Aluat foietaj rapid

Categorii: Retete aluaturi, Retete lact-ovo-vegetariene

 

Aluat foietaj rapid
Pinterest

Aluat tip foietaj facut cu o tehnica mult mai simpla si rapida decat aluatul foietaj clasic. Desi timpul este substantial redus (dureaza in jur de 1:45 ore, din care timpul efectiv de lucru este foarte putin) si tehnica nu e foarte dificila, rezultatul este un foietaj usor, care se "desface" frumos la cuptor. Il veti vedea maine in actiune!

Ingrediente
Aluat foietaj rapid

200 gr faina alba (tip BL55)
200 gr unt nesarat
1/4 lingurita sare
100 ml apa rece ca gheata

Bucati: 2 foi suficiente pentru tarte de max. 20 cm

Preparare
Aluat foietaj rapid

  1. Taiati untul cubulete cat de cat egale si il lasati la temperatura camerei (20-22C) timp de 15 minute, doar cat sa nu fie rece, dar nu-l lasati sa se inmoaie foarte tare (mai ales daca e cald afara). Puneti apa in congelator in acest timp, ca sa fie rece gheata.
  2. Puneti faina intr-un bol larg. Presarati cuburile de unt deasupra. Amestecati faina cu untul (cuburile sa fie acoperite de faina). Incepeti sa luati cuburi de unt intre degete si presati-le ca sa obtineti fulgi de unt (poza 1).
  3. Turnati apa pe toata suprafata fainii.
  4. Incepeti sa formati aluatul astfel: bagati palma sub faina, aduceti deasupra untului si apasati cu podul palmei. Rotiti bolul si faceti aceasta miscare pana cand toata faina este "lipita" de unt. Sub nicio forma nu framantati aluatul ca si cel de paine, chiar daca sunteti tentati. Vrem ca bucatile de unt sa ramana intregi in aluat si pe aceesi directie. Nu trebuie sa obtinem un aluat omogen sau fin (vezi poza 2), cand faina din bol e "lipita" de unt aluatul nostru e gata. Rasturnati aluatul pe masa de lucru pe care ati pus hartie de copt si ati presarat faina. Dati forma dreptunghiulara aluatului, doar presandu-l usor din laterale.
  5. Cu sucitorul faceti doar miscari fata-spate pentru a intinde aluatul. Incercati sa intindeti aluatul cat mai egal, sa nu aveti diferente mari de grosime (vezi poza 3). Cand aveti o foaie lunguiata cam de un deget grosime e gata. Il impaturati in trei (vezi poza 4).
  6. Intoarceti aluatul cu partea impaturita in jos. Rotiti bucata de aluat la 90 de grade si repetati intinderea si impaturirea in trei.
  7. Acoperiti aluatul cu folie si dati-l la frigider 30 minute.
  8. Repetati pasii 5-6-7 inca o data. Retineti, intindeti aluatul doar cu miscari fata-spate si aplicati o presiune cat mai egala pentro o grosime a foii cat mai uniforma. La tura a doua de intindere aluatul va fi mai usor de intins si mai omogen.
  9. Scoateti aluatul din frigider si faceti ultima intindere-impaturire astfel: intindeti aluatul tot cu miscari fata-spate, o foaie la fel lunga si groasa cam de un deget. Aduceti capetele scurte in centru (vezi poza 6). Apoi impaturati inca o data in doua (vezi poza 7). Dati aluatul la frigider 15 minute.
  10. Intindeti aluatul foaie subtire (cat aluatul foiataj cumparat; ideea e sa nu fie extrem de subtire sa se strice "foietajul", dar nici gros sa fie greoi in deserturi). Foaia poate fi ce forma doriti (mai rotunda, mai lunga etc), in functie de ce planificati sa faceti din ea. Acum o puteti intinde si pe lungime si pe latime, nu exista restrictii cu privire la directia sucitorului. Aluatul se poate folosi imediat.
  11. Pastrare: eu de obicei tai aluatul in doua bucati egale (ca sa fie mai usor de manevrat si depozitat), le presar cu putina faina, le invelesc in folie de plastic, apoi in hartie de copt. Le pun la frigider una peste alta pana le folosesc. Rezista 2-3 zile la frigider. Cand doriti sa le folositi doar le scoateti, le decupati/taiati dupa cum doriti si le coaceti exact ca pe aluatul foietaj cumparat.
 
Aluat foietaj rapid - Untul facut "fulgi"

1. Untul facut "fulgi"

Aluat foietaj rapid - Aluatul rasturnat pe masa de lucru

2. Aluatul rasturnat pe masa de lucru

Aluat foietaj rapid - Prima intindere

3. Prima intindere

Aluat foietaj rapid - Prima impaturire in 3

4. Prima impaturire in 3

Aluat foietaj rapid - Ultima intindere

5. Ultima intindere

Aluat foietaj rapid - Aducem marginile in centru

6. Aducem marginile in centru

Aluat foietaj rapid - Impaturim in doua, ca o carticica

7. Impaturim in doua, ca o carticica

Aluat foietaj rapid - Foaia finala

8. Foaia finala


Adauga comentariu    Listeaza reteta

Votul tau: 

  (5 puncte / total voturi: 49)  

 
loading...

 

 

Maria  acum 4 ani - 13 Mai 2014 10:29  

Re: Aluat foietaj rapid

Multumesc.....multumesc!!!!
 

Ioana  acum 4 ani - 13 Mai 2014 10:30  

Re: Aluat foietaj rapid

cu mare placere. era nevoie de asa ceva vesel
 

Laura Aioani  acum 4 ani - 13 Mai 2014 10:31  

Re: Aluat foietaj rapid

Buna Ioana, demult asteptam aluatul asta, multumesc. Am doar o intrebare...spui ca dupa prima intindere rasucim la 45 de grade...nu la 90?
 

Ioana  acum 4 ani - 13 Mai 2014 10:53  

Re: Aluat foietaj rapid

ba da, la 90 vesel
 

Ana-Cornelia  acum 4 ani - 13 Mai 2014 17:44  

Re: Aluat foietaj rapid

Mersi mult,abia astept sa-l incerc
 

Mica  acum 4 ani - 14 Mai 2014 08:51  

Re: Aluat foietaj rapid

Buna! Care e ideea cu untul nesrat daca tot se pune sare? Multumesc!!!
 

Ioana  acum 4 ani - 14 Mai 2014 09:18  

Re: Aluat foietaj rapid

untul nesarat e mai pur, mai proaspat, contine mai putina apa. pe vremuri, poate iti amintesti ca la prajituri se presa untul (care era sarat) ca sa iasa apa din el... asta era motivul. untul nesarat are gust mai accentuat de unt vesel si ultimul motiv e ca poti sa-ti adaptezi continutul de sare dupa voie in produsele facute cu unt nesarat sin poti pune ce sare doresti (fara iod, marina...).
 

iulia  acum 4 ani - 15 Mai 2014 15:34  

Re: Aluat foietaj rapid

crezi ca as putea adauga untura in loc de unt? vesel
 

Ioana  acum 4 ani - 15 Mai 2014 16:05  

Re: Aluat foietaj rapid

am incercat ceva similar cu untura si nu a iesit. a iesit doar o foaie mai crocanta, nu mi-a crescut la cuptor. dar nu era chiar aceasta reteta...
 

iulia  acum 4 ani - 15 Mai 2014 17:38  

Re: Aluat foietaj rapid

...so butter will be!
vesel
 

ionelia  acum 3 ani - 7 Decembrie 2014 18:38  

Re: Aluat foietaj rapid

unde gasesc unt nesarat?! care este acela?
 

Ioana  acum 3 ani - 8 Decembrie 2014 07:51  

Re: Aluat foietaj rapid

la orice supermarket. este unt fara sare.
 

Ana  acum 3 ani - 25 Martie 2015 11:22  

Re: Aluat foietaj rapid

Eu nu am inteles partea cu intorsul aluatului, dupa ce e indoit cu partea de indoitura in jos, in ce parte intoarcem 90 de grade? stanga sau dreapta? multumesc
 

Ioana  acum 3 ani - 25 Martie 2015 12:49  

Re: Aluat foietaj rapid

indiferent, o sa ai aluatul in aceeasi pozitie.
 

iulian  acum 3 ani - 28 Martie 2015 16:18  

Re: Aluat foietaj rapid

buna ziua.este vreo varianta de aluat foietaj si de post?
 

Ioana  acum 3 ani - 28 Martie 2015 17:42  

Re: Aluat foietaj rapid

cred ca poti inlocui untul cu margarina din aceea la cub (pentru prajituri). eu n-am incercat asa ceva, fiindca nu ma incanta gustul de margarina. insa majoritatea aluaturilor foietaj din comert sunt fie cu margarina sau alt grasime de tipul asta.

o alta solutie ar putea fi uleiul de cocos (e solid), dar nici varianta asta nu am incercat-o.
 

Ioana  acum 2 ani - 16 Decembrie 2015 05:30  

Re: Aluat foietaj rapid

E cea mai buna reteta pe care am incercat-o. A iesit super! Sa va dea Dumnezeu sanatate! Sarbatori cu bine!
 

Ioana  acum 2 ani - 16 Decembrie 2015 07:59  

Re: Aluat foietaj rapid

ma bucur! Sarbatori fericite, Ioana!
 

Larisa  acum 2 ani - 20 Aprilie 2016 09:56  

Re: Aluat foietaj rapid

bunaa ziua ! de post cum se face ?
 

Ioana  acum 2 ani - 20 Aprilie 2016 10:27  

Re: Aluat foietaj rapid

n-am incercat cu margarina. poate merge cu unt de cocos, dar nici asta n-am incercat.
 

adriana  acum 2 ani - 29 Aprilie 2016 13:47  

Re: Aluat foietaj rapid

SARBATORI PASCALE fericite, alaturi de cei dragi ! te iubim !
 

Ioana  acum 2 ani - 29 Aprilie 2016 13:53  

Re: Aluat foietaj rapid

multumesc, Adriana! Sarbatori Fericite!
 

Oana  acum un an - 15 Noiembrie 2016 15:46  

Re: Aluat foietaj rapid

Chiar nu a sesizat nimeni ca faina trebuie sa fie in cantitate dubla fata de unt? Nu stiu cum v-a iesit cu aceste cantitati...Mi-e mi-a iesit un terci initial pana mi-am dat seama ...nu stiu daca reusesc sa o dreg ...dar ma indoiesc...
 

Ioana  acum un an - 15 Noiembrie 2016 16:19  

Re: Aluat foietaj rapid

cantitatie din reteta sunt corecte.

poate a iesit terci fie fiindca untul s-a incalzit mult prea tare in timpul intinerilor. cand se observa asta doar te opresti si bagi aluatul la frigider 10-15 minute sa se reintareasca untul.
fie ai folosit unt cu grasime mica (65%), care are un continut mai mare de apa.
 

Andra  acum un an - 16 Decembrie 2016 03:15  

aluatul frantuzesc

Aluatul frantuzesc se poate face si cu faina fara gluten? pentru cei cu intoleranta la gluten
 

Ioana  acum un an - 16 Decembrie 2016 10:04  

Re: Aluat foietaj rapid

da, fiindca acest aluat nu are nevoie de mult gluten ca sa fie ok. dar se va intinde mai greu tocmai fiindca nu ai gluten, se va lucra mai greu si va crapa des. cred ca la final nu se va infoia asa bine ca cel cu gluten. dar cu rabdare va iesi acceptabil. merita sa incerci o data sa vezi daca iti place.
 

claudia   acum 2 ore - 16 August 2018 11:44  

Re: Aluat foietaj rapid

pot pastra aluatul la congelator?si daca da pentru cat timp? multumesc
 

Ioana  acum 9 minute - 16 August 2018 13:39  

Re: Aluat foietaj rapid

sigur, orice aluat de tipul asta se poate congela cu succes. doar sa-l rulezi bine in folie. e bun cateva luni (2-3).
 

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Retete de sezon

Vezi toate retetele de sezon


 
mergi sus