Ananas cu spuma caramel

Categorii: Retete desert, Retete din Franta, Retete cu fructe, Retete lact-ovo-vegetariene, Retete pentru Valentine's Day si Dragobete

 

Ananas cu spuma caramel
Pinterest

V-am promis saptamana aceasta un meniu "ca de restaurant", dar desertulchiar este de restaurant si nu orice restaurant, ci unul parizian (ha, ha, ce-mi place, suntem tare chic anul asta, numai la Paris evadam). Este un desert creat de Sebastien Guenard pentruMiroir . Mon Dieu, ce combinatie! Si spuma caramel!!! O sa va ramana pe veci in retetar.

Ingrediente
Ananas cu spuma caramel

Biscuiti cu unt

150 gr faina alba
80 gr unt rece
20 gr zahar
1 priza sare
30 ml apa rece

Compot de ananas

1 anans mijlociu (cca 1.2 kg)
80 gr zahar
100 ml rom brun (gold sau spiced)

Spuma caramel

300 ml smantana pentru frisca (minim 35% grasime)
80 gr zahar
1 priza fleur de sel (sau sare mare)

Portii: 4

Preparare
Ananas cu spuma caramel

  1. Spuma caramel. Infierbantati smantana pentru frisca (nu trebuie sa fiarba, doar sa fie fierbinte sa evitati socul termic si va deveni si mai lichida, deci mai usor de turnat).
  2. Intr-o craticioara topiti zaharul si-l lasati sa se caramelizeze pana are o culoare bruna si vedeti ca fumega usor. Trageti cratita de pe foc. Imediat, adaugati toata smantana o data si amestecati rapid. Atentie, smantana se umfla destul de mult cand o adaugati, deci alegeti o craticioara cu pereti mai inalti sa nu va dea pe afara si nu va tineti fata deasupra cratitei, exista riscul sa improaste un pic si arsura de caramel pe fata nu e placuta. De asemenea daca pe lingura se intareste un pic de caramel (cat o bomboana) nu e o problema, doar amestecati lingura in sosul fierbinte si se va dizolva. Adaugati sarea.
  3. Turnati sosul caramel intr-un borcan si dupa ce se racoreste puneti-l la frigider. Trebuie sa se raceasca super bine, de aceea este chiar indicat sa se prepare cu o zi inainte.
    * acest sos se poate folosi dupa ce e racit si ca atare, fara sa-l bateti; e bun turnat pe clatite americane, pe inghetata etc.
  4. Biscuiti cu unt. Faina, zaharul si sareasepun in robot sise mixeazacateva secunde sa se amestece bine. Se adaugauntul taiat cubuletesi se mai mixeaza 5 secunde, pana aluatul e nisipos. Cu robotul mergand, adaugati apoi cate o lingura de apa pe rand pana aluatul se aduna ca o bila in jurul axului.
  5. Cu mainile reci (le-am tinut sub jet de apa rece) scoateti aluatul din robot, inveliti-l in folie alimentara dandu-i forma de disc sidati la frigider pentru 1 ora.
  6. Scoateti aluatul si intindeti-l foaie dreptunghiulara pe masa de lucru data cu faina. Va trebuie o foaie de cca 1/2 cm grosime (eu am intins o foaie de 20 x 25 cm) din care sa puteti decupa 4 discuri de 8 cm diametru. Puneti folie de plastic pe un platou, asezati foaia pe ea si acoperiti-o cu folie de plastic. Dati-o la frigider minim 12 ore (pana a doua zi).
  7. Compot de ananas. Cu cateva ore inainte de servirea desertului, curatati ananasul de coaja si taiati-l cuburi de 1 cm. Intr-o craticioara caramelizati zaharul pana devine brun si fumega usor. Adaugati romul infierbantat si amestecati rapid. Adaugati cuburile de ananas. Lasati sa fiarba la foc mic timp de 15 minute.
  8. Strecurati ananasul. Siropul retinut se mai pune la fiert 10 minute, sa scada un pic. Siropul si cuburile de ananas se pastreaza separat la frigider pana la servire (trebuie sa se raceasca un pic).
  9. Scoateti aluatul de biscuiti de la frigider, decupati cu inelul de patiserie 4 discuri de cm diametru. Coaceti biscuitii la 170C timp de 15 minute. Nu se vor rumeni, doar dedesubt.
  10. Servire: bateti frisca cu caramel pana sta pe tel (ca sa se bata bine, o puteti tine 10 minute in congelator inainte). Puneti spuma obtinuta intr-un poche de patiserie cu varf larg. Asezati cate un biscuit pe 4 farfurii. Puneti inelul de patiserie in jurul lor. Adaugati cate 1/4 din cuburile de ananas peste fiecare biscuit. Scoateti inelul. Spritzati frisca deasupra. Turnati siropul retinut pe marginea desertului. Pudrati spuma cu foarte putina scortisoara (folosind o sita mica, cea de ceai).
 
Ananas cu spuma caramel - Caramel

1. Caramel

Ananas cu spuma caramel - Adaugam smantana

2. Adaugam smantana

Ananas cu spuma caramel - Sosul caramel la racit

3. Sosul caramel la racit

Ananas cu spuma caramel - Decupam biscuitii

4. Decupam biscuitii

Ananas cu spuma caramel - Biscuitii vor fi copti

5. Biscuitii vor fi copti

Ananas cu spuma caramel - Biscuiti

6. Biscuiti

Ananas cu spuma caramel - Rom si ananas taiat cubulete

7. Rom si ananas taiat cubulete

Ananas cu spuma caramel - Ananasul fierbe in siropul caramel

8. Ananasul fierbe in siropul caramel

Ananas cu spuma caramel - Compotul e gata

9. Compotul e gata

Ananas cu spuma caramel - Siropul de pe compot

10. Siropul de pe compot


Adauga comentariu    Listeaza reteta

Votul tau: 

  (5 puncte / total voturi: 8)  

 
loading...

Orez cu ananas

18 Ianuarie 2017

Orez cu ananas

Ananas caramelizat cu ganache

17 Decembrie 2014

Ananas caramelizat cu ganache

 

 

Mari Ana  acum 3 ani - 22 Ianuarie 2014 10:26  

Re: Ananas cu spuma caramel

Ne place!!! vesel
 

olga  acum 3 ani - 22 Ianuarie 2014 12:06  

Re: Ananas cu spuma caramel

Iubesc Parisul, la fel si ananasul, iar pe tine te ador.
 

Livia  acum 3 ani - 22 Ianuarie 2014 15:53  

Re: Ananas cu spuma caramel

Buna Ioana,
e prima data cand iti scriu cu toate ca iti urmez de ceva timp retetele minunatevesel

Doresc sa fac acest desert pentru o ocazie speciala si vreau sa te intreb daca smantana pentru frisca poate fi inlocuita cu Hulala, daca nu sunt curioasa orice fel de smantane e ok?

Merci si felicitari pentru site!
Livia
 

Ioana  acum 3 ani - 22 Ianuarie 2014 15:59  

Re: Ananas cu spuma caramel

nu merge orice smantana, doar cea pentru frisca. incearca cu Hulala, cred ca va functiona si cu ea, sper sa-si pastreze calitatile dupa ce e amestecata cu caramel. ideea e ca ea trebuie sa se poata bate si devine aproape la fel de ferma ca frisca.
biscuitii sa nu te astepti sa fie dulci sau aromati, sunt cu gust intens de unt si sunt buni in combinatii de genul asta, ca adaos de textura faramicioasa, crocanta (exact ca si crustele de tarte)
 

Maria  acum 3 ani - 22 Ianuarie 2014 17:01  

Re: Ananas cu spuma caramel

Grozav!!!!Hai la Paris!!!
Multumesc!
 

raluca emanuela  acum 3 ani - 23 Ianuarie 2014 01:09  

Re: Ananas cu spuma caramel

imi plac retetele care le-am citit!succes in continuare si spor la gatit !multumesc !
 

Aura Venin  acum 3 ani - 23 Ianuarie 2014 12:42  

Re: Ananas cu spuma caramel

E posibil sa adaptam reteta cu biscuiti cumparati? Cunosti vreo marca potrivita acestui desert atat de fin?
 

Ioana  acum 3 ani - 23 Ianuarie 2014 14:00  

Re: Ananas cu spuma caramel

Cei cu unt, simpli, de la Leibnitz. poti sa ii faci exact ca la baza de cheesecake
 

Lia  acum 3 ani - 23 Ianuarie 2014 17:32  

Re: Ananas cu spuma caramel

Foarte rafinat!

Ioana, acum facem un pic de reclama dar ... spune-mi, te rog, daca se poate, ce fel de smantana cu 35% gasesti tu de cumparat? Poate vrac? Cel mai mult am auzit de Milli 32% dar pe care n-o gasesc in zona si nu fac excursii dupa asa ceva.

Eu nu reusesc sa bat smantana pt frisca si pace. O data mi s-a facut unt si am intins cocoloasele pe biscuiti ca sa nu arunc vesel . De aceea fac urmatorul compromis: amestec smatana chiar si fermentata cu praf pt frisca doctor trist asa reuseste perfect. Sunt impotriva celei vegetale atata timp cat pot avea o combinatie fie si de compromis cu smantana naturala. Gust incomparabil mai bun, mai natural.
 

Ioana  acum 3 ani - 23 Ianuarie 2014 18:02  

Re: Ananas cu spuma caramel

Dorna are 35% grasime. si Bonas este foarte grasa si buna, asta se gaseste cred doar in magazinele din Cluj. dar si Sanlacta cu 32% este ffff buna, desi nu o mai gasesc la Carrefourul de langa mine de cateva saptamani trist
n-am avut probleme de batut cu niciuna, dar mi s-a parut ca Sanlacta e cea mai buna la gust.
 

Lia  acum 3 ani - 23 Ianuarie 2014 20:19  

Re: Ananas cu spuma caramel

Sanlacta fiind produse mai ieftioare, credeam ca nu au o calitate satisfacatoare. Bun asa!
Eu am Kaufland si Megaimage langa mine si nu aduc pentru frisca Sanlacta, nici nu stiam ca exista lichida.

Ceva fac eu gresit daca tu n-ai probleme. Voi incerca asa cum ai spus, s-o tin 10 min la congelator inainte.
Aaaa ... cred ca de vina era mixerul (am gasit pe cine sa dau vina). Era unul vai mama lui dar Mos Craciun mi-a adus cadou unul bun doar ca nu l-am probat inca pe smantana fara praf. Uite, vorbind acum cu tine mi-a venit ideea ca poate era problema cu mixerul care era fara putere mare si din cauza aceasta bateam indelung, pana se facea unt.
 

Ioana  acum 3 ani - 24 Ianuarie 2014 08:52  

Re: Ananas cu spuma caramel

da, incearca sa o racesti, se bate mai bine. Poate gasesti Sanlacta sa o compari cu restul.
eu nu pun in frisca decat zahar pudra daca o vreau mai dulce.
 

olga  acum 3 ani - 26 Ianuarie 2014 15:45  

Re: Ananas cu spuma caramel

Ieri am pregatit aluatul pentru biscuit, am facut caramelul, azi am montat; delicious la superlativ.
Un desert fin, elegant, aromele divine.
Multumesc, again.
 

Ioana  acum 3 ani - 26 Ianuarie 2014 15:49  

Re: Ananas cu spuma caramel

multumesc si eu pentru incredere vesel imi face mare placere sa stiu ca ceea ce am gatit si gustat ajunge si pe alte mese si provoaca aceeasi incantare.
 

MIHAIL  acum 3 ani - 29 Ianuarie 2014 10:07  

Re: Ananas cu spuma caramel

La multi ani!nu te supara,dar nu inteleg cati cm trebuie in diametrul inelului!
 

Ioana  acum 3 ani - 29 Ianuarie 2014 10:32  

Re: Ananas cu spuma caramel

8 cm, Mihail. am completat si in reteta.
 

Crina  acum 3 ani - 1 August 2014 01:35  

Re: Ananas cu spuma caramel

Buna, vreau sa incerc desertul dar vroiam sa te intreb daca le pot pregati si pastra la frigider si numai dupa 2 zile montate?Si biscuitii se pot face mai multi si pastrati copti?Multumesc !
 

Ioana  acum 3 ani - 1 August 2014 09:49  

Re: Ananas cu spuma caramel

doar cuburile de ananas nu le face cu 2 zile inainte, caci se vor inmuia prea tare.
 

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Retete de sezon

Vezi toate retetele de sezon


 
mergi sus