Sos de rosii spaniol

Retete cu legume Retete de post Retete ieftine Retete de Sosuri si Salsa Retete din Spania

Acest sos de rosii este baza pentru multe mancaruri spaniole, inclusiv paella. Interesant este ca nu rosiile sunt adevaratele vedetele (desi trebuie sa alegeti totusi rosii coapte, dulci si de un rosu intens), ci ceapa prajita pana la caramelizare, care prinde acel gust intens dulceag si care ii da aroma specifica... de sofrito.

Ingrediente

1.5 kg rosii foarte coapte
500 gr ceapa
4-5 catei usturoi
2 foi dafin
1 lingurita zahar
1 lingurita sare
ulei masline (pentru gatit)

  1. Se dau rosiile pe razatoare (sau se curata de coaja si se mixeaza in blender; sau se dau prin masina de rosii ).
  2. Intr-o tigaie larga de cca 25 cm diametru am pus ulei cat sa acopere fundul si am adaugat rosiile. Le-am lasat la fiert la foc mediu, amestecand doar din cand in cand in ele.
  3. Se pune intr-o tigaie larga (cca 30 cm diametru) ulei cat sa acopere fundul. Se adauga ceapa taiata felii si se incepe sotarea ei la foc mediu si amestecand des. Cand ceapa s-a inmuiat se da focul pe minim si se continua sotarea pana ceapa devine de aurie. Totul dureaza cca. 45 minute.
  4. Se adauga usturoiul strivit si se mai caleste 1 minut.
  5. Dupa ce ceapa s-a caramelizat se mixeaza intr-un blender pana obtineti un piure cat de fin doriti. Se adauga acest piure peste rosiile care au scazut destul de mult pana acum. Daca doriti sosul final super fin, mixati acum sosul cu mixerul vertical.
  6. Se condimenteaza sosul cu sare, zahar si foile de dafin. Se lasa sosul sa fiarba inca 30-40 minute (foc mediu spre mic si amestecand din cand in cand, mai ales spre final cand se ingroasa) pana scade bine si uleiul se ridica deasupra. La final, puteti scurge acest ulei daca doriti.
  7. Portionati sosul si pastrati-l la frigider sau la congelator pentru timp indelungat.

Rosiile la fiert

Ceapa in tigaie

Ceapa dupa 15 minute

Ceapa dupa 45 minute

Rosiile cu piure de ceapa

Sos de rosii spaniol

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...