Bors de vita

Retete ieftine Retete romanesti Retete de supe si ciorbe Retete cu carne de vitel sau vita

Acesta este viziunea unei ardelence asupra unui bors moldovenesc de vita. De aici din Ardeal, l-am vazut ca o imperechere foarte reusita intre o supa de vita si o ciorba de vacuta. De la supa a preluat gustul intens de vita si taieteii, iar de la ciorba, o parte din legume si faptul ca e acrisoara.

Nu am avut de data asta bors "homemade in" Moldova, insa am incercat borsul de la Olympia si am fost foarte multumita de el. Gust curat, placut, acrisor. Ce i-a lipsit fata de cel din Moldova a fost aroma placuta de leustean. Asa ca am improvizat si l-am aromatizat eu cu leustean (congelat) in momentul in care l-am fiert. Apoi am ales sa-l strecor inainte de a-l pune in supa, fiindca am dorit doar o aroma subtila de leustean pentru borsul meu. Leusteanul este o planta cu aroma destul de intensa si mi s-a parut ca daca adaug mult va acoperi gustul placut de supa de vita, care drept sa va zic se obtine cu destul de mult efort: aleg carne potrivita, fac o supa destul de concentrata (ies mai putine portii, intr-adevar, dar prefer calitatea in defavoarea cantitatii), coc carnea 1 ora si apoi o fierb trei ore... Asadar aroma subtila de leustean si la final doar patrunjel tocat pentru prospetime si culoare mi s-a parut alegerea potrivita. V-am spus de la inceput... este viziunea mea, dar cei care l-au incercat au fost incantati.

Ingrediente

500 gr rasol cu os
1 kg coaste de vita (sau piept de vita)
3 morcovi
1 ceapa
1 pastarnac
1 radacina patrunjel
1/3 radacina telina foarte mica
2-3 cartofi
1 lingura piper negru boabe
300 ml bors
1 lingura leustean tocat
100 gr fidea
patrunjel
sare

Portii: 7
Timp de preparare: 4 ore 45 minute

  1. Se spala carnea si se aseaza intr-o tava. Se da la cuptor, la 250C pentru cca 45 minute.
    * daca coaceti carnea inainte, supa va avea un gust si o culoare mai intensa.
  2. Se pune carnea coapta intr-o oala si se acopera cu 11 cani de apa rece.
  3. Se aduce la fierbere, apoi se da focul la mic. E important sa fiarba usor, doar cat sa bolboroseasca usor. Se fierbe asa timp de 2 ore.
    * daca e cazul, supa se spumeaza in prima ora; fiindca carnea a fost coapta inainte nu va face atat de multa spuma ca si in cazul in care ati pune carnea cruda direct la fiert.; sa nu va surprinda lipsa spumei
  4. Se adauga zarzavaturile curatate (exceptand cartofii) si taiate bucati mari. Ceapa se pune intreaga. Se adauga piperul boabe si 2 lingurite de sare.
  5. Se mai fierbe supa inca 1 ora, tot la foc mic.
  6. Se strecoara supa prin tifon. Se pun la loc in supa o parte din zarzavaturi (eu am pus morcovii si cateva bucati de telina; restul zarzavaturilor le mananc separat, imediat ce am terminat supa, asta e partea mea si nu o impart cu nimeni ).
  7. Carnea se ia de pe os si se taie bucati potrivite. Se pune inapoi in supa.
    * nu e necesar sa puneti toata carnea inapoi in supa; de exemplu, de data aceasta coastele de vita au fost atat de carnoase incat am pastrat o parte si le-am mancatcu hrean, altfel borsul ar fi fost cu prea multa carne
  8. Se adauga cartofii taiati cuburi si se mai fierbe supa pana acestia sunt facuti (cca 20 minute).
  9. In acest timp se pune la fiert borsul impreuna cu leusteanul si se fierbe 2-3 minute.
  10. Cand cartofii sunt fierti, se adauga borsul fierbinte (strecurat) in supa. Adaugati treptat, astfel incat borsul sa fie acrisor dupa gustul vostru. Eu am pus 300 ml bors. Se drege supa de sare.
  11. Se fierbe fideaua in apa cu sare conform instructiunilor de pe pachet. Se strecoara si se adauga in supa in momentul servirii.
    * eu fierb fidea doar cat servesc la o masa; nu tin fideaua in supa ca sa nu se inmoaie si sa nu strice limpezimea supei
  12. La servire, supa se presara cu patrunjel tocat.

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...