Razalai

Retete aluaturi Retete cu ou Retete cu paste Retete lact-ovo-vegetariene Retete simple

Reteta Razalai

Razalaii sunt paste traditionale pe care le pregatea bunica din Salaj si le folosea in supe in locul taieteilor clasici. Am urmat reteta traditionala de razalai insa am folosit tehnologia moderna ca sa-mi usurez munca.

Ingrediente

100 gr faina alba
1 ou
1/4 lingurita sare

Portii: 110 gr
Timp de preparare: 20 minute

  1. Se pune oul cu sarea si jumatate de faina in robot si se mixeaza pana obtineti o pasta. Se adauga si restul de faina si se mixeaza pana aluatul se aduna in jurul axului
    * aluatul se poate face si de mana: se pune faina pe masa de lucru, se face o gaura in mijloc in care punem oul batut si sarea; incepand dinspre margine se amesteca faina cu oul pana se leaga aluatul.
  2. Aluatul obtinut este unul destul de tare si nelipicios. Se framanta cu mana cca 5-10 minute.
  3. Se da aluatul pe razatoarea mare si se imprastie pe hartie de copt (sau prosoape curate). Daca se mai lipesc unii de altii, nu va chinuiti sa-i desfaceti chiar pe toti, se vor desface mai usor cand sunt uscati.
    * pentru razuit am folosi robotelul special pentru razuit (cu accesoriul rosu), este mult mai rapid decat razuitul manual
  4. Se lasa la uscat la temp. camerei pana a doua zi. Cand sunt complet uscati, frecati-i putin intre palme ca sa se desfaca cei lipiti.
    * daca va grabiti ii puteti usca in cuptorul caldut
  5. Se pastreaza in camara, in pungi de hartie.

Oul cu sarea si jumatate din faina

Oul cu sarea si jumatate din faina

Aluatul

Aluatul

Aluatul razuit la uscat

Aluatul razuit la uscat

Comentarii (9)

 

Elisabeta Marin  acum 10 ani - 21 Noiembrie 2011 09:49  

=P~
 

ioana  acum 10 ani - 21 Noiembrie 2011 11:14  

sunt foarte buni!mamaia mea,D-zeu s-o odihneasca ,ne facea cu lapte.erau deliciosi!cred ca fac si eu azi!multumesc de reteta si de amintirile placute!
 

Elena  acum 10 ani - 22 Noiembrie 2011 14:41  

Da,da si buna mea facea asa ceva. Ea le zice "razaute"si, Doamne, tare buni erau cu laptedulce si parfumat! Ce amintiri mi-ai trezit draga mea! Sa fi binecuvantata!
 

monika  acum 10 ani - 23 Noiembrie 2011 14:20  

e chiar ceva ce cum bine zic si fetele de mai sus ca di amintirile copilariei la bunici =P~
 

Corina  acum 10 ani - 4 Decembrie 2011 16:49  

Doamne, am si uitat de "razalai" ce -i facea buna .Cred ca a adus reteta de la ea din Salaj la noi in Alba.Ce bine ca mi-ai amintit.O sa fac si eu pt baiatul meu si pentru copilul din mine :)
 

eugenia  acum 10 ani - 15 Decembrie 2011 19:54  

la noi in Calarasi se face aluatul mai moale si apoi se faramiteaza intre degete, numindu se frecatei sau colarezi.In zilele de post, bunica ii fierbea in apa si i indulcea cu muuuult zahar si credeti ma ca erau buni si asa.
 

Stanciu Remus  acum un an - 27 Aprilie 2021 19:45  

Daca se pot face si de post,deci fara ou.Multumesc.
 

Ioana  acum un an - 30 Aprilie 2021 11:08  

cred ca se poate face si cu apa, dar eu n-am incercat.
 

Stanciu Remus  acum un an - 30 Aprilie 2021 20:28  

Multumesc pentru raspuns,cu stima si respect, Remus.
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...