Aluat foietaj rapid

Retete aluaturi Retete lact-ovo-vegetariene

Reteta Aluat foietaj rapid

Aluat tip foietaj facut cu o tehnica mult mai simpla si rapida decat aluatul foietaj clasic. Desi timpul este substantial redus (dureaza in jur de 1:45 ore, din care timpul efectiv de lucru este foarte putin) si tehnica nu e foarte dificila, rezultatul este un foietaj usor, care se "desface" frumos la cuptor. Il veti vedea maine in actiune!

Ingrediente

200 gr faina alba (tip BL55)
200 gr unt nesarat
1/4 lingurita sare
100 ml apa rece ca gheata

Bucati: 2 foi suficiente pentru tarte de max. 20 cm

  1. Taiati untul cubulete cat de cat egale si il lasati la temperatura camerei (20-22C) timp de 15 minute, doar cat sa nu fie rece, dar nu-l lasati sa se inmoaie foarte tare (mai ales daca e cald afara). Puneti apa in congelator in acest timp, ca sa fie rece gheata.
  2. Puneti faina intr-un bol larg. Presarati cuburile de unt deasupra. Amestecati faina cu untul (cuburile sa fie acoperite de faina). Incepeti sa luati cuburi de unt intre degete si presati-le ca sa obtineti fulgi de unt (poza 1).
  3. Turnati apa pe toata suprafata fainii.
  4. Incepeti sa formati aluatul astfel: bagati palma sub faina, aduceti deasupra untului si apasati cu podul palmei. Rotiti bolul si faceti aceasta miscare pana cand toata faina este "lipita" de unt. Sub nicio forma nu framantati aluatul ca si cel de paine, chiar daca sunteti tentati. Vrem ca bucatile de unt sa ramana intregi in aluat si pe aceesi directie. Nu trebuie sa obtinem un aluat omogen sau fin (vezi poza 2), cand faina din bol e "lipita" de unt aluatul nostru e gata. Rasturnati aluatul pe masa de lucru pe care ati pus hartie de copt si ati presarat faina. Dati forma dreptunghiulara aluatului, doar presandu-l usor din laterale.
  5. Cu sucitorul faceti doar miscari fata-spate pentru a intinde aluatul. Incercati sa intindeti aluatul cat mai egal, sa nu aveti diferente mari de grosime (vezi poza 3). Cand aveti o foaie lunguiata cam de un deget grosime e gata. Il impaturati in trei (vezi poza 4).
  6. Intoarceti aluatul cu partea impaturita in jos. Rotiti bucata de aluat la 90 de grade si repetati intinderea si impaturirea in trei.
  7. Acoperiti aluatul cu folie si dati-l la frigider 30 minute.
  8. Repetati pasii 5-6-7 inca o data. Retineti, intindeti aluatul doar cu miscari fata-spate si aplicati o presiune cat mai egala pentro o grosime a foii cat mai uniforma. La tura a doua de intindere aluatul va fi mai usor de intins si mai omogen.
  9. Scoateti aluatul din frigider si faceti ultima intindere-impaturire astfel: intindeti aluatul tot cu miscari fata-spate, o foaie la fel lunga si groasa cam de un deget. Aduceti capetele scurte in centru (vezi poza 6). Apoi impaturati inca o data in doua (vezi poza 7). Dati aluatul la frigider 15 minute.
  10. Intindeti aluatul foaie subtire (cat aluatul foiataj cumparat; ideea e sa nu fie extrem de subtire sa se strice "foietajul", dar nici gros sa fie greoi in deserturi). Foaia poate fi ce forma doriti (mai rotunda, mai lunga etc), in functie de ce planificati sa faceti din ea. Acum o puteti intinde si pe lungime si pe latime, nu exista restrictii cu privire la directia sucitorului. Aluatul se poate folosi imediat.
  11. Pastrare: eu de obicei tai aluatul in doua bucati egale (ca sa fie mai usor de manevrat si depozitat), le presar cu putina faina, le invelesc in folie de plastic, apoi in hartie de copt. Le pun la frigider una peste alta pana le folosesc. Rezista 2-3 zile la frigider. Cand doriti sa le folositi doar le scoateti, le decupati/taiati dupa cum doriti si le coaceti exact ca pe aluatul foietaj cumparat.

Untul facut "fulgi"

Untul facut "fulgi"

Aluatul rasturnat pe masa de lucru

Aluatul rasturnat pe masa de lucru

Prima intindere

Prima intindere

Prima impaturire in 3

Prima impaturire in 3

Ultima intindere

Ultima intindere

Aducem marginile in centru

Aducem marginile in centru

Impaturim in doua, ca o carticica

Impaturim in doua, ca o carticica

Foaia finala

Foaia finala

Comentarii (28)

 

Ultimele comentarii

Larisa  acum 7 ani - 20 Aprilie 2016 09:56  

bunaa ziua ! de post cum se face ?
 

Ioana  acum 7 ani - 20 Aprilie 2016 10:27  

n-am incercat cu margarina. poate merge cu unt de cocos, dar nici asta n-am incercat.
 

adriana  acum 7 ani - 29 Aprilie 2016 13:47  

SARBATORI PASCALE fericite, alaturi de cei dragi ! te iubim !
 

Ioana  acum 7 ani - 29 Aprilie 2016 13:53  

multumesc, Adriana! Sarbatori Fericite!
 

Oana  acum 7 ani - 15 Noiembrie 2016 15:46  

Chiar nu a sesizat nimeni ca faina trebuie sa fie in cantitate dubla fata de unt? Nu stiu cum v-a iesit cu aceste cantitati...Mi-e mi-a iesit un terci initial pana mi-am dat seama ...nu stiu daca reusesc sa o dreg ...dar ma indoiesc...
 

Ioana  acum 7 ani - 15 Noiembrie 2016 16:19  

cantitatie din reteta sunt corecte.

poate a iesit terci fie fiindca untul s-a incalzit mult prea tare in timpul intinerilor. cand se observa asta doar te opresti si bagi aluatul la frigider 10-15 minute sa se reintareasca untul.
fie ai folosit unt cu grasime mica (65%), care are un continut mai mare de apa.
 

Andra  acum 7 ani - 16 Decembrie 2016 03:15  

Aluatul frantuzesc se poate face si cu faina fara gluten? pentru cei cu intoleranta la gluten
 

Ioana  acum 7 ani - 16 Decembrie 2016 10:04  

da, fiindca acest aluat nu are nevoie de mult gluten ca sa fie ok. dar se va intinde mai greu tocmai fiindca nu ai gluten, se va lucra mai greu si va crapa des. cred ca la final nu se va infoia asa bine ca cel cu gluten. dar cu rabdare va iesi acceptabil. merita sa incerci o data sa vezi daca iti place.
 

claudia   acum 5 ani - 16 August 2018 11:44  

pot pastra aluatul la congelator?si daca da pentru cat timp? multumesc
 

Ioana  acum 5 ani - 16 August 2018 13:39  

sigur, orice aluat de tipul asta se poate congela cu succes. doar sa-l rulezi bine in folie. e bun cateva luni (2-3).
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...