Bors rosu

Retete cu legume Retete cu carne de porc Retete din Rusia Retete de supe si ciorbe

Reteta Bors rosu

Cunoscut si sub denumirea de bors ucrainean. Insa eu ii spun "ciorba Barbie". Este o ciorbita deasa, cu multe legume, culoarea rosie fiind data de sfecla rosie folosita. Insa cand adaugati smantana in el, va capat o culoarea "roz barbie" foarte apetisanta.

Ingrediente

500 gr carne de porc (pulpa)
1 picior de porc (adidas; crapat pana la maduva; sau cateva costite)
1 morcov mare (150 gr)
2 cepe (200 gr)
1 sfecla rosie (300 gr)
2 rosii bine coapte (500 gr; sau rosii din conserva)
250 gr varza
3 cartofi
3 fire leustean (sau marar)
1/4 legatura patrunjel
1/2 lamaie (sau bors)
3 linguri ulei
3 lingurite sare

  1. Se taie carnea cubulete iar piciorul de porc se curata daca e cazul si se spala bine. Se pun la fiert cu 3.5 l apa. Se fierbe la foc mediu spre mic, timp de 1 ora din momentul in care incepe sa fiarba. In primele 15 minute se spumeaza bine supa.
  2. Se dau pe razatoarea mare morcovul si sfecla. Se toaca marunt ceapa. Se calesc toate in uleiul incins timp de 5 minute. Se adauga rosiile date pe razatoare si se mai fierbe inca 5 minute.
  3. Cand carnea e fiarta, se scoate adidasul si se adauga in supa varza taiata fideluta si 2 lingurite de sare. Se fierbe inca 10 minute.
  4. Se adauga cartofii taiati cuburi si se mai fierbe inca 10 minute.
  5. Se adauga amestecul de ceapa+morcov+sfecla+rosii. Se mai fierbe inca 10 minute (sau pana cartofii sunt fierti). Se drege borsul de sare.
  6. Se stinge focul si se acreste borsul cu 2-3 linguri suc de lamaie (sau 300-400 ml bors fiert). Se presara verdeata tocata marunt si se lasa sa stea 10 minute.
  7. Se serveste cu smantana.

Fierbem carnea

Fierbem carnea

Adaugam varza si apoi cartofii

Adaugam varza si apoi cartofii

Adaugam verdeata la final

Adaugam verdeata la final

Comentarii (22)

 

Ultimele comentarii

Irina  acum 10 ani - 31 Mai 2012 08:09  

Nu este ADEVARAT,bors rusesc se prepara neaparat cu carne,fara carne nu se numeste bors.Stiu reteta originala,sunt rusoaica. ;)
 

mircea  acum 9 ani - 4 Ianuarie 2013 14:53  

irina borsul e bors findca e acrit cu bors de putina facut cu tarate de grau lasat la fermentat celelalte sunt ciorbe acrite cu lamaie sare de lamaie otet sau ce mai vrei tu nu carnea face diferenta ci cu ce il acresti ;)
 

mircea  acum 9 ani - 4 Ianuarie 2013 15:04  

denumirea e bors de sfecla are originea in rusia e bors pt ca e acrit doar cu bors acrit cu altceva e ciorba se pune leustean nici intruncaz marar se potriveste de sare dresul borsului e altceva :(
 

pishkot  acum 9 ani - 12 Ianuarie 2013 13:26  

Wepaaaa a iesit demential borsu rosu:) la fel de tare a fost si privirea iubitului meu cand s a trezit cu ciorba rosie in strachina :)) multumesc mult de reteta :)
 

Ioana  acum 9 ani - 12 Ianuarie 2013 15:54  

cu placere, pishkotel! ca de obicei, ma bucur cand voi va bucurati.
 

SarahCris  acum 9 ani - 6 Februarie 2013 12:12  

Salut...sunt in Germania...as vrea sa-i bucur cu reteta aceasta...doar ca aici pe primul plan in carne sunt pulpele de pui partial gatite si refrigerate..o sa incerc cu ele...dar imi fac griji ca nu va fi atit de gustos. :(
 

Ioana  acum 9 ani - 6 Februarie 2013 12:13  

nu gasesti carne de porc in germania???
 

SarahCris  acum 9 ani - 6 Februarie 2013 12:20  

ba da...dar o trebuie sa ies...ok...iti scriu cum se primeste...nu am gatit niciodata in Moldova..dar aici tot ce am facut cu ajutorul vostru a fost Lrka...bine. ;)
 

adelina  acum 8 ani - 23 Octombrie 2013 14:48  

Am doar13 ani si am facut acest Bors este super si parintii cind au venit de la munca sau bucurat ca am facut acest bors .Multumesc pentru postare. :)
 

Alexandru  acum 8 ani - 18 Ianuarie 2014 12:55  

PREA GUSTOSSS :) :) :) :) :) :) ;) ;) ;) ;) ;) ;) ;) =P~ =P~ =P~ =P~

MAI VREAU RETETE DINASTEA BRAVO IOANA !!! :p
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...