Socata

Retete bauturi Retete romanesti

Reteta Socata

Am aceasta reteta de socata de mai bine de 10 ani. I-am ramas fidela fiindca socata iese asa cum imi place cel mai mult: aromata, sprintzara si proaspata, cu gust "curat" de soc. Singura conditie este sa o preparati in zile cu soare macar cateva ore pe zi si sa tineti borcanul la soare in acest timp.

In fiecare an fratele meu este insarcinat cu preparea socatei noastre, el e fericitul proprietar al unui balcon insorit. Anul acesta a facut 3 borcane de 5l si deja ne gandim sa pune tura a doua fiindca socata este bautura noastra preferata in luna mai. Ne inveseleste, ne racoreste si ne teleporteaza in copilarie.

Terapia cu flori de soc este recomandata in combaterea multor afectiuni: digestive (au proprietati diuretice si laxative), respiratorii (raceala, gripa si bronsita), dermatologice, oculare, reumatice, cardiace sau de nutritie (in cura de slabire).

Ingrediente

10 flori mari soc
500-600 gr zahar
1 lamaie mare
8 gr drojdie proaspata

Mai aveti nevoie de: un borcan de 5l

  1. Se spala florile de soc si se pun pe fundul borcanului. Se acopera cu zahar, apoi adaugati sucul de la lamaie si coaja taiata felii. Se pune apoi apa cat sa acopere totul si se lasa pana a doua zi.
  2. A doua zi se umple borcanul cu apa rece, se amesteca, se adauga drojdia (pentru a fermenta), se acopera cu tifon si se lasa la loc cald si insorit pentru inca 2-3 zile (depinde cat e de cald si cat de acidulata doriti sa fie soacata; la noi au fost suficiente 2 zile).
  3. In fiecare zi amestecati in borcan dimineata si seara si gustati socata. Cand a ajuns la aciditatea dorita strecurati socata, o puneti in sticle si o tineti la frigider.
  4. Socata se serveste rece.
    * Nota 5.06.2017 - Saptamana trecuta am facut socata cu mici diferente: nu am spalat florile fiindca le-am cules dintr-o zona fara praf, pe unde nu trec masinile si de aceea am redus drojdia la jumatate (4 gr). A iesit o socata si mai aromata si care a tinut mai mult timp la frigider fara sa devina prea alcoolizata.

Socata

Socata

Comentarii (291)

 

Ultimele comentarii

Andreea R  acum 6 ani - 28 Mai 2017 12:50  

Buna,
Si eu am incercat sa fac socata. la 6l apa am pus 500g zahar brun, 2 lamai si 10 manunchiuri de soc, nu vazusem reteta ta pana sa le pun pe toate in borcan. Este a2a zi astazi si deja arata tulbure si inca face bule. E cam acru si deja ii simt alcoolul. nici nu stiu daca sa-l arunc si sa iau de la capat procesul cu mai mult zahar si mai putine flori sau sa il trag in sticle? sa ii pun mai mult zahar acum, mi-e ca s-ar strica. Ma gandesc ca aici ar fi cineva cu mai multa experienta si sfaturi:)
Merci!
 

Ioana  acum 6 ani - 28 Mai 2017 18:31  

poti sa il pui in sticle si sa-l dai la frigider ca sa nu mai creasca concentratia de alcool. apoi la servire adaugi in pahare putin zahar ca sa nu fie acru. sper ca macar e aromata socata ta!
 

Ioana  acum 6 ani - 2 Iunie 2017 19:46  

Buna ziua , as dori un raspuns daca se poate . Nu am borcan de sticla pot face socata in oala?? ;) ;)
 

Ioana  acum 6 ani - 3 Iunie 2017 15:04  

ceva va iesi, dar sincer nu stiu daca va iesi asa acidulata ca in borcan... n-am incercat niciodata ca sa-ti pot garanta.
 

Ioana  acum 6 ani - 4 Iunie 2017 14:04  

Multumesc de raspuns! Asa este nu a iesit destul de acidulata! Dar la gust este foarte buna! O zi buna va doresc !
 

Raluca  acum 5 ani - 17 Mai 2018 13:59  

Am pus socata in doua borcane de sticla, unul de 3.85, si unul cam de 3 litri. Aia din borcanul mai mare mi s-a "mucificat", cealalta nu... Stie cineva oare de ce una da si una ba? Le'am facut identic. Drojdie nu am pus, si cred ca rau am facut, ca in ultimele zile n-a fost nici cald, nici soare, deci dupa 2 zile de stat in borcan, n-a fermentat nimic. Multumesc si pentru raspuns, si pentru reteta! :)
 

Ioana  acum 5 ani - 18 Mai 2018 10:23  

Raluca, probabil nu a pornit fermentatia zaharului si s-a produs alta reactie acolo. de aceea eu adaug intotdeauna drojdie.
 

Rodica  acum 5 ani - 2 Iulie 2018 18:42  

Cata fructoza (zahar) se pune la 10kg de cirese pentru diabet?
 

Daniel   acum 3 ani - 19 Mai 2020 21:00  

Buna doamna a-si dori sa stiu cat timp putem conserva socata buna multumesc
 

Maria  acum un an - 20 Iunie 2022 17:52  

Socata pe parcursul a doua saptamani preparam o socata foarte foarte buna .De 3 zile socata se face face gelatinoasa. Fermantatia are loc , e gustoasa ,dar nu este gazoasa si si repet e mucoasa. De scum am aruncat 4 borcane a caite 4 litri.Cine imi ... Multumesc de raspuns.
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...