Ananas cu spuma caramel
Retete desert Retete din Franta Retete cu fructe Retete lact-ovo-vegetariene Retete pentru Valentine's Day si Dragobete
V-am promis saptamana aceasta un meniu "ca de restaurant", dar desertul chiar este de restaurant si nu orice restaurant, ci unul parizian (ha, ha, ce-mi place, suntem tare chic anul asta, numai la Paris evadam). Este un desert creat de Sebastien Guenard pentru Miroir . Mon Dieu, ce combinatie! Si spuma caramel!!! O sa va ramana pe veci in retetar.
Ingrediente
Biscuiti cu unt
150 gr faina alba
80 gr unt rece
20 gr zahar
1 priza sare
30 ml apa rece
Compot de ananas
1 anans mijlociu (cca 1.2 kg)
80 gr zahar
100 ml rom brun (gold sau spiced)
Spuma caramel
300 ml smantana pentru frisca (minim 35% grasime)
80 gr zahar
1 priza fleur de sel (sau sare mare)
Portii: 4
- Spuma caramel. Infierbantati smantana pentru frisca (nu trebuie sa fiarba, doar sa fie fierbinte sa evitati socul termic si va deveni si mai lichida, deci mai usor de turnat).
- Intr-o craticioara topiti zaharul si-l lasati sa se caramelizeze pana are o culoare bruna si vedeti ca fumega usor. Trageti cratita de pe foc. Imediat, adaugati toata smantana o data si amestecati rapid. Atentie, smantana se umfla destul de mult cand o adaugati, deci alegeti o craticioara cu pereti mai inalti sa nu va dea pe afara si nu va tineti fata deasupra cratitei, exista riscul sa improaste un pic si arsura de caramel pe fata nu e placuta. De asemenea daca pe lingura se intareste un pic de caramel (cat o bomboana) nu e o problema, doar amestecati lingura in sosul fierbinte si se va dizolva. Adaugati sarea.
- Turnati sosul caramel intr-un borcan si dupa ce se racoreste puneti-l la frigider. Trebuie sa se raceasca super bine, de aceea este chiar indicat sa se prepare cu o zi inainte.
* acest sos se poate folosi dupa ce e racit si ca atare, fara sa-l bateti; e bun turnat pe clatite americane, pe inghetata etc. - Biscuiti cu unt. Faina, zaharul si sarea se pun in robot si se mixeaza cateva secunde sa se amestece bine. Se adauga untul taiat cubulete si se mai mixeaza 5 secunde, pana aluatul e nisipos. Cu robotul mergand, adaugati apoi cate o lingura de apa pe rand pana aluatul se aduna ca o bila in jurul axului.
- Cu mainile reci (le-am tinut sub jet de apa rece) scoateti aluatul din robot, inveliti-l in folie alimentara dandu-i forma de disc si dati la frigider pentru 1 ora.
- Scoateti aluatul si intindeti-l foaie dreptunghiulara pe masa de lucru data cu faina. Va trebuie o foaie de cca 1/2 cm grosime (eu am intins o foaie de 20 x 25 cm) din care sa puteti decupa 4 discuri de 8 cm diametru. Puneti folie de plastic pe un platou, asezati foaia pe ea si acoperiti-o cu folie de plastic. Dati-o la frigider minim 12 ore (pana a doua zi).
- Compot de ananas. Cu cateva ore inainte de servirea desertului, curatati ananasul de coaja si taiati-l cuburi de 1 cm. Intr-o craticioara caramelizati zaharul pana devine brun si fumega usor. Adaugati romul infierbantat si amestecati rapid. Adaugati cuburile de ananas. Lasati sa fiarba la foc mic timp de 15 minute.
- Strecurati ananasul. Siropul retinut se mai pune la fiert 10 minute, sa scada un pic. Siropul si cuburile de ananas se pastreaza separat la frigider pana la servire (trebuie sa se raceasca un pic).
- Scoateti aluatul de biscuiti de la frigider, decupati cu inelul de patiserie 4 discuri de cm diametru. Coaceti biscuitii la 170C timp de 15 minute. Nu se vor rumeni, doar dedesubt.
- Servire: bateti frisca cu caramel pana sta pe tel (ca sa se bata bine, o puteti tine 10 minute in congelator inainte). Puneti spuma obtinuta intr-un poche de patiserie cu varf larg. Asezati cate un biscuit pe 4 farfurii. Puneti inelul de patiserie in jurul lor. Adaugati cate 1/4 din cuburile de ananas peste fiecare biscuit. Scoateti inelul. Spritzati frisca deasupra. Turnati siropul retinut pe marginea desertului. Pudrati spuma cu foarte putina scortisoara (folosind o sita mica, cea de ceai).
Caramel
Adaugam smantana
Sosul caramel la racit
Decupam biscuitii
Biscuitii vor fi copti
Biscuiti
Rom si ananas taiat cubulete
Ananasul fierbe in siropul caramel
Compotul e gata
Siropul de pe compot
Comentarii (18)
Ultimele comentarii
Lia acum 10 ani - 23 Ianuarie 2014 17:32
Foarte rafinat!Ioana, acum facem un pic de reclama dar ... spune-mi, te rog, daca se poate, ce fel de smantana cu 35% gasesti tu de cumparat? Poate vrac? Cel mai mult am auzit de Milli 32% dar pe care n-o gasesc in zona si nu fac excursii dupa asa ceva.
Eu nu reusesc sa bat smantana pt frisca si pace. O data mi s-a facut unt si am intins cocoloasele pe biscuiti ca sa nu arunc :P . De aceea fac urmatorul compromis: amestec smatana chiar si fermentata cu praf pt frisca doctor :( asa reuseste perfect. Sunt impotriva celei vegetale atata timp cat pot avea o combinatie fie si de compromis cu smantana naturala. Gust incomparabil mai bun, mai natural.
Ioana acum 10 ani - 23 Ianuarie 2014 18:02
Dorna are 35% grasime. si Bonas este foarte grasa si buna, asta se gaseste cred doar in magazinele din Cluj. dar si Sanlacta cu 32% este ffff buna, desi nu o mai gasesc la Carrefourul de langa mine de cateva saptamani :(n-am avut probleme de batut cu niciuna, dar mi s-a parut ca Sanlacta e cea mai buna la gust.
Lia acum 10 ani - 23 Ianuarie 2014 20:19
Sanlacta fiind produse mai ieftioare, credeam ca nu au o calitate satisfacatoare. Bun asa!Eu am Kaufland si Megaimage langa mine si nu aduc pentru frisca Sanlacta, nici nu stiam ca exista lichida.
Ceva fac eu gresit daca tu n-ai probleme. Voi incerca asa cum ai spus, s-o tin 10 min la congelator inainte.
Aaaa ... cred ca de vina era mixerul (am gasit pe cine sa dau vina). Era unul vai mama lui dar Mos Craciun mi-a adus cadou unul bun doar ca nu l-am probat inca pe smantana fara praf. Uite, vorbind acum cu tine mi-a venit ideea ca poate era problema cu mixerul care era fara putere mare si din cauza aceasta bateam indelung, pana se facea unt.
Ioana acum 10 ani - 24 Ianuarie 2014 08:52
da, incearca sa o racesti, se bate mai bine. Poate gasesti Sanlacta sa o compari cu restul.eu nu pun in frisca decat zahar pudra daca o vreau mai dulce.
olga acum 10 ani - 26 Ianuarie 2014 15:45
Ieri am pregatit aluatul pentru biscuit, am facut caramelul, azi am montat; delicious la superlativ.Un desert fin, elegant, aromele divine.
Multumesc, again.
Ioana acum 10 ani - 26 Ianuarie 2014 15:49
multumesc si eu pentru incredere :) imi face mare placere sa stiu ca ceea ce am gatit si gustat ajunge si pe alte mese si provoaca aceeasi incantare.MIHAIL acum 10 ani - 29 Ianuarie 2014 10:07
La multi ani!nu te supara,dar nu inteleg cati cm trebuie in diametrul inelului!Ioana acum 10 ani - 29 Ianuarie 2014 10:32
8 cm, Mihail. am completat si in reteta.Crina acum 10 ani - 1 August 2014 01:35
Buna, vreau sa incerc desertul dar vroiam sa te intreb daca le pot pregati si pastra la frigider si numai dupa 2 zile montate?Si biscuitii se pot face mai multi si pastrati copti?Multumesc !Ioana acum 10 ani - 1 August 2014 09:49
doar cuburile de ananas nu le face cu 2 zile inainte, caci se vor inmuia prea tare.Lasa un comentariu
Cele Mai Populare
Salam de biscuiti
Papanasi
Ciocolata de casa
Tocanita de cartofi
Gomboti cu prune
Mancarica de mazare cu carne de pui
Ciorba de perisoare
Supa de pui cu galuste de gris
Aripioare picante KFC
Tocanita din carne de porc
Ca sa primesti cele mai noi retete prin email