Caracatita in stil spaniol

Retete aperitive Retete cu peste si fructe de mare Retete din Spania

Reteta revizuita. Dupa ce am vizitat San Sebastian am imbunatatit usor vechea reteta. Si prezentarea e mai frumoasa, sub forma de frigarui. Dar la baza tot pulpo a la gallega (caracatita in stil galician) a ramas, cu putin usturoi si boia afumata.

Ingrediente

mijlocul de la o caracatita de 1-1.5 kg fiarta
1 cartof fiert in coaja
2 linguri ulei
2 catei de usturoi
1/4 lingurita boia dulce
1/8 lingurita boia afumata
1 foaie de dafin
sare de mare, piper negru si fulgi de chili
lamaie pentru servire

Portii: 2

  1. Caracatita se fierbe conform instructiunilor de aici. Se scurge caracatita si se taie tentaculele lasand doar centrul si partea mai groasa a tentaculelor (vezi poza 2). Din aceasta bucata centrala am facut frigaruile, fiindca tentaculele aici sunt mai groase. Tentaculele taiate le-am folosit in alta reteta (de exemplu caracatita la gratar).
  2. Cartoful se fierbe in coaja in apa cu sare pana furculita intra usor in el. Se racoreste, se curata de coaja si apoi se taie rondele folosind un cutit cu lama subtire ca sa nu se rupa rondelele.
  3. Se taie caracatita in rondele nu foarte subtiri. Se insira pe frigarui de metal (cate 6 bucati per frigaruie am pus). Vor rezulta cam 5-6 frigarui, suficiente pentru 2 persoane.
  4. Se stropesc frigaruile cu ulei de masline, se presara cu sare de mare, se rasneste piper negru si fulgi de chili. Se lasa sa stea pana le pregatiti, macar 30 minute.
  5. Se incinge o tigaie antiaderenta. Se scurge uleiul de pe frigarui in tigaie. Se aseaza rondelele de cartofi in tigaie si se presara cu sare si piper negru. Se rumenesc usor pe ambele parti (cca 2-3 minute / parte). Se scot pe doua farfurii.
  6. In uleiul ramas in tigaie se adauga usturoiul taiat felii, dafinul si cele doua tipuri de boia. Se ridica tigaia de pe foc si se misca cu miscari circulare pana se amesteca totul si usturoiul miroase placut. Se lasa pana aveti nevoie de el.
  7. Se incinge foarte bine o tigaie grill (5 minute la foc mare). Se aseaza frigaruile pe gratar si se coc pe ambele parti pana caracatita prinde rumeneala placuta (cca 3 minute / parte). Se scot frigaruile peste cartofi.
  8. Se stropeste fiecare farfurie cu 1 lingura din uleiul aromat cu usturoi si boia.
  9. Se serveste imediat, cu felii de lamaie si presarat cu ceapa verde, frunze de rucola sau stropit cu ulei de patrunjel.

Caracatita fiarta

Centrul fara tentacule din care am facut frigarui

Centrul curatat

Frigaruile condimentate

Rumenim rondelele de cartofi

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...