Budinca de taietei cu mac
Retete desert Retete cu paste Retete lact-ovo-vegetariene Retete din Ungaria
Vargabeles cu mac. Desertul meu pentru un weekend ploios.
Ingrediente
250 gr taietei lati
25 gr unt topit
4 oua
175 gr zahar
300 gr smantana acra/fermentata (25%)
coaja rasa de la 1 lamaie
1 lingurita esenta de vanilie
50 gr stafide
50 gr mac macinat
2 linguri miere
25 gr unt
- Se fierb pastele conform instructiunilor de pe pachet. Se scurg si se amesteca cu 25 gr unt topit. Se lasa sa se racoreasca.
- Stafidele se inmoaie in apa calda (adaugati rom daca doriti). Se rade coaja de la 1 lamaie. Se macina macul cat mai fin in masina de cafea. Se separa galbenusul de albusul oualor.
- Se pun galbenusurile cu 150 gr zahar intr-un bol. Se freaca cu mixerul pana zaharul e topit si obtineti o crema galben-pal destul de groasa (cca 5 minute).
- Se adauga peste galbenusuri smantana, esenta de vanilie, coaja rasa de lamaie si stafidele scurse. Se amesteca usor.
- Se pun albusurile in alt bol si se bat pana obtineti o spuma moale, care inca nu sta pe tel. Se adauga 25 gr zahar si se bat in continuare pana spuma sta pe tel.
- Se adauga spuma de albusuri peste crema de galbenusuri-smantana in trei transe, amestecand usor cu telul.
- Se adauga compozitia obtinuta peste pastele fierte in trei transe, amestecand cat mai usor sa nu se lase spuma.
- Se pune 1/3 din paste intr-o tava de aprox 28 x 18 cm (am pus hartie pe fundul ei si am uns-o cu ulei pe margini). Se presara cu 1/2 din macul macinat. Se picura deasupra 1 lingura de miere. Se aseaza deasupra 1/2 din pastele ramase. Se presara restul de mac si se picura inca 1 lingura de miere. La final se acopera totul cu restul de paste. Se pun bucatele de unt (25 gr) peste paste, pe toata suprafata tavii.
- Se coace totul la 160C timp de 40 minute.
- Se lasa sa se racoreasca apoi se poate felia. E buna calduta sau rece. Se pastreaza acoperita cu folie de plastic ca sa nu se usuce. E buna si a doua zi.
Spuma de oua si smantana
Spuma peste taieteii fierti
Primul strat de taietei cu mac si miere
Budinca in tava intra la cuptor
Budinca coapta
Budinca de taietei cu mac
Comentarii (4)
Maria acum 9 ani - 28 Septembrie 2015 16:58
Multumesc Ioana.....uitasem de ea...Sandra acum 8 ani - 13 Aprilie 2016 15:28
Buna! As vrea sa incerc minunatia asta dar am 2 intrebari : 1. se gaseste in comert mac gata macinat ( eu stau la camin, sunt studenta, nicio sansa sa il macin :)) ) 2 ce inseamna smatana fermentata/acra ? Multumesc mult !Ioana acum 8 ani - 13 Aprilie 2016 15:31
nu exista mac macinat de cumparat. dar s emacina usor cu orice masina de macinat cafeaua. poti sa-ti macini mai mult mac acasa si sa-l aduci cu tine la camin.smantana fermentata e cea clasica, care o pui in ciorbe. specific asta ca sa nu se confunde cu cea dulce.
Sandra acum 8 ani - 13 Aprilie 2016 15:39
Multumeesc ! :)Lasa un comentariu
Cele Mai Populare
Salam de biscuiti
Papanasi
Ciocolata de casa
Tocanita de cartofi
Gomboti cu prune
Mancarica de mazare cu carne de pui
Ciorba de perisoare
Supa de pui cu galuste de gris
Aripioare picante KFC
Tocanita din carne de porc
Ca sa primesti cele mai noi retete prin email