Praline

Retete desert Retete simple

Reteta Praline

Crantz pentru presarat pe inghetata, deserturile cu frisca sau decorat torturile. Puteti experimenta cu orice combinatie de nuci/alune.

Ingrediente

100 gr alune de padure
100 gr migdale
300 gr zahar

  1. Se pun alunele si migdalele crude pe o hartie de copt si se dau la cuptor, la 220C, pentru cca 10 minute. Se amesteca din cand in cand ca sa nu se arda. Se scot din cuptor si se lasa sa se racoreasca. Se freaca apoi alunele intre palme ca sa cada coaja de pe ele, pe cat posibil, nu va stresati prea mult. Alunele se lasa pe hartia de copt pusa deasupra unei farfurii largi.
  2. Intr-o oala mica se pune zaharul pe foc la foc mic si se lasa pana se caramelizeaza. Se amesteca din cand in cand, pana capata o culoare aurie. Se toarna caramelul peste alune si se amesteca usor ca sa se acopere toate alunele.
  3. Cand caramelul e doar caldut desfacem "bolovanul" de alune in cateva bucati mai mici ca sa nu suprasolicitam robotelul la pasul urmator.
  4. Se lasa la racit complet.
  5. Se pun alunele caramelizate in robotel si se mixeaza pana se maruntesc bine.
  6. Se pastreaza intr-un borcan inchis.

Alune prajite

Alune prajite

Turnam caramelul

Turnam caramelul

Macinate

Macinate

Comentarii (8)

 

Ancutza  acum 13 ani - 18 Iunie 2010 11:07  

Super bun! Eu am facut asa cu nuca , crantz-ul asta adaugat in crema de vanilie la prajituri da un gust extraordinar (caramelul se topeste ) . Eu nu l-am macinat in robot , am uns un capac de lemn cu putin ulei , am pus caramelul cu nucile cald , am lasat la racit apoi l-am pus untr-un prosop gros de bucatarie si am dat cu ciocanul :) . Am sa incerc si cu migdale si alune ;) .
 

Ioana  acum 13 ani - 18 Iunie 2010 12:47  

chiar in crema de vanilie intentionam si eu sa-l pun maine sau duminica.
ideea cu batutul e foarte buna si pentru cei care nu au robotel sau care nu vor sa riste sa-l distruga. eu am cam mers la risc, dar cum tot s-a stricat blenderul, acum ce mai conta si robotelul...
 

lira  acum 13 ani - 18 Iunie 2010 13:55  

Buna reteta. Stiam si eu ideea, dar sub forma in care o stia Ancutza, duap ce erau gata, dadeam cu ciocanul (iti si descarci nervii in acelasi timp), chiar nu am facut de mult timp...
 

lili  acum 13 ani - 20 Iunie 2010 15:09  

pralinele sunt bomboane, nu toping
 

Dana  acum 13 ani - 22 Iunie 2010 18:57  

Pt lili :
PRALÍNĂ s.f. 1. Bomboană cu miez de migdală sau alună întreagă, trasă în ciocolată; în general, bomboană de ciocolată umplută cu o pastă pralinată; din fr. praline. 2. Masă crocantă de culoare brun-roșcată, preparată prin caramelizarea zahărului împreună cu fructe uleioase întregi (migdale sau alune), apoi zdrobită și utilizată ca barot în creme, înghețate, umpluturi de bomboane (praline) ș.a.; din fr. pralin.

Incetati sa mai fiti rautaciosi..sau macar interesati-va inainte..
Apreciez tare mult retetele tale Ioana. Tine-o tot asa :)
 

Alecsandra  acum 12 ani - 22 Iulie 2011 00:44  

Ioana,am facut o data reteta asta,mi-a placut fff mult,insa recunosc ca nu m-am incumetat sa le bag in robotel dupa intarire...Am folosit un robot mai vechi,care daca avea gura sa urle...tu chiar le bagi in Philips?
 

Ioana  acum 12 ani - 22 Iulie 2011 09:38  

eu le-am bagat in Moulinex. il am de cativa ani si inca nu a crapat nici la fierbinte, nici la rece (congelator) si am macinat la greu cu el. insa... chiar dupa ce l-am cumparat, la prima folosire, mi s-a rupt axul cand am maruntit o bucata de telina. l-am inlocuit la service si de atunci nu mi-a facut probleme. probabil primul avea ceva defect de fabricatie.

pentru siguranta, poti pune pralinele intr-un prosop, sa le bati bine cu un ciocan si apoi sa le bagi in robotel. asta ca sa-l ajuti un pic...
 

ame  acum 7 ani - 26 Septembrie 2016 00:01  

Pralinele sunt cea mai buna idee pentru a da valoare oricarui desert. Am folosit mixul si in amestec cu sitop de dulceata de cirese amare sau de trandafiri.
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...