Vargabeles

Retete cu branza Retete desert Retete cu ou Retete cu paste Retete de Pasti Retete lact-ovo-vegetariene Retete din Ungaria

Reteta Vargabeles

M-am gandit ca aceasta budinca de taietei se potriveste in meniul de Pasti pentru ca a doua zi este si mai buna, asa ca o puteti pregati cu o zi inainte.

In mod normal pentru crusta se foloseste aluat foietaj, doar ca eu, norocoasa cum sunt, am primit acum ceva vreme o invitatie la o patiserie aflata la cativa km de Targu-Mures. O patiserie care produce un singur sortiment de prajituri: vafe olandez (stroopwafels). Va dati seama ca n-am putut refuza si la primul drum in zona m-am abatut pe la Diana si Frank, proprietarii ei. Frank este olandez, nascut chiar in orasul natal al vafelor si al branzei cu acelasi nume, Gouda. Cine mai are ocazia sa guste vafe preparate dupa reteta originala si in plus preparat doar din ingrediente naturale? Se pare ca acum toti putem face acest lucru prin initiativa celor doi, mai ales ca vafele lor sunt distribuite deja in cateva cafenele din Targu-Mures si cu comanda vi le pot prepara proaspete pentru nunti, botezuri si alte evenimente speciale. Pentru orice informatii despre produsul lor ii puteti contacta la numarul de telefon: 0741/552.097 (Patiseria van Mourik). Mie oricum, de cum am primit punga cu resturile ramase de la decupaj, numai la vargabelesul cu o crusta aromata preparata din vafe mi-a stat gandul.

Ingrediente

500 gr branza proaspata de vaci
150 gr taietei lati
3 oua
1 plic zahar vanilat (bourbon Dr Oetker)
150 gr zahar pudra
200 gr smantana
100 gr unt topit
1 mar
50 gr stafide
putin rom

Crusta

200 gr resturi vafe olandeze (sau biscuiti)
3 linguri zahar brun

  1. Inmuiem stafidele in apa calduta si putin rom cca 30 minute. Punem taieteii la fiert in multa apa fierbinte. Ii fierbem dupa instructiunile de pe pachet. Marul il taiam cubulete mici.
  2. Frecam branza cu zaharul pudra, zaharul vanilat si 3 galbenusuri. Adaugam apoi smantana si 3 linguri unt topit si omogenizam bine.
    * pentru un vargabeles mai fin puteti inlocui 100 gr din branza de vaci cu 100 gr crema de branza tip Philadelphia.
  3. Adaugam stafidele scurse bine, taieteii fierti scursi si cubuletele de mar. Amestecam folosind doua furculite.
  4. Batem cele 3 albusuri de ou cu un strop de sare pana devine o spuma tare. O adaugam peste amestecul cu taietei in doua transe si amestecam usor pana se omogenizeaza.
  5. Ungem cu unt topit (pe fund si margini) o tava rotunda de 26 cm diametru pe care o puteti acoperi cu hartie de copt. Turnam budinca de taietei in ea si o nivelam.
  6. Macinam vafele in masina de cafea sau robotel pana devin ca pesmetul. Adaugam zaharul brun si apoi 4 linguri de untul topit.
  7. Presaram crusta peste budinca de taietei din tava. Untul topit care a mai ramas se pune cu o lingura peste crusta.
    * in loc de crusta puteti folosi aluat foietaj pe care-l decupati dupa forma de cop;. il asezati peste budinca si-l intepati in cateva locuri cu dintii de la o furcuilita ca sa nu se umfle prea tare; daca alegeti aceasta varianta, cand e rece, presarati peste vargabeles zahar pudra, va arata mai bine
  8. Se da budinca la cuptor, la 180C pentru 45 minute.
  9. Se scoate si se lasa la racit complet. Se serveste taiata cuburi. E si mai buna a doua zi.

Amestecul de branza

Amestecul de branza

Adaugam taieteii, merele si stafidele

Adaugam taieteii, merele si stafidele

Adaugam albusurile spuma

Adaugam albusurile spuma

Amestecul pentru budinca

Amestecul pentru budinca

In tava

In tava

Vafe pentru crusta

Vafe pentru crusta

Presaram crusta peste budinca

Presaram crusta peste budinca

Vargabeles

Vargabeles

Comentarii (31)

 

Ultimele comentarii

"o unguroaica"  acum 11 ani - 31 Octombrie 2012 09:18  

Ca si "unguroaica", va spun ca-i vai de capul vostru daca voi credeti ca asta-i reteta de vargabeles si daca credeti ca asa trebuie sa arate aceasta minunata prajitura. Vargabeles nu este " o budinga cu taietei"ci este o minunata prajitura daca ..cunosti reteta, dar pt. voi e bine si asa.
 

Ioana  acum 11 ani - 31 Octombrie 2012 09:48  

de ce treci intre ghilimele cuvantul unguroaica?
 

Simona  acum 11 ani - 31 Octombrie 2012 11:12  

Vai de capu' nostru o fi, da' de ce nu ne luminezi ? Poate te referi la faptul ca, in unele zone, aceasta compozitie se aseaza intre foi de placinta ?
 

laura  acum 10 ani - 30 Martie 2013 18:16  

Foarte bun. Am mai incercat o reteta de pe site. Multumesc. Un succes!!
 

orban maria  acum 9 ani - 4 Aprilie 2014 23:30  

Complimenti e un sit extraordinar......

:)
 

Doris Popovici  acum 8 ani - 3 Decembrie 2015 21:20  

Draga Ioana,multumesc ptr. reteta asta minunata.Imi amintesc de tinerete si de Cluj.Te pup ;)
 

Ioana  acum 8 ani - 4 Decembrie 2015 13:20  

Doris, sa incerci si varianta cu mac! este mai usoara si la fel de buna.
 

Florina  acum 7 ani - 9 Octombrie 2016 19:55  

Am incercat azi reteta de Varga Beles si a iesit minunat! Cu multi ani in urma fiind in Targu Mures la Azomures in practica am gustat minunatia asta si de atunci imi doresc sa retraiesc acest gust. A iesit perfect! Am introdus doua mici schimbari (imi place intotdeauna sa improvizez putin), si anume, am pus coaja rasa de lamaie in crema si am presarat jumatate din pesmetul de biscuiti cu zahar pe fundul si lateralele formei. Combinatia de crusta cocanta si miezul pufos este nemaipomenit!
 

Ioana  acum 7 ani - 11 Octombrie 2016 11:10  

Florina, atunci sa incerci si varianta cu mac, este foarte foarte buna: [link]
 

Delia  acum 6 ani - 18 Noiembrie 2017 13:25  

?
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...