Crema Focsani

Produse favorite

Luna Mai este luna in care va puteti rasfata cu o branza framantata speciala, crema Focsani. Este fooooarte buna. Cand apare, magazinele din Cluj o anunta cu surle si trambite. Apar anunturi mari, scrise de mana si lipite in vitrina "Avem crema Focsani!" Cunoscatorii se vor indrepta ca teleghidati in magazin.

Crema se obtine din cas de oaie maturat, tinut in apa timp de 2 zile, apoi maruntit si framantat cu sare pana se obtine o pasta. Este o branza similara cu branza burduf, doar ca e mai putin sarata si mai cremoasa (e tartinabila). Se poate folosi la mamaliga cu branza, la cartofii umpluti cu branza, unsa pe paine proaspata, pe paste (doar amestecati pastele fierbinti cu branza pana se topeste si adaugati marar), la umplut clatite sarate sau placinte, oriunde merge si branza burduf. Branza se poate congela.

Pe vremuri, maica-mea ne facea in afara sezonului o imitatie de crema Focsani din branza burduf framantata cu untura de porc. Stiu ca suna ciudat, dar imi amintesc ca era delicioasa in sandwich-urile pentru scoala, cremoasa si picanta. Eh, mi-am amintit acum de ea... una din multele ciudatenii placute ale copilariei.

Eu cunosc doi producatori de crema Focsani: Napolact si Bonas. Crema o vand in magazinele de prezentare, la vrac. Pe la magazinele mici de cartier insa gasesc in aceasta perioada si de la alti producatori mai mici (ieri am luat de la Coltesti). Diferenta este ca cele de la producatorii mai mici este mai galbuie si mai grasa. Bonas de exemplu, este foarte buna, dar este mai light, asa, mai pentru stomacul sensibil al orasenilor. Pretul variaza undeva intre 25 si 29 lei / kg.

Voi ati incercat crema Focsani? Daca da, la ce o folositi in mod special? Daca nu, nu pierdeti vremea!

Crema Focsani

Bolul meu de paste cu crema Focsani si marar

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...