Rasfatati la Copaceni

Vacante

Reteta Rasfatati la Copaceni

Invitatia Mariei a venit la fix, aveam mare nevoie sa fim rasfatati. Un weekend intreg in care Maria ne-a facut program, ne-a hranit si ne-a plimbat prin satul ei natal, Copaceni, aflat la 30 km de Cluj spre Turda.

Vedeti voi, Maria isi iubeste satul, iubeste natura, mancarea si oamenii. Are o stana la care dorea de multa vreme sa ne invite cu cortul, sa vedem si sa simtim ca ea. Am fost multi cei care am acceptat invitatia fiindca stiam ce bunatati se fac la stana ei. V-am mai povestit eu de Oitele din Copaceni de la care primesc branzeturi bune si carne de miel. E important sa ai incredere in cei care-ti furnizeaza astfel de produse, sa stii ca sunt de buna credinta in tot ce fac. Iar Maria si parintii exact asa sunt. Au reusit cu simplitate si relaxare sa aiba grija timp de doua zile de aproape 30 de oameni (mari si copii).

Ne-au intampinat sambata dimineata cu cafea si urdoici (ati mai auzit aceasta denumire? sunt branzoici cu urda!!!!) pufoase cu umplutura ca un sufleu de branza.
Dupa ce ne-am acomodat unii cu altii am trecut la micul dejun: telemea, cas, urda, iaurt de vaca, silvoita si unt, slanina fiarta cu ceapa, rosii si castraveti, oua de casa fierte, paine de casa.
Surpriza a fost Almete de Copaceni, o crema de branza cu diferite arome (ceapa verde, marar si hrean) preparata de Maria. Etichetele dragute sunt facute de copiii de la scoala din sat ;)

Dupa micul dejun am pornit prin cheile Turenilor. O plimbare de cateva ore, intrerupta de povesti, legende, oprire la izvor ca sa ne reumplem sticlele cu apa ca era tare cald. Pe drum am gasit si mancat fragute.

Ne-am intors la stana unde tatal Mariei ne pregatise un ceaun de miel cu paine de casa si salata de varza. Apoi ne-am odihnit la umbra cateva ore. Eu am profitat de zona nepoluata si mi-am cules musetel.

Spre seara am avut program artistic cu fluierasul din sat. 67 de ani avea domnul si era pasionat de muzica populara.

Intre timp balmosul a fost gata. Servit cu carnati afumati de casa. Credeam ca nu mai am loc de mancare, dar balmosul si-a gasit locul. Cand s-a lasat noaptea s-a apris focul de tabara si apoi eu nu stiu ce s-a mai intamplat, am adormit.

A doua zi la micul dejun mama Mariei ne-a incantat cu cafea si o minunata prajitura cu urda si cacao. Copiii au plecat la ponei, iar noi am lenevit pana la pranz. Stiam deja ce urmeaza: ciorba de salata verde cu mamaliguta cu branza.

Mi-a parut rau cand a venit vremea sa ma intorc la Cluj. M-am pornit numai dupa ce parintii Mariei mi-au promis ca datile viitoare cand ii vizitez ma invata sa gatesc specialitati locale (supa de porc, tocana cu cir, ptirosti un fel de coltunasi cu branza). Asa povestea stanei ramane deschisa... va promit ca veti mai auzi noutati de aici.

Maria, gazda noastra

Maria, gazda noastra

Urdoici

Urdoici

Oua fierte, legume si tuica

Oua fierte, legume si tuica

Telemea de oaie

Telemea de oaie

Cas de oaie

Cas de oaie

Urda

Urda

Almete de Copaceni

Almete de Copaceni

La fragute

La fragute

Cheile Turenilor

Cheile Turenilor

Cheile Turenilor

Cheile Turenilor

Cheile Turenilor

Cheile Turenilor

Cheile Turenilor

Cheile Turenilor

Ceaun de miel

Ceaun de miel

Tocanita de miel

Tocanita de miel

Ne-am intors la stana

Ne-am intors la stana

Muzica live (la flluier)

Muzica live (la flluier)

Balmos

Balmos

A doua zi toata lumea era in elementul lui

A doua zi toata lumea era in elementul lui

Ponei pentru copii

Ponei pentru copii

Oitele din Copaceni

Oitele din Copaceni

Prajitura cu urda si cacao

Prajitura cu urda si cacao

Mamaliguta cu branza si jumari

Mamaliguta cu branza si jumari

Ciorba de salata verde

Ciorba de salata verde

Untura rulata

Untura rulata

Comentarii (13)

 

Ultimele comentarii

Ioana  acum 7 ani - 29 Iunie 2016 17:24  

Florinel, doar in Cluj se vand produsele lactate. iar dupa miel trebuie sa mergi la Copaceni.
 

Ioana  acum 7 ani - 29 Iunie 2016 17:29  

Adriana, se spune ca atragem oamenii cu care rezonam :) sunt incantata ca in ultimul timp am ocazia sa cunosc oameni tot mai "frumosi".
 

Ioana  acum 7 ani - 29 Iunie 2016 17:34  

Elena, in ultimii ani s-au pierdut multe traditii aici la noi, dar ma bucur ca exista oameni ca Maria care se zbat sa le resusciteze. interes exista, insa efortul lor e mare si schimbarile lente dar sigure.
 

florinel  acum 7 ani - 29 Iunie 2016 17:36  

Multumesc pentru raspuns. Zile frumoase...
 

adriana  acum 7 ani - 29 Iunie 2016 18:03  

Multumesc pt. raspuns si cat mai dese plimbari la Copaceni !
 

Ioana  acum 7 ani - 29 Iunie 2016 18:05  

sigur mai mergem, am fost bine primiti. si la fel de sigur e ca o sa va arat tot ce invat de acolo.
 

Mari Ana  acum 7 ani - 29 Iunie 2016 21:34  

Sigur ne vom bucura si noi in curand de retele de acolo, nu va dura mult sa le faci si sa ni le impartasesti. Si ma bucur pentru voi ca puteti sa va petreceti un timp atat de frumos, cu oameni frumosi. :)
 

miorel  acum 7 ani - 30 Iunie 2016 12:17  

MINUNAT, minunat... totul si voi toti .. Mie mi-a facut cu ochiul ,, mamaliguta cu branza si jumari'' care cred ca e buna numai acolo .... Desi, aici la mine la Constanta, nu are acelasi gust indraznesc sa te intreb cum a fost facuta? Multumesc pentru aceste poze frumoasa care m-au purtat cu gandul catre o vacanta la munte.......
 

Ioana  acum 7 ani - 30 Iunie 2016 13:48  

Miorel, cam ca aici [link] era facuta mamaliga, doar ca avea 100% slaninuta afumata nu si kaizer (eu pun ca sa mai reduc din calorii :) ). iti trebuie slanina buna de casa si branza burduf picanta (cea mai buna pe care o gasesti) si o sa iasa minunata.
 

miorel  acum 7 ani - 30 Iunie 2016 23:22  

multumesc mult pentru raspuns.Numai bine,
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...