Supa rece de rosii cu galuscute de urda

Retete cu legume Retete lact-ovo-vegetariene Retete de supe si ciorbe

Un fel de gazpacho.

M-am ispirat din celebra supa rece spaniola, gazpacho. Dar nu am folosit rosiile crude, ci le-am prajit rapid pe gratar ca sa-si lase sucul si sa prinda doar un usor gust de copt, pastrand totusi o parte din gustul rosiilor. Nu am adaugat nici paine, dar scurgand sucul si adaugand uleiul in fir subtire s-a creat o emulsie care a ingrosat natural supa, facand-o foarte cremoasa. Am garnisit-o cu cateva galuscute de urda pufoase ce se topesc in gura. Cand nu aveti timp de galuscute, pentru un efect si mai racoritor, se pot adauga cubulete de castraveti.

Ingrediente

Supa rece de rosii

1.5 kg rosii coapte
1 ceapa rosie mica (cca 30 gr)
1 catel de usturoi
4-5 linguri ulei de masline (aromat, fructat)
1 lingura otet de sherry/jerez
1 lingurita zahar
sare, piper negru

Galuscute de urda

250 gr urda
1 ou
1 galbenus de ou
50 gr parmezan aromat
15 gr faina alba
sare, piper negru

Portii: 4 mai mici

  1. Se taie rosiile rondele groase (o rosie normala vine taiata cam in 3-4 felii, dupa ce decupati o felie subtire in zona unde a fost codita; daca rosia e mai mica se poate taia in jumatate). Se ung feliile cu ulei.
  2. Se incinge foarte tare o tigaie grill, fara a pune grasime in ea (cca 5 minute, la foc mare). Se adauga rosille si se grilleaza cate 2 minute / parte. Trebuie sa se inmoaie pe gratar, dar nu atat de tare incat sa se rupa cand le luati. Ca sa le scoateti din tigaie va puteti ajuta de o paleta.
  3. Presarati fiecare tura de rosii cu sare, piper si le stropiti cu putin otet.
  4. Cand ati terminat toate rosiile, le lasati sa se racoreasca cat sa le puteti manevra. Veti vedea ca in timpul asta au lasat mult suc, pe care il scurgeti, nu se va folosi in reteta.
  5. Scoateti coaja din jurul rosiilor, va veni usor jos. Puneti rosiile in robot si dati cateva pulsuri sa se striveasca. Treceti rosiile printr-o sita, in sita sa ramana doar semintele.
  6. Puneti pulpa rosiilor inapoi in robot, adaugati ceapa tocata fin (daca ceapa e foarte iute, o presarati inainte cu sare, o lasati 5 minute si apoi o stoarcei de suc), usturoiul strivit, zaharul. Mixati la viteza mare sa se marunteasca bine. Turnati uleiul in fir subtire in timp de mixati. Dregeti de sare.
  7. Lasati supa la frigider cateva ore sa se raceasca bine.
  8. Aluatul pentru galuscute poate fi preparat din timp, dar e preferabil sa le fierbeti doar cu putin timp inainte se servire, sunt mai delicate si mai moi. Totusi, galuscutele pregatite rezista la frigider, doar ca vor deveni mai ferme.
    Se pun in robot toate ingredientele pentru galuscute si se mixeaza pana aveti un aluat fin, ca o crema. Se scoate intr-un bol.
  9. Pe masa de lucru (sau tava cuptorului) se intinde hartie de copt. Se cerne un strat de faina.
  10. Cu o lingurita luati aluat. Trageti lingurita pe marginea bolului sa nivelati aluatul in lingurita. Impingeti aluatul de pe lingurita cu degetul dat cu faina direct pe hartia de copt. Repetati pana aveti cam 40-60 de galuscute (socotiti cam 10-15 galuscute la fiecare portie de supa). Restul galuscutelor se pot congela, asa formate. Cerneti putina faina deasupra galuscutelor formate.
  11. Puneti apa cu sare intr-o oala si aduceti la fierbere. Dati focul la mic sa nu mai clocoteasca apa, altfel galuscutele se vor dezintegra. Adaugati galuscute in apa si fierbeti inca 1 minut dupa ce s-au ridicat la suprafata. Le scoateti cu o paleta pe o farfurie. Daca galuscutele isi pierd forma cand le scoateti (par foarte moi, parca se dizolva), inseamna ca au fiert prea putin, doar le mai lasati la fiert.
  12. Serviti supa rece cu galuscute de urda.

Compozitia pentru galuscute

Luam aluat cu lingurita (rasa)

Impingem cu degetul pe zona de lucru cu faina

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...