Sos de rosii in stil grecesc

Categorii: Retete din Grecia, Retete cu legume, Retete ieftine, Retete de Sosuri si Salsa

 

Sos de rosii in stil grecesc
Pinterest

Prin ce difera sosul de rosii de la o tara la alta? Prin condimentare. Cel italian e aromat cu busuioc, cel spaniol are un gust special din cauza cepei caramelizate, pe cel romanesc bunica-mea il aromatizeaza cu frunze de telina. Cel de fata, cel grecesc, are ca aroma speciala scortisoara, care accentueaza aroma si dulceata rosiilor. Nu este o aroma puternica, doar una de sustinere, asa ca puteti sa-l incercati cu curaj. Dar sunt sigura ca il veti prepara dupa ce veti vedea ce retete interesante va propun cu acest sos de rosii

Vezi toate retetele cu acest sos de rosii:

  1. Rulouri de vinete cu branza in sos de rosii
  2. Chiftelute cu cartofi in sos de rosii
  3. Paste cu sos de rosii si feta
  4. Midii in sos de rosii si feta (midii saganaki)
  5. Legume umplute cu carne si orez
  6. Mancarica de verdeturi cu cartofi noi
  7. Orez cu midii
  8. Chiftele cu cartofi noi si ardei la cuptor
  9. Giouvetsi de pui
  10. Vinete in sos de rosii si telemea (vinete saganaki)
  11. Orzo cu creveti (giouvetsi cu creveti)
  12. Vinete in sos de rosii

Ingrediente
Sos de rosii in stil grecesc

2 kg rosii bine coapte
2 linguri ulei masline
4 catei usturoi
1 lingurita zahar
1 lingurita cu varf oregano
1/4 lingurita fulgi de chili (sau dupa gust)
1 baton scortisoara (cca 3 cm)
1 foaie dafin
sare

Portii: aprox. 600 ml

Preparare
Sos de rosii in stil grecesc

  1. Se cresteaza rosiile in x si se oparesc 10 secunde in apa fierbinte. Se decojesc. Se taie bucati mari si se pun in robot si se mixeaza pana se maruntesc.
  2. Intr-o tigaie larga se incalzeste incet uleiul impreuna cu usturoiul taiat felii. Cand usturoiul e usor rumen si miroase puternic se adauga rosiile maruntite. Se adauga restul ingredientelor (oregano, dafin, chili, scortisoara, zahar contra aciditatii si sare dupa gust). Se aduce la fierbere.
  3. Se fierbe sosul de rosii timp de 30-35 minute, pana scade mult. La inceput la foc mare, dupa 20 minute puteti reduce putin focul ca sa nu trebuiasca sa amestecati prea des. Se gusta sosul de sare la final. Se scoate batonul de scotisoara si dafinul.
  4. La final se baga blenderul vertical in sos si se mixeaza bine. Daca doriti sosul fara samburi il puteti trece printr-o sita (eu l-am trecut).
  5. Se pune intr-o sticla cu gat larg sau borcan si se pastreaza la frigider.
 
Sos de rosii in stil grecesc - Adaugam rosiile

1. Adaugam rosiile

Sos de rosii in stil grecesc - Adaugam aromele

2. Adaugam aromele

Sos de rosii in stil grecesc - Si fierbem 30 minute

3. Si fierbem 30 minute


Adauga comentariu    Listeaza reteta

Votul tau: 

  (5 puncte / total voturi: 15)  

 
loading...

Sos Vierge

25 August 2017

Sos Vierge

Bulion

25 Iulie 2013

Bulion

Sos de rosii spaniol

23 August 2012

Sos de rosii spaniol

Sos de rosii

1 Septembrie 2010

Sos de rosii

 

 

Cristina  acum 4 ani - 9 Iulie 2013 11:40  

Re: Sos de rosii in stil grecesc

Foarte bun, asa il fac si eu, dar nu īl aromatizam cu scorţişoară, cred că trebuie să fie deosebit şi că dă un gust aparte māncărurilor.
 

Mirela Pastrav  acum 4 ani - 9 Iulie 2013 14:10  

Re: Sos de rosii in stil grecesc

Buna ziua,

batonul de scortisoara il bag intreg? Si la sfarsit il scot sau ii face blender-ul fata?
Multumesc
 

Ioana  acum 4 ani - 9 Iulie 2013 14:12  

Re: Sos de rosii in stil grecesc

batonul se pune intreg. dar inainte de mixare se scoate.
 

Ana-Maria  acum 4 ani - 9 Iulie 2013 20:21  

Re: Sos de rosii in stil grecesc

deja il vad intr-o musaca..
 

livia  acum 4 ani - 12 Iulie 2013 02:25  

Re: Sos de rosii in stil grecesc

Merci Ioana pentru aceste retete...esti o minunata gospodina...tocmai am sosit din Grecia...retetele sint delicioase...am incercat deja!! Te apreciem mult !!
 

Florentina  acum 4 ani - 4 August 2013 10:11  

Re: Sos de rosii in stil grecesc

Buna Ioana, te rog frumos imi poti da o lista cu alte retete la care pot folosi sosul acesta? Mersi, FLorentina
 

Ioana  acum 4 ani - 4 August 2013 14:00  

Re: Sos de rosii in stil grecesc

l-am folosit la :

[link]

[link]

[link]

il mai poti folosi la sosul de carne pentru musaca [link]
 

Eli  acum 4 ani - 5 August 2013 22:23  

Re: Sos de rosii in stil grecesc

Al meu a iesit destul de acrisor trist L-am mai dres cu o lingura de miere, dar mi-e teama sa nu-I fi stricat gustul "original".
 

Ioana  acum 4 ani - 6 August 2013 09:57  

Re: Sos de rosii in stil grecesc

Eli, rosiile sunt de vina. trebuie sa fie bine coapte cand faci sosuri/bulion de rosii, altfel iese prea acrisor. il poti drege cu un pic de zahar, care spre deosebire de miere nu-i schimba gustul insa mai taie din aciditate.
 

Eater  acum 2 ani - 6 Iulie 2015 14:28  

Re: Sos de rosii in stil grecesc

Un deliciu de vara...
 

Andreea  acum 2 ani - 7 Septembrie 2015 19:17  

Re: Sos de rosii in stil grecesc

Buna Ioana. Cat timp se poate pastra sosul la frigider? Exista o varianta a acestei retete ce se poate conserva/ pastra pentru iarna? Iti multumesc anticipat.
 
loading

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Retete de sezon

Vezi toate retetele de sezon


 
mergi sus