Bologna cea grasa

Categorie: Vacante

 

Bologna cea grasa
Pinterest

Bologna ni s-a lipit de suflet inca de acum cativa ani cand am vizitat-o prima data.

Miercuri dimineata Radu m-a anuntat ca vineri zburam catre Bologna. Cu greu am urcat in avion, dar dupa ce am ajuns nu m-as fi dat pe o lume intreaga. Atmosfera din Bologna este molipsitoare. Tineri care canta pe strada, miros de cafea peste tot, vitrine cu produsele traditionale (prosciutto, mortadella, tortellini, parmigiano), tarabe cu fructe si peste proaspat, pasticcerii la fiecare colt de strada, tratorii si osterii de nu stii unde sa te asezi, tineri si batrani eleganti care marsaluiesc tot timpul pe strazi. Poate fiindca este un oras "tanar" datorita Universitatii (cea mai veche Universitate din Europa a fost infiintata aici in 1088), poate fiindca nu este un oras foarte turistic, Bologna si-a pastrat farmecul si atmosfera relaxata. Oamenii aici mi s-au parut mai zambitori si mai calmi decat in alte orase turistice.

Centrul vechi este un mic muzeu in aer liber. Caracteristice sunt porticurile datorita carora poti vizita orasul fie ca e cald afara (cum s-a intamplat la prima noastra vizita, cand erau 40C), fie ca ploua. Sa ma plimb pe sub ele mi s-a parut cel mai romantic lucru din lume.

Sunt multe obiective istorice de vizitat in Bologna, dar noi am ajuns aici si din alt motiv. Poate stiti, Bologna are o porecla foarte simpatica: la Grassa, datorita mancarurilor fabuloase de aici. Este considerata capitala gastronomica a Italiei. Aici s-au nascut lasagna (cu foi verzi), sosul ragu alla bolognese, moradella care se mananca taiata felii extrasubtiri introduse in niste chifle dragalase numite tigelle, tortellini (serviti cu ragu sau in supa), streghe (ca niste crackers; in romana se traduc "vrajitoare"), zuppa inglese. Toate acestea trebuie incercate in Bologna. Se mananca al naibii de bine peste tot. Gasesti un loc care-ti place, te asezi si au grija italienii sa te hraneasca bine.

Unde am mancat noi:

  1. Osteria dell'Orsa ( Via Mentana, 1): un restaurant pentru studenti, la preturi mai mici, dar cu o mancare foarte buna si o atmosfera incredibila. Am comandat ce era in oferta zilei: tagliatelle cu ragu (ragu intens), ravioli cu cartofi, branza si sos de dovleac. O sticle de Lambrusco.
    http://www.osteriadellorsa.com/
  2. Trattoria Anna Maria (Via delle Belle Arti 17/A): un restaurant vechi, cu traditie de peste 30 de ani; am mancat tortellini in brodo (excelenta), tagliatelle cu ragu (cele mai fine paste de casa cu cel mai fin ragu) si cate un pahar din vinul casei.
    http://www.trattoriannamaria.com/
  3. Pizzeria Regina Margherita (Via Santo Stefano, 33,): pizza tipic napoletana; Am impartit o pizza la Verace, cea mai buna pizza pe care am mancat-o pana acum
    http://www.reginamargheritagroup.it/i-ristoranti/regina-margherita.html
  4. Trattoria Fantoni (Via del Pratello 11a) - pastele sunt foarte bune aici; tagliatelle al ragu (da, inca o data! nu poti manca destul ragu in Bologna) si paste cu speck
    https://www.facebook.com/Trattoria-Fantoni-181110368568973/
  5. Tamburini (Via Caprarie, 1): bacanie si bufet; de aici mi-am cumparat mare parte din produsele pentru acasa; am mancat si la bufetul lor: paste cu pancetta, porchetta cu muraturi, platou rece asortat; branzeturi si mezeluri bune se pot cumpara peste drum la Simoni, Paolo Atti & Figli (cei mai buni tortellini) si inca un deli a carui nume l-am uitat dar e chiar peste drum, in care gasesti sare afumata, rosii conservate San Marzano, saba etc.
    http://www.tamburini.com/
  6. La Prosciutteria (Via Guglielmo Oberdan): wine-bar cu aperitive; am baut aici un Chianti grozav si un platou cu de toate; atmosfera grozava, inghesuiala, muzica
    http://www.laprosciutteria.com/bologna/
  7. Drogheria della Rosa (via Cartoleria 10): fara meniu, fara preturi. Riscati?
    http://drogheriadellarosa.it/
  8. Enoteca Italiana (Via Marsala, 2): vinuri bune
  9. Cafe Terzi (Via Guglielmo Oberdan, 10/d): cel mai bun espresso; am incercat si specialitati (cafea cu zabaione, cafea cu ciocolata) foarte bune, dar pe post de desert pentru mine; prefer oricand un espresso
    http://www.caffeterzibologna.com/en/about-us
  10. Cremeria Funia (Piazza Cavour 1): gelato cu fistic si cu lamaie
    http://www.cremeriafunivia.com/
  11. La Sorbetteria Castiglione (Via Castiglione, 44): Dolce Ema, cea mai buna gelato cu ricotta, lamaie si smochine caramelizate si o focaccia cu 3 globuri asortate de inghetata (yep, italienii mananca inghetata in briosa)
  12. Pizzartist (Via Marsala, 35): pizza la metru; pret mic, toppinguri foarte faine (inclusiv mai interesante, cu patrunjel, urzici); nu mi-a placut insa blatul, prea tare pentru mine.

Mare atentie la programul restaurantelor. Majoritatea au deschis doar cateva ore la amiaza (cam de la 12 la 15) si redeschid seara abia dupa 19. Iar restaurantele mai populare sunt foarte aglomerate, de obicei se fromeaza in fata cozi de asteptare (va scrieti pe lista si asteptati sa fiti chemati). Noi, ca sa scapam de cozi, am avut grija sa ajugem cu 10 minute inainte de deschidere.

Nu doar amatorii de istorie si mancare buna se vor simti bine aici. Tot centru vechi si Galeriile Cavour sunt intesate de magazine elegante (am vazut chiar si posete din piele de cangur!). Asa ca doamnelor, alimentati-va cardurile! vesel

Din Bologna se poate ajunge rapid in Florenta. Parma, Modena, Ferrara. Cum data trecuta am vizitat Parma si Modena, acum am ales sa mergem pentru o jumatate de zi la Florenta. Cu trenul special drumul dureaza doar 35 minute. Aici am gustat celebrul pate din ficat. Bistecca alla Fiorentina a ramas pe data viitoare, cand vom vizita toata Toscana.

Au ramas multe de vazut si gustat in Bologna, dar hei, zborul dureaza doar o ora jumate, presimt ca o voi revedea in curand.

Bologna cea grasa - Dolce Ema

1. Dolce Ema

Bologna cea grasa - Focaccia cu gelato

2. Focaccia cu gelato

Bologna cea grasa - Bologna

3. Bologna

Bologna cea grasa - Porchetta cu muraturi

4. Porchetta cu muraturi

Bologna cea grasa - Bologna

5. Bologna

Bologna cea grasa - Prosciutteria

6. Prosciutteria

Bologna cea grasa - Pompa de bicicle la Prosciutteria

7. Pompa de bicicle la Prosciutteria

Bologna cea grasa - Bar "all you can eat" in zona studenteasca

8. Bar "all you can eat" in zona studenteasca

Bologna cea grasa - Parmigiano reggiano

9. Parmigiano reggiano

Bologna cea grasa - Tortellini en brodo

10. Tortellini en brodo

Bologna cea grasa - Tagliatelle cu ragu (light)

11. Tagliatelle cu ragu (light)

Bologna cea grasa - Bologna

12. Bologna

Bologna cea grasa - Bologna

13. Bologna

Bologna cea grasa - Bologna

14. Bologna

Bologna cea grasa - Bologna

15. Bologna

Bologna cea grasa - Tortellini

16. Tortellini

Bologna cea grasa - Bologna

17. Bologna

Bologna cea grasa - Bologna

18. Bologna

Bologna cea grasa - Bologna

19. Bologna

Bologna cea grasa - Bologna

20. Bologna

Bologna cea grasa - Bologna

21. Bologna

Bologna cea grasa - Bologna

22. Bologna

Bologna cea grasa - Ravioli cu sos de dovleac

23. Ravioli cu sos de dovleac

Bologna cea grasa - Ragu

24. Ragu

Bologna cea grasa - Ragu la Ostera dell'Orsa

25. Ragu la Ostera dell'Orsa

Bologna cea grasa - Coada la restaurant (Osteria dell'Orsa)

26. Coada la restaurant (Osteria dell'Orsa)

Bologna cea grasa - Bologna

27. Bologna

Bologna cea grasa - Bologna

28. Bologna

Bologna cea grasa - Bologna

29. Bologna

Bologna cea grasa - Bologna

30. Bologna

Bologna cea grasa - Bologna

31. Bologna

Bologna cea grasa - Bologna

32. Bologna

Bologna cea grasa - Bologna

33. Bologna

Bologna cea grasa - Tamburini

34. Tamburini

Bologna cea grasa - Bologna

35. Bologna

Bologna cea grasa - Cafet Terzi

36. Cafet Terzi

Bologna cea grasa - Cafe Terzi

37. Cafe Terzi

Bologna cea grasa - Gelato de fistic si lamaie

38. Gelato de fistic si lamaie

Bologna cea grasa - PizzaArtist cu patrunjel

39. PizzaArtist cu patrunjel

Bologna cea grasa - Bologna

40. Bologna

Bologna cea grasa - Florenta

41. Florenta

Bologna cea grasa - Florenta

42. Florenta

Bologna cea grasa - Florenta

43. Florenta

Bologna cea grasa - Florenta

44. Florenta

Bologna cea grasa - Florenta

45. Florenta

Bologna cea grasa - Bologna

46. Bologna

Bologna cea grasa - Pizza la Regina Margherita

47. Pizza la Regina Margherita


Adauga comentariu    Listeaza reteta

Votul tau: 

  (5 puncte / total voturi: 8)  

 

 

 

Mirela  acum un an - 14 Octombrie 2016 12:26  

Re: Bologna cea grasa

Minunat! vesel Nu stiam ca Bologna e asa renumita pentru mancare. Focaccia pentru gelato e ceva mai dulce banuiesc, parca vad ceva stafide in aluat?! Doamne, cum arata porchetta cu muraturi!! vesel
 

Ioana  acum un an - 14 Octombrie 2016 13:22  

Re: Bologna cea grasa

focaccia era aluat de briosa (ca un cozonac super pufos). iti trebuie dinti buni ca sa musti din ea, iti ingheata creierul vesel
 

Olga  acum un an - 15 Octombrie 2016 21:05  

Re: Bologna cea grasa

Frumos, multumesc pentru poze. N-am fost inca, dar mi-a facut pofta!
 

Lucia  acum un an - 16 Octombrie 2016 03:04  

Re: Bologna cea grasa

Da ff interesant.Cate ceva am gustat si eu cat am stat prin Italia si slava Domnului am stat.
 

Maria  acum un an - 16 Octombrie 2016 09:58  

Re: Bologna cea grasa

Multumesc Ioana!
Poate mergem si noi la un sf de saptamana.Imi este dor de o vacanta!
Interesant pt mine a fost ca de fiecare data ma gandeam cu sa servesc
porcheta.Cred ca ei au alte feluri de muraturi.Dar idea este buna.
Eu servesc musafirii cu ardei capia copti. vesel
 

rodica sarlea  acum un an - 16 Octombrie 2016 17:26  

Re: Bologna cea grasa

multumim pentu poze...mi-ati facut pofta..!
 

florin  acum un an - 16 Octombrie 2016 20:18  

Re: Bologna cea grasa

Felicitari si multumiri pentru imagini . Speram sa va mai duceti acolo.
 

luna  acum un an - 16 Octombrie 2016 21:33  

Re: Bologna cea grasa

Interesant, informatiile mi se par foarte utile, cred ca te scutesc de o gramada de "plase" daca esti atent. Mi s-a facut pofta de tot ce am vazut in fotografii. Multumim!
 

Florin  acum 54 minute - 14 Martie 2018 15:55  

Re: Bologna cea grasa

Sarut mana Ioana . Felicitari pentru tot , NO COMENT . Asteptam si alte retete de pe unde te vei mai duce .
 

Ioana  acum un minut - 14 Martie 2018 16:48  

Re: Bologna cea grasa

Sigur, in curand plec alta sursa de inspiratie vesel
 

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Retete de sezon

Vezi toate retetele de sezon


 
mergi sus