Cum se coc castanele in cuptor

Tehnici in bucatarie

Reteta Cum se coc castanele in cuptor

Daca tocmai ati copt o tura de dovleac, nu opriti cuptorul, puneti o mana de castane la copt. Cuptorul e deja incins la temperatura care trebuie (200C) Astfel castanele se coc repede, dar fara a se usca. La o temperatura mai mare am observat ca se usca prea tare.

castane

  1. Cum se aleg castanele
    Este mai dificil, dar nu imposibil... In primul rand am observat ca cele mai bune castane sunt cele mari, umflate, cu coaja maro-inchis lucioasa. Arata cumva... parca ar plesni de sanatate :) Daca luati o castana si o taiati in doua, miezul trebuie sa fie alb (sa nu fie galbui, negru sau cu pete gri). Daca sunteti curiosi si gustati miezul, se simte cand e dulce.
  2. Cum se coc castanele in cuptor
    Se ia fiecare castana, se aseza cu partea bombata in sus pe masa de lucru. Se creasteaza deasupra in + (prima data pe lungime si apoi perpendicular, pe latime; vezi poza 2); aveti grija sa strapungeti pe cat posibil doar coaja si cat mai putin miezul; folositi un cutit bine ascutit, altfel operatia de crestare merge mai greu.
  3. Se toarna apa care fierbe peste castanele crestate si se lasa sa se opareasca 2 minute.
  4. Se scurg bine si se aseza in tava cuptoruilui, cu crestaturile in sus.
  5. Se coc la 200C, timp de 25 minute (in ultimele 5 minute, daca aveti, porniti grill-ul, se vor usca mai bine cojile).
  6. Se scot castanele intr-un prosop si se freaca bine sa se desfaca coaja (ca atunci cand frecati nucile prajite de pielite). Fara sa desfaceti prosopul, lasati castanele sa se racoreasca 5-10 minute.
  7. Curatati castanele de coaja si pielita imediat. Nu le lasati sa se raceasca, se vor curata mult mai greu.
Castanele cu miezul alb

Castanele cu miezul alb

Se cresteaza castanele in +

Se cresteaza castanele in +

Se oparesc castanele

Se oparesc castanele

Se aseza in tava cu crestaturile in sus

Se aseza in tava cu crestaturile in sus

Se coc

Se coc

Se freaca in prosop

Se freaca in prosop

Se curata

Se curata

Comentarii (13)

 

Ultimele comentarii

Simona  acum 6 ani - 30 Octombrie 2015 15:55  

Am facut aseara. Foarte bune! Cand le-am frecat in prosop s-au cam sfaramat, poate am fost un pic cam energica?! :(
Si in plus foarte putine s-au curatat atat de frumos precum cele din imagine. Oare ce nu am facut bine?
Dar de bune, au fost bune. Multumesc!
 

Elena  acum 6 ani - 1 Noiembrie 2015 23:55  

Va dau un sfat la totii mincatile ca sunt gustoase ,si sanatoasee.
 

Ioana  acum 6 ani - 2 Noiembrie 2015 09:50  

Simona, fie au fost deja deshidratate cand le-ai cumparat (tinute prea mult pe raft), fie le-ai copt prea mult. dar daca ai respectat timpul de 25 minute nu ar fi trebuit sa se usuce la cuptor.
aratau bine cand le-ai cumparat? umflate si cu coaja lucioasa? daca mai cumperi din acelasi loc, lasa-le mai mult in apa fierbinte (chiar si 10 minute). asa se vor rehidrata mai bine.
 

Ovidiu  acum 5 ani - 14 Octombrie 2016 10:01  

Buna ziua, vreau sa va intreb daca toate castanele sint bune de mincat. Am un castan linga bloc, de asta va intreb. Multumesc
 

Ioana  acum 5 ani - 14 Octombrie 2016 10:53  

din cate stiu cele salbatice nu sunt comestibile. in general, prin parcuri si pe langa blocuri cresc castanii salbatici, nu cei comestibili. pe vremea pionierilor le adunam la scoala, era parte din munca patriotica, dar nu-mi amintesc la ce se foloseau.

cele comestibile sunt mai mici, aplatizate usor pe o parte si au un tugui in varf. cele salbatice sunt mai inchise la culoare, mai rotunde.

Baia-Mare este o zona cunsocuta pentru castanii comestibili. In fiecare an este un festival al castanelor acolo. Daca locuiesti acolo poate sunt sanse sa ai castani comestibili in parc :)
 

cristina  acum 5 ani - 29 Octombrie 2016 12:46  

Am nevoie de un sfat: am cules castane multe si nu stiu cum as putea sa le pastrez.Anii trecuti am incercat sa le usuc la aer pe balcon sau pe calorifer. Unele mucegåiau, chiar daca erau asezate la distanta unele de altele si erau doar un strat de castane. Cele ce s-au uscat le-am fiert asa cum fac si cand sunt proaspat culese. Nu sunt bune pentru ca sunt tari ca piatra. Deci : cum sa le pastrez pentru ca consistenta castanelor sa nu fie afectata?

Noua ne plac foarte mult fierte in apa. Atat.

Cu multumiri anticipate
 

FIDELIU RUBINESCU-OSTRICEANU  acum 4 ani - 26 Februarie 2018 13:18  

Am nevoie de o metoda sa obtin miezul castanelor fara coacere. Din ce am auzit la cineva trebuiesc tinute la hidratat o ora in apa, dupa care se desprinde relativ usor coaja tare. mai ramane o pielita pe care nu stiu cum sa o scot. Iti raman recunoscator daca imi spui cum se face
 

Ioana  acum 4 ani - 26 Februarie 2018 15:38  

oparirea e exclusa?
 

Milica  acum 2 ani - 6 Ianuarie 2020 03:06  

Felicitari pentru reteta, pentru atentia pe care o acordati detaliilor!
A functionat foarte bine la mine; depinde si de calitatea castanelor (eu am cumparat castane bio; Montreal, Canada).
Au iesit foarte bune si gustoase.
Va doresc un An 2020 cu mult succes in tot ceea ce intreprindeti! :)
 

Ioana  acum 2 ani - 6 Ianuarie 2020 10:29  

La multi ani!!!!
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...