rezista sigur 1 saptamana. daca sterilizezi borcanul in care o pui poate rezista si 2 saptamani in frigider.
 

viki  acum 2 ani - 5 Februarie 2015 22:00  

Re: Crema de lamaie

multumesc !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! vesel
 

Dana  acum 2 ani - 6 Februarie 2015 09:08  

Re: Crema de lamaie

Buna Ioana, daca nu am robot pot face crema?
 

Ioana  acum 2 ani - 6 Februarie 2015 09:13  

Re: Crema de lamaie

sigur!

zaharul si coaja rasa si le freci bine intre degete. cat coaja sa-si lase uleiurile in zahar si sa simti ca zaharul s-a umezit un pic. apoi adaugi ouale, sucul si bati bine cu telul. torni in vasul pe abur si fierbi crema pe abur asa cum e indicat in reteta.
iei crema de pe abur si lasi 5 minute la racit. adaugi untul cubulete in timp ce amesteci viguros cu telul in crema. la final mai bati putin crema cu telul si e gata!

practic faci cu telul ce face robotul.
 

Luminita Tudor   acum 2 ani - 7 Februarie 2015 14:51  

Re: Crema de lamaie

Cam ce cantitate de crema iese? Ajunge pentru o tarta cu diametrul de 26 cm?
 

Ioana  acum 2 ani - 7 Februarie 2015 15:19  

Re: Crema de lamaie

crema umple un borcan de 330 ml. iti ajunge pentru o tarta de 16-18 cm diametrul. pentru tava ta trebuie sa dublezi cantitatea.
 

lumi dumi  acum 2 ani - 4 Iulie 2015 19:09  

Re: Crema de lamaie :)

pot face crema si cu mixerul sau e neaparat cu tellul vesel vesel vesel imi e pofta
 

lumi dumi  acum 2 ani - 4 Iulie 2015 19:10  

Re: Crema de lamaie

deci daca nu am tell cu ce altceva pot face
 

Ioana  acum 2 ani - 6 Iulie 2015 09:34  

Re: Crema de lamaie

sigur ca merge si cu mixerul, dar la viteza mica .
 

Lucian  acum 2 ani - 5 Decembrie 2015 17:48  

Re: Crema de lamaie

Am facut crema si a iesit bine ca si textura, insa in ceea ce-i priveste gustul, mi se pare ca are are o aroma bogata-n fier (cred) asa ca si cum ai tine o lingurita in gura. De la ce poate fi ? mentionez ca am respectat toate cantitatile.

Multumesc ! vesel
 

Ioana  acum 2 ani - 5 Decembrie 2015 20:08  

Re: Crema de lamaie

ai folosit ceva instrument metalic (telul, oala, mixerul) care a putut reactiona cu sucul de lamaie? orice nu e inox, sticla sau silicon poate da acest gust metalic de care zici si pe care l-am simtit si eu uneori.
 

Lucian  acum 2 ani - 5 Decembrie 2015 20:45  

Re: Crema de lamaie

Am folosit un Blender pentru partea de mixat iar mai apoi am lucrat cu un tel, insa nu am idee daca e sau nu inox, dar posibil sa nu fie. Avand in vedere ca a durat ceva pana am tot amescecat in oala sa se lege.. nu-i exclus sa fie cum zici tu.

Alta data incerc cu alte "scule" :D.

PS Crema a ajuns intr-un tort, vedem maine cat e de comestibil vesel ca momentan daca-mi bag nasul in bolul in care a mai ramas putina crema, imi da impresia ca, caut cuie in lada cu scule a tatalui meu vesel).
 

Ioana  acum 2 ani - 5 Decembrie 2015 20:59  

Re: Crema de lamaie

te rog si revino cu un mesaj daca se mai intampla... sau nu vesel cand lucrezi cu suc de lamaie trebuie sa ai grija la scule, de aceea am specificat ca vasul sa fie inox sa sticla. un tel din ala de silicon e foarte bun pentru asa ceva. sau cand il cumperi sa te asiguri ca e inox.
 

Brita  acum un an - 27 Februarie 2016 21:01  

Re: Crema de lamaie

Buna, Ioana. Oare pot folosi crema asta de lamiie la un tort? E suficient de tare?
 

Ioana  acum un an - 28 Februarie 2016 11:18  

Re: Crema de lamaie

Cam la limita, din foarte putina mea experienta cu torturile. Nu e foarte tare crema. Dar pentru 2-3 straturi subtiri de blat , merge.
 

Brita  acum un an - 29 Februarie 2016 15:22  

Re: Crema de lamaie

Multumesc pt raspuns.
Tot cautind eu o solutie de intarire a cremei, am dat peste "foarte cunoscutul" (nu si de mine) Lemon Curd. Ah, ce inventie dumnezeiasca! Si atit de usor de facut, fara bain-marie, amesteci unt/lamii/zahar/oua, in 10 min e gata.
Am de gind sa-l amestec cu mascarpone, asa obtinind (probabil) o crema suficient de tare si de gustoasa pentru un tort nu foarte pretentios.
 

Ioana  acum un an - 1 Martie 2016 09:35  

Re: Crema de lamaie

Brita, cu atentie se poate face lemon curd si direct pe foc cum ai facut tu vesel
 

Eu  acum un an - 23 Decembrie 2016 16:43  

Re: Crema de lamaie

Nu se pune nici esenta de rom, nici de vanilie, nimic ?
 

Eu  acum un an - 23 Decembrie 2016 16:55  

Re: Crema de lamaie

NU FACETI ASA CEVA, A IESIT PROST, NEPARFUMAT
 

Catalina   acum 11 luni - 10 Ianuarie 2017 23:11  

Re: Crema de lamaie

Imposibil! Atata timp cat s-a inventat esenta de lamaie, special pentru a inlocui aroma de lamaie, iar gospodinele aromatizeaza bucatele cu coaja de lamaie si rondele de lamaie, cum poti afirma ca o crema ce contine ZEAMA DE LAMAIE nu are aroma?! Pai atunci de ce de sute de ani gospodinele prepara prajitura cu crema de lamaie, inghetata de lamaie si atatea alte delicatese ce au ca si ingredient principal lamaia? Tulai, Doamne!...
 

Cori Cj  acum 9 luni - 18 Mai 2017 16:34  

Re: Crema de lamaie

Facut..umplut bezea.. yamy-yam imi e pofta imi e pofta imi e pofta

Si eu cand am facut-o prima data am patit ca si Lucian in sensul in care sub nici o forma nu m-am gandit ca paletele de la mixer nu sunt din inox.. Alta explicatie pentru gustul de metal nu am (telul 100% este din inox ==> doar paletele alea afurisite puteau sa-mi pericliteze "balerina" aka Pavlova).
 

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Retete de sezon

Vezi toate retetele de sezon


 
mergi sus