Caise uscate umplute cu mascarpone

Retete cu branza Retete desert Retete cu fructe Retete lact-ovo-vegetariene Retete simple Retete turcesti

Taaadaaa! Primul desert pregatit in noua bucatarie. Va spun si care a fost prima mancare: o supa de linte rosie.

Weekendul acesta am reusit in sfarsit sa facem tranzitia. Amenajarile care credeam ca vor dura vreo cateva luni s-au intins pe un an intreg. De aceea postarile mele au fost mai rarute. Mesterii s-au miscat lent... glumele cu ardelenii chiar au devenit realitate. De designerii angajati nici nu vreau sa vorbesc. Pana la urma m-am ocupat eu de tot. Lumeni, kelvini, baituri, grunduri, zugraveli, profile, sisteme de glisare - doar asta am visat. Dar important e ca a iesit bine, sunt incantata si incet revin la programul normal. Site-ul asta m-a ajutat mult in perioada asta, practic am gatit pe pilot automat, fara sa gandesc. Doar am urmat retetele asa cum le-a trecut subsemnata si culmea, chiar au iesit  :p Am urmat si un program de fitness functional care m-a ajutat sa-mi "ard" dracii si sa-mi pastrez sanatatea fizica si psihica. De fapt le-a si imbunatatit, cea mai buna decizie si schimbare din viata mea.

Si asa am ajuns azi, in cea mai buna forma din viata mea, sa savurez impreuna cu voi aceste caise care sunt tare bune servite langa un ceai (de menta, Earl Grey, ceai negru). Sa fie intr-un ceas bun!

Ingrediente

150 gr caise turcesti deshidratate (sau semideshidratate; le prefer pe acestea, sunt mai carnoase)
1 cana apa
50 gr zahar
7 pastai cardamom verde
coaja si sucul de la 1/2 lamaie
125 gr mascarpone (sau caimac; sau clotted cream)
1 lingura lapte
1/2 pastaie vanilie (sau 1 lingurita apa de flori de portocal)
fistic prajit si macinat mare

  1. Daca caisele sunt deshidratate se pun cu 1 cana de apa calduta la inmuiat cateva ore (le puteti lasa peste noapte sau de dimineata pana seara). Daca sunt semideshidratate nu trebuie inmuiate, sariti acest pas.
  2. Puneti caisele cu apa (folositi apa de la inmuiat pentru cele deshidratate), zaharul, sucul de lamaie (cca 2 linguri), coaja de lamaie luata bucati mari si pastaile de cardamom (strivite cu latul unui cutit ca sa se expuna semintele) la fiert la foc mic, timp de aprox. 20-30 minute, pana se inmoaie. Daca apa scade prea repede de pe ele puneti un capac.
  3. Scoateti caisele pe o farfurie si le lasati sa se raceasca complet.
  4. In acest timp dati focul la mai mare si fierbeti siropul ramas pana se ingroasa un pic si devine vascos (nu dureaza mult, cateva minute maxim, dar depinde de cat a scazut apa in timp ce ati fiert caisele). Lasati siropul sa se raceasca si scoateti aromele din el.
  5. Frecati mascarponele cu lapte pana devine cremos. Adaugati vanilia sau apa de portocal.
  6. Luati fiecare caisa si cu un cutit ascutit despicati caisa in doua (cel mai usor e sa cautati zona unde caisa are acea dunga naturala, acolo se taie usor, aproape ca se desface singura). Nu taiati caisa de tot in doua, doar putin mai mult de jumatate.
  7. Umpleti fiecare caisa cu crema de mascarpone (cam 1 lingurita / caisa). Treceti partea in care se vede crema prin fistic macinat.
    * fisticul crud il scot din coaja, si il coc in cuptor, la 170C timp de 10 minute; apoi se macina scurt in robot sau se striveste in mojar
  8. Serviti caisele umplute stropite cu sirop (daca siropul e prea vascos si nu curge usor, il puteti incalzi usor sa redevina fluid).

Umplem caisele fierte cu mascarpone si fistic

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...