Salata vietnameza cu pui, taietei de orez si dressing cu unt de arahide

Retete asiatice Retete cu carne de pui Retete fara gluten Retete salate

Reteta Salata vietnameza cu pui, taietei de orez si dressing cu unt de arahide

Amestecul de culori, texturi si arome din aceasta salata este un festin pentru ochi si o bucurie pentru simturi.

Ingrediente

120 gr taietei de orez
100 gr varza rosie (aprox 1/4 varza)
1 morcov mediu
1 ardei rosu mic (aprox. 75 gr)
1/2 ceapa rosie noua (sau esalota; sau ceapa verde)
2 fire menta (aprox. 20 frunze mari)
1/3 legatura patrunjel
25 gr arahide prajite

Pui marinat in lapte de cocos

250 gr piept de pui
1 lingurita ghimbir razuit pasta
1 lingurita usturoi strivit (2 catei)
1/4 lingurita turmeric
1/4 lingurita chimion macinat
1/2 lingurita zahar
1 lingura ulei (de arahide daca aveti)
2 linguri lapte de cocos light
sare

Dressing cu unt de arahide

30 gr unt de arahide (natural 100%; fara zahar)
30 gr apa fierbinte
1.5 linguri sos de soia (15 gr)
1.5 linguri otet de orez (15 gr)
1 lingurita zahar
1 lingurita ghimbir razuit pasta
1 catel mare de usturoi strivit
1/4 lingurita turmeric
1/4 lingurita fulgi de chili (optional)
2 linguri de ulei (de arahide daca aveti)
sare (daca folositi sos de soia slab sarat)

Portii: 2 mari

  1. Pieptul de pui se taie felii subtiri si apoi fiecare felie se taie fasiute mici. Se pun intr-un bol cu restul ingredientelor si se amesteca bine. Se lasa la marinat macar 4 ore la frigider.
  2. Pentru dressing se dizolva untul de arahide in apa fierbinte. Se adauga sosul de soia, otetul de orez si zaharul si se amesteca cu un tel.
  3. Intr-o tigaie mica se incinge uleiul si se adauga pasta de ghimbir, usturoiul, fulgii de chili si turmericul si se soteaza 15 secunde. Se toarna continutul tigaii direct in bolul cu dressing si se amesteca iar cu telul. Gustati de sare. Lasati dressingul sa stea pana e nevoie de el. Poate fi preparat din timp si pastrat la frigider.
  4. Morcovul se da pe razatoare, se presara cu putina sare si se framanta 1 minut ca sa se inmoaie putin.
    Se taie varza fideluta fina, se presara cu sare si se framanta si ea 2 minute pana se inmoaie si pierde din volum.
    Ceapa se taie felii subtiri, se presara cu sare si se amesteca putin cu mana, desfacand inelele.
    Ardeiul se taie fasiute subtiri.
    Patrunjelul si menta se toaca fin.
    Arahidele se strivesc usor in mojar.
  5. Fasiile de pui se rasfira in tava cuptorului (tapetata cu hartie de copt) care se introduce pe al doilea nivel de sub grill (incins la 250C), timp de 5 minute (verificati sa fie facut puiul). Se scot intr-un bol si se amesteca cu 1 lingura de dressing.
  6. Se pun taietetii in apa cu sare care fierbe. Se fierb 3 minute, apoi se opreste focul, se pune capacul si se lasa sa stea 5 minute. Verificati sa fie facuti dupa acest timp.
  7. Se strecoara taietii folosind o strecuratoare, apoi se trec sub jet de apa rece ca sa nu devina lipiciosi. Ii scurgeti apoi foarte bine de apa, scuturand energic strecuratoarea. E important sa fie bine scursi, altfel dressingul nu va adera bine la ei si se va dilua din cauza surplusului de apa. Daca doriti, puteti taia taieteii cu o foarfeca in cateva locuri ca sa fie mai usor de portionat si mancat.
  8. Adaugati jumatate de dressing peste taieti si amestecati bine, sa se absoarba. Adaugati legumele (varza, morcovul, ardeiul si patrunjelul) si adaugati restul de dressing si amestecati iar. Gustati de sare.
  9. Portionati taieteii in doua boluri. Asezati deasupra cate jumatate din fasiile de pui. Presarati jumatate din feliile de ceapa. Presarati menta si la final arahidele strivite. Se poate servi imediat, dar e buna si daca sta o vreme.

Comentarii (2)

 

Anca  acum 7 luni - 29 Septembrie 2023 15:59  

Buna reteta, sotul incantat, eu am dublat totul , nu am avut ulei de arahide insa am pus combinat de masline si susan, mi s a parut ca a iesit un pic uscata salata, eu am frecat morcovul, varza si ceapa impreuna cu putina sare pt ca sosul de soia care il am e ff sarat sinu am vrut sa risc sa iasa ocna. Sotul a incalzit o, i a placut mai mult fierbinte, lui cel mai mult i a placut varza rosie, puiul si taiteii, mie mi a placut cel mai mult puiul (marinat 24 ore) si taiteii. Ce nu mi a placut e ca mi a luat ceva timp deasta am si dublat probabil si pt ca is multe ingrediente. Dressingul l am bagat la mixer. Prima intrebare a sotului cum am facut taiteii galbeni :) , el isi face zilnic ceva la wok, cu siguranta in alta viata a fost asiatic?. Daca si copii o aproba o mai fac, insa trebuie cumva sa tai din timpul de preparare. Multumim de reteta ??
 

Ioana  acum 7 luni - 2 Octombrie 2023 08:45  

Cu drag, Anca!
Timpul de preparare il poti reduce doar marinand puiul si preparand dressingul cu o zi inainte.
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...