Prajitura tavalita

Retete desert Retete de Craciun Retete romanesti

Aceasta prajitura era in topul preferintelor intre deserturile de Craciun. Maica-mea se dadea peste cap sa faca prajituri care de care mai sofisticate, cu multe foi, creme si decoratiuni complicate (imi amintesc foarte clar de o prajitura numita Petre Roman :p ) si eu scotoceam in camara sa vad daca nu a uitat sa faca prajiturelele cu cocos. Dupa care ma relaxam si asteptam ajunul Craciunului sa pot da iama in ele.

Chiar si fratele meu a fost impresionat si mi-a zis ca au exact acelasi gust ca si cele din copilaria noastra. Normal... doar e facuta dupa aceeasi reteta, i-am cerut-o mamei acum cateva luni ca sa nu stau sa mai reinventez roata... dar el nu trebuie sa stie asta inca ;)

Ingrediente

Blat

100 gr unt (sau margarina) la temp. camerei
300 gr zahar
1 ou
1 pliculet praf de copt
2-3 linguri miere de albine
400 gr faina
300 ml lapte

Glazura

20 gr unt
200 gr zahar
50 gr cacao
8 linguri lapte
80 ml rom

150 gr fulgi de cocos

  1. Pentru blat: frecam untul cu zahar pana devine spumos. Adaugam oul si dupa ce e incorporat adaugam praful de copt si mierea. Adaugam apoi jumatate din faina si jumatate din lapte si cand e omogenizat complet adaugam restul de faina si lapte si iar omogenizam.
  2. Punem aluatul de mai sus intr-o tava de 20 x 30 cm unsa cu unt si dam la cuptor la 180C pentru cca 30 minute. Verificati cu o scobitoare sa fie facut blatul, cand scobitoarea iese curata e ok.
  3. Cat se coace blatul facem glazura: amestecam intr-o oala mica toate ingredientele pentru glazura pana cacaoa e dizolvata complet. Punem oala pe foc si fierbem la foc mediu, amestecand continuu, cam 1 minut dupa ce continutul incepe sa faca spuma deasupra. Luam glazura de pe foc si o lasam sa se raceasca complet. Daca o gustati acum, gustul de rom va parea cam intens, dar asa trebuie sa fie, la final nu se va simti decat cat trebuie.
  4. Cand blatul e facut il rasturnam din tava pe masa de lucru si il lasam la racit. Apoi il taiem cuburi.
    * in poza e blatul rasturnat de aceea e asa rumen, deasupra nu trebuie sa fie decat usor galbui-maroniu
  5. Cocosul il punem intr-un bol, dar nu tot o data ci in transe, cand terminati o transa adaugati alta.
  6. Trecem cuburile prin glazura, le scoatem cu o furculita si le tinem sus un pic sa se scurga excesul de glazura de pe ele, apoi le aruncam in cocos si le tavalim pana sunt complet acoperite. Asezam cuburile tavalite pe o hartie de copt, la distanta unele de altele. Le lasam 2-3 ore la temp. camerei, pana glazura se usca, apoi le punem intr-o cutie inchisa si le pastram la frigider.

Aluat pentru blat

Blatul rasturnat

Cuburi prin glazura

Le tavalim prin cocos

La uscat

Prajitura tavalita

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...