Ciorba de vacuta

Retete cu legume Retete cu putine calorii Retete romanesti Retete de supe si ciorbe Retete cu carne de vitel sau vita

Reteta Ciorba de vacuta

Aveti in fata o oala plina de vitamine. Serviti-va dupa pofta inimii. Ciorba de vacuta e deasa de atatea legume proaspete, e gustoasa, sanatoasa si e perfecta sa ne mentina silueta pe timpul iernii.

Ingrediente

500 gr rasol de vita cu os
500 gr rasol de vita fara os
1 ceapa mare (cca 100 gr)
1 radacina patrunjel (cca 100 gr)
1 felie telina (cca 100 gr)
2 morcovi (cca 200 gr)
2 cartofi (cca 300 gr)
varza alba (cca 200 gr)
conopida (cca 200 gr)
2 rosii (cca 200 gr)
100 gr mazare (congelata sau din conserva)
150 ml bulion
3 linguri suc de lamaie
cateva fire de verdeata (leustean, patrunjel sau tarhon)
4 lingurite sare
3 linguri ulei

Portii: 7
Timp de preparare: 4 ore

  1. Se pune rasolul cu os intr-o tava si se coace in cuptor timp de 35 minute la 240C. Se taie rasolul fara os cubulete si se pune langa rasolul cu os si se mai coace 15 minute.
  2. Carnea coapta se pune intr-o oala incapatoare si se acopera cu 4 l apa rece. Se aduce la fierbere, apoi se da focul la mic si se lasa la fiert, clocotind doar usor, timp de 2.5 ore. Spumati supa. Carnea coapta asigura un gust mai intens supei si in plus nici nu va face decat foarte putina spuma cat fierbe. Fiertul la foc mic va asigura o supa clara, transparenta. Cam dupa 2 ore de fiert adaugati 2 lingurite de sare in supa.
  3. In acest timp se taie cubulete mici zarzavatul (ceapa, morcovii, radacina de patrunjel si telina). Se calesc apoi in uleiul incins pana ceapa se inmoaie.
    * cine nu doreste prajeli poate sari peste acest pas, este mai mult pt. "fata" supei
  4. Cand carnea e fiarta bine, se scoate rasolul cu os, se da jos carnea de pe os si se taie cuburi. Adaugati carnea inapoi in supa.
    * eu de obicei nu pun toata carnea inapoi in ciorba, ci pastrez un rasol cu os si-l servesc separat
  5. Se adauga zarzavaturile calite in oala cu carne.
  6. Se desface conopida buchetele, cartofii se taie cuburi si varza patratele. Se adauga si ele in oala plus inca 1 lingurita de sare si se mai fierbe totul cca 30 minute, la foc mediu, fara sa clocoteasca, pana conopida si cartofii sunt fierti (dar nu moi!).
  7. Se adauga rosiile taiate cubulete (le puteti decoji daca doriti; puteti folosi rosii din conserva), mazarea si bulionul. Se mai fierbe totul inca 10 minute.
  8. Stingem focul si gustam ciorba de sare (eu am mai pus inca 1lingurita). Apoi acrim ciorba cu suc de lamaie (sare de lamaie, suc de pe ardei iuti murati sau bors) dupa gust. Eu am pus 3 linguri de suc de lamaie.
  9. Adaugam in ciorba de vacuta verdeata tocate marunt. Eu am pus de data asta leustean.
  10. Ciorba de vacuta se serveste simpla, cu smantana sau cu ardei iute murat.

Adaugam zarzavaturile si legumele

Adaugam zarzavaturile si legumele

Adaugam bulionul, rosiile si mazarea

Adaugam bulionul, rosiile si mazarea

Comentarii (24)

 

Ultimele comentarii

Gabi  acum 8 ani - 10 Aprilie 2014 18:28  

Buna Ioana, poate ca esti ocupata, dar vreau sa te intreb ceva si sper sa imi poti raspunde pana la sarbatori, atunci cand vreau sa incerc aceasta ciorbita..dupa ce pun cei 4 l apa, urmat de 2,5 h de stat pe foc (fie el si mic) ma intrebam daca nu va scadea prea mult din cantitatea de zeama, adica mai completam cu apa sau ramane asa? ori pt ca nu fierbem in clocot nu scade ff tare ciorba? nu as vrea totusi sa imi iasa f groasa, mersi!
 

Ioana  acum 8 ani - 10 Aprilie 2014 18:41  

fiindca nu fierbe in clocot, va scadea doar un pic. supa in sine nu-ti va iesi groasa ci concentrata ca si gust, aromata. insa este deasa daca pui toate legumele indicate de mine (mie imi place asa, cu multe chestii in ea aceasta ciorba) . daca-ti place mai putin deasa doar redu cate putin din cantitatile de legume adaugate. dar nu face supa mai lunga, nu adauga mai multa apa, caci vei obtine doar o ciorba de legume. vei pierde gustul de vita.
 

Gabi  acum 8 ani - 15 Aprilie 2014 19:33  

ok, mersi mult de raspuns! o voi face, la apa nu umblu, poate doar la legume :) mersi.
 

ela  acum 8 ani - 29 Iulie 2014 14:18  

ieri am incercat si eu aceasta reteta , este extraordinara , chiar si sotul meu a laudat-o , eu am facut fara rosii , nu am avut de data aceasta ... multumesc pentru reteta :)
:)
 

Ioana  acum 8 ani - 1 August 2014 12:52  

Buna Ioana!Exceptionala ciorbita ta!Mi-ai facut pofta,la cat de super arata!
 

Stefan  acum 7 ani - 27 Septembrie 2014 07:26  

Bravo. Singura reteta care diferentiaza intre timpul de fierbere a diferitelor componente.Altii firb rosiile si cartofii acelasi timp.... si mai scriu si retetele pe net.
Pofta buna!
 

Marian  acum 6 ani - 11 Aprilie 2016 12:36  

Reteta e foarte buna , multumim pt micile secrete impartasite . Intotdeauna imi iesea tulbure aceasta ciorba . Acum a iesit clara si mult mai gustoasa . Eu am pus si pastai de fasole galbena
Multumesc inca odata !
 

Ioana  acum 6 ani - 11 Aprilie 2016 14:06  

ma bucur Marian, sa-ti fie de bine!
 

Oana P.  acum 11 luni - 26 Octombrie 2021 09:38  

Foarte gustoasa, probabil coptul carnii o face asa... Eu am scos varza si am acrit cu bors, dar a iesit grozava!
 

Ioana  acum 10 luni - 27 Octombrie 2021 16:00  

sigur coptul carnii intensifica gustul supei-baza. Am folosit ideea si aici, la supa de vita: [link] si se simte clar diferenta fata de carnea fiarta direct.
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...