Salata verde dreasa in stil ardelenesc

Retete cu legume Retete romanesti Retete salate

Reteta Salata verde dreasa in stil ardelenesc

Am vazut ca de 1 Mai ati fost plecati pe la mare, pe la munte sau la bai. Sper ca v-ati odihnit, ati petrecut bine si mai ales ati mancat bine. Eu am stat cuminte acasa si m-am odihnit un pic. Am pregatit mancare simpla: pulpe la gratar si somon la cuptor pe care le-am garnisit cu salate bine drese.  Pentru pulpele la gratar am facut aceasta salata verde dreasa cu o vinegreta dulce-acrisoara ca-n Ardeal si obligatoriu cu usturoi.

Vinegreta contine zahar care "taie" din aciditatea otetului si potenteaza aroma salatei. De asemenea otetul e diluat cu apa pentru a nu fi agresiv. Eu pun 2 linguri de apa la 1 lingura de otet fin. Cantitatea de apa puteti sa o dozati dupa gustul vostru, dupa cum va place sa simtiti otetul si in functie de tipul de otet folosit. De obicei folosesc doar oteturi foarte fine, nu ca as fi fitoasa, dar nu agreez deloc otetul puternic. O vreme credeam ca nu o sa ma pot obisnui niciodata cu otetul, dar am descoperit cateva (cel balsamic sau crema de otet balsamic; cel de orez; cel de sherry) care sunt placute si daca le dozez cu atentie chiar imbunatatesc retetele mele. Deci daca vinegreta preparata dupa aceasta reteta vi se pare prea slaba, doar reduceti cantitatea de apa.

Sper sa va placa salata mea verde!

Ingrediente

1 salata verde proaspata (cca 200 gr)
1 catel mic de usturoi
1 fir marar
1 lingura ulei
1 lingura otet (de sherry am folosit; sau de vin alb sau de orez)
2 linguri apa
1/2 lingurita zahar
sare, piper negru

Portii: 2

  1. Se desfac foile de salata, se spala si apoi se usuca bine de tot. Se stivuiesc unele peste altele, se ruleaza ca un trabuc si apoi se taie fasii. Fasiile de salata verde se pun intr-un bol. Se presara deasupra mararul tocat marunt.
  2. Intr-o cescuta se pune apa si zaharul si se amesteca pana zaharul e topit. Se adauga uleiul si otetul si se amesteca pana devine ca o emulsie. Se adauga usturoiul strivit.
  3. Se toarna vinegreta peste salata, se presara sare si piper negru macinat si se amesteca usor. Salata de poate servi imediat, dar mie imi place dupa ce sta 30 minute - 1 ora, fiindca salata verde se marineaza usor. Asa ca o indes intr-un borcan si o tin asa pana in momentul servirii. Daca trebuie pastrata mai mult, o pun la frigider. Totusi e indicat sa fie consumata in ziua prepararii.

Comentarii (8)

 

olga  acum 8 ani - 4 Mai 2015 11:39  

Deja imi place.
Si eu am stat acasa; am gatit somon si sparanghel la gratar( sparanghel alb). Foooooarte bun!
Ah, da si ciorba de leurda (prima data) suuuuuuuuuuuuuper buna!

Multumesc foarte frumos, Ioana.
 

Crina-Crinuta  acum 8 ani - 4 Mai 2015 11:52  

Da, imi place foarte mult! Asa o pregatesc si eu.:) Insa eu nu pun ulei.
 

Maria  acum 8 ani - 4 Mai 2015 15:09  

Multumesc........asa o facea bunica-mea!!
=P~
 

joanna tosu  acum 8 ani - 4 Mai 2015 18:48  

Dar dece nu se poate folosi zeama de lamiie in loc de otet,sau zeama de lime..? :(
numai bine
joanna
 

Ioana  acum 8 ani - 4 Mai 2015 19:06  

sigur ca se poate si cu suc de lamaie. pana acum vreo 2 ani si eu am folosit sucul de lamaie cu succes in toate vinegretele fiindca nu concepeam otet in mancare. dar adevarul e ca salata asta e diferita cu otet, chiar e una dintre salatele (alaturi de cea de varza) in care prefer otetul lamaii.
 

joanna tosu  acum 8 ani - 4 Mai 2015 19:24  

mda,poate ca ar trebui sa incerc si eu...multumesc pentru raspuns.
joanna :)
 

florea razvan  acum 8 ani - 5 Mai 2015 14:54  

Eu folosesc otet de mere cu miere de albine !
 

Ioana  acum 8 ani - 5 Mai 2015 15:35  

oh, da e buna si mierea de albine in dressinguri. folosesti miere de salcam sau de cimbrisor? imi place dressingul cu miere pe rucola, nuca si putin bacon crocant.
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...