Pere in sabayon

Retete desert Retete cu fructe Retete cu ou

Sunday treat! Pere caramelizate inecate intr-un sos spumos.

Ingrediente

2-3 pere (cca 500 gr)
20 gr unt
15 gr zahar
1/2 pastaie vanilie
coaja rasa de la 1/4 lamaie
50 ml suc de mere (sau combinatie de suc de mere si brandy de mere in cantitati egale)

Sabayon

4 galbenusuri de ou
50 gr zahar
50 ml suc de mere (sau 2 linguri brandy de mere si restul suc de mere)
1/2 pastaie de vanilie

Pentru gratinare

1 lngurita zahar
1 lingura fulgi de migdale (nuca sau alune de padure tocate)

Portii: 3-4

 

  1. Se curata perele si se taie in 4-6 bucati, in functie de marime. Se decupeaza cotoarele.
  2. Intr-o tigaie mai larga se topeste untul cu zaharul, miezul de la vanilie si pastaile ramase. Se adauga perele cu taietura in jos. Se pune capacul si se lasa sa se inabuse 5 minute la foc mediu spre mic. Se intorc perele si se mai lasa 5 minute.
  3. Se indeparteaza capacul, si se continua gatirea perelor la foc mediu, intorcandu-le des sa se insiropeze pe toate partile. Continuati pana sosul devine ca o glazura/caramel care adera la pere, cam inca 5 minute. Daca perele se rumenesc/caramelizeaza e ok, doar nu lasati siropul sa se arda.
  4. Adaugati sucul de mere si coaja de lamaie si fierbeti pana se reduce si are consistenta mai groasa, ca de sirop, cca 2-3 minute.
  5. Mutati perele cu tot cu sirop intr-un vas termorezistent cu margini joase.
    * perele pot fi preparate din timp
  6. Pentru sabayon, frecati galbenusurile cu zaharul si miezul de vanilie pana obtineti o crema galben-pal (cca 3-4 minute). Se adauga treptat sucul de mere in timp ce mixati.
  7. Se aseaza bolul pe abur, fara ca bolul sa atinga apa. Se mixeaza in continuare la viteza mai mica pana ce obtineti o crema spumoasa care curge in valuri de pe lingura.
    * atat la caramelizarea perelor cat si la sabayon am folosit pe langa suc de mere si rachiu din cidru de mere maturat 7 ani din Republica Moldova; asa arata sticla, il recomand cu drag
  8. Se toarna sabayonul in jurul perelor. Se presara deasupra migdalele si apoi zaharul avand grija sa ajunga mai mult peste pere.
  9. Se incinge grillul cuptorului (caldura/focul sa vina de sus) la 200C. Se introduce tava cu pere sub grill si se lasa pana face o crusta rumena. Dureaza foarte putin, in maxim 1 minut e gata, asa ca supravegheati tot timpul, altfel se poate arde rapid.
  10. Serviti caldut sau la temperatura camerei.

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...