Papanasi fierti

Retete cu branza Retete desert Retete lact-ovo-vegetariene Retete romanesti

Reteta Papanasi fierti

Nu e nicio greseala! Stiu ca azi era randul Angelei sa posteze reteta zilei, dar avem pentru voi o mica surpriza. Papanasii fierti sunt o coproductie a noastra, ne-am intalnit ieri dupa-masa la mine si i-am pregatit impreuna. Mi-a placut timpul petrecut impreuna, mai rar am ocazia sa am pe cineva in bucatarie sa ma ajute... chiar niciodata daca stau bine sa ma gandesc.

Am folosit branza buna de casa adusa de Angela si un "twist" mai special: am fiert ultima tura de papanasi in apa cu rom si am fost amandoua de acord ca se simte diferenta, in sensul bun, papanasii capatand o aroma mai deosebita fata de cei clasici, fierti doar in apa. Asa ca va sfatuim sa incercati si voi.

Reteta traditionala de papanasi fierti.

Ingrediente

1 kg branza vaci
250 gr gris
4 linguri zahar
2 esente vanilie
3 oua mari
100 gr unt
200 gr pesmet
4 linguri zahar
1/4 cana rom (optional)

Bucati: 45

  1. Sfaramam bine branza cu furculita. Adaugam grisul si amestecam bine. Adaugati vanilia si zaharul si amestecati iar. Apoi adaugam ouale unul cate unul, amestecand dupa fiecare. In functie de cum e branza, mai uscata sau mai cu zer s-ar putea sa aveti nevoie de un ou in plus sau in minus. Lasati amestecul sa se odihneasca cam jumatate de ora.
  2. In acest timp puneti la fiert o oala mare cu apa. Daca doriti adaugati rom in apa, chiar se simte diferenta.
  3. Intr-o tava larga topiti untul si adaugati pesmetul si la foc mediu il prajiti pana se face auriu. Stingeti focul si adaugati zaharul.
  4. Cu mainile umede, din amestecul de branza modelati bile micute, cam cat mingile de ping-pong. Va umeziti mainile dupa fiecare 2-3 papanasi, merge mai usor.
  5. Cand apa fierbe dati focul pe minim si asteptati ca apa sa nu mai clocoteasca. In acel moment puteti adauga in oala papanasi pana acoperiti fundul oalei cu ei. Nu-i inghesuiti prea tare, mai bine ii fierbeti in mai multe ture. Papanasii sunt fierti cand se ridica la suprafata.
  6. Ii scoateti cu ajutorul unei palete cu gauri si ii aruncati direct in tava cu pesmet pe care o scuturati bine cu miscari orizontale fata-spate astfel incat papanasii sa se rostogoleasca si sa se acopere singuri de pesmet.
  7. Ii scoateti pe o farfurie si serviti pudrati cu zahar vanilat, cu dulceata preferata sau cu un sos delicat (de capsuni, de vanilie, de scortisoara etc).

Amestecul de branza

Amestecul de branza

Prajim pesmetul

Prajim pesmetul

Modelam papanasii

Modelam papanasii

Papansii fierti ii dam prin pesmet

Papansii fierti ii dam prin pesmet

Papanasi fierti

Papanasi fierti

Comentarii (109)

 

Ultimele comentarii

DADA  acum 9 ani - 27 Septembrie 2013 20:34  

aceasta este parerea mea despre papanasii fierti.... =P~ =P~ =P~ =P~ =P~ =P~ =P~ =P~ =P~ =P~ =P~ =P~ =P~ =P~ =P~ nu le uit gustul si prepararea din copilarie.....nu uit niciodata cum ii facea mama....deliciosi putin spus..... super mega bunii si deliciosii
 

cristina  acum 9 ani - 15 Noiembrie 2013 21:35  

Am respectat reteta si au iesit excelenti. Toata lumea din casa i-a laudat. Mama mea ii facea turtiti, cu o gropita in mijloc. Am facut si ca ea si ca tine. Pe cei turtiti i-am mancat cu miere, unii i-au mancat cu smantana, gogoselele le-am mancat cu pesmet sau cu nuci amestecate cu zahar. =P~
 

Ramona   acum 8 ani - 14 Martie 2014 22:12  

Acesti papanasi sunt extraordinar de buni, chiar daca sunt fierti...si se fac foarte repede! Iti multumesc!
 

Adriana  acum 8 ani - 24 Iunie 2014 22:43  

Foarte buni! ;)
Multumim, Ioana, din nou! :)
 

Ioana  acum 8 ani - 25 Iunie 2014 09:15  

cu mare drag :)
 

anca  acum 8 ani - 25 Iunie 2014 13:33  

a fost foarte deliceos ;)
 

LUCIA  acum 8 ani - 2 Octombrie 2014 10:10  

DA EU II FAC CHIAR ASTAZI ,DAR O SA-I PRAJESC DEOARECE AICI UNDE SUNT NU AM SMANTANA NOASTRA CEA DE ACASA.ASA CA PRAJITI CU GEM SAU DULCEATA MERGE.
 

Alexandra  acum 7 ani - 5 Martie 2015 17:10  

Absolut deliciosi. Eu nu stiu sa fac branza de vaci in mod traditional, dar cand nu am in casa pun la fiert lapte integral si cand da in clocot adaug zeama de lamaie cate putin pana ce se separa branza de zer. O pun la scurs si am o branzica la urgenta dulcuta si bunuta.
 

Dorin  acum 7 ani - 30 Septembrie 2015 14:17  

Felicitari , pe langa faptul ca e usor de urmarit (explicatii +poze ) arata extraordinar.
 

Ioana  acum 7 ani - 1 Octombrie 2015 10:11  

merci, dorin, sunt niste papanasi buni foarte iubiti de copii.
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...