Budinca de taietei cu mac

Retete desert Retete cu paste Retete lact-ovo-vegetariene Retete din Ungaria

Reteta Budinca de taietei cu mac

Vargabeles cu mac. Desertul meu pentru un weekend ploios.

Ingrediente

250 gr taietei lati
25 gr unt topit
4 oua
175 gr zahar
300 gr smantana acra/fermentata (25%)
coaja rasa de la 1 lamaie
1 lingurita esenta de vanilie
50 gr stafide
50 gr mac macinat
2 linguri miere
25 gr unt

  1. Se fierb pastele conform instructiunilor de pe pachet. Se scurg si se amesteca cu 25 gr unt topit. Se lasa sa se racoreasca.
  2. Stafidele se inmoaie in apa calda (adaugati rom daca doriti). Se rade coaja de la 1 lamaie. Se macina macul cat mai fin in masina de cafea. Se separa galbenusul de albusul oualor.
  3. Se pun galbenusurile cu 150 gr zahar intr-un bol. Se freaca cu mixerul pana zaharul e topit si obtineti o crema galben-pal destul de groasa (cca 5 minute).
  4. Se adauga peste galbenusuri smantana, esenta de vanilie, coaja rasa de lamaie si stafidele scurse. Se amesteca usor.
  5. Se pun albusurile in alt bol si se bat pana obtineti o spuma moale, care inca nu sta pe tel. Se adauga 25 gr zahar si se bat in continuare pana spuma sta pe tel.
  6. Se adauga spuma de albusuri peste crema de galbenusuri-smantana in trei transe, amestecand usor cu telul.
  7. Se adauga compozitia obtinuta peste pastele fierte in trei transe, amestecand cat mai usor sa nu se lase spuma.
  8. Se pune 1/3 din paste intr-o tava de aprox 28 x 18 cm (am pus hartie pe fundul ei si am uns-o cu ulei pe margini). Se presara cu 1/2 din macul macinat. Se picura deasupra 1 lingura de miere. Se aseaza deasupra 1/2 din pastele ramase. Se presara restul de mac si se picura inca 1 lingura de miere. La final se acopera totul cu restul de paste. Se pun bucatele de unt (25 gr) peste paste, pe toata suprafata tavii.
  9. Se coace totul la 160C timp de 40 minute.
  10. Se lasa sa se racoreasca apoi se poate felia. E buna calduta sau rece. Se pastreaza acoperita cu folie de plastic ca sa nu se usuce. E buna si a doua zi.

Spuma de oua si smantana

Spuma de oua si smantana

Spuma peste taieteii fierti

Spuma peste taieteii fierti

Primul strat de taietei cu mac si miere

Primul strat de taietei cu mac si miere

Budinca in tava intra la cuptor

Budinca in tava intra la cuptor

Budinca coapta

Budinca coapta

Budinca de taietei cu mac

Budinca de taietei cu mac

Comentarii (4)

 

Maria  acum 6 ani - 28 Septembrie 2015 16:58  

Multumesc Ioana.....uitasem de ea...
 

Sandra  acum 6 ani - 13 Aprilie 2016 15:28  

Buna! As vrea sa incerc minunatia asta dar am 2 intrebari : 1. se gaseste in comert mac gata macinat ( eu stau la camin, sunt studenta, nicio sansa sa il macin :)) ) 2 ce inseamna smatana fermentata/acra ? Multumesc mult !
 

Ioana  acum 6 ani - 13 Aprilie 2016 15:31  

nu exista mac macinat de cumparat. dar s emacina usor cu orice masina de macinat cafeaua. poti sa-ti macini mai mult mac acasa si sa-l aduci cu tine la camin.

smantana fermentata e cea clasica, care o pui in ciorbe. specific asta ca sa nu se confunde cu cea dulce.

 

Sandra  acum 6 ani - 13 Aprilie 2016 15:39  

Multumeesc ! :)
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...