Caracatita la gratar
Retete cu peste si fructe de mare Retete din Spania
Caracatita la gratar cu piure cu lamaie ca la Cuchara de San Telmo, San Sebastian. Fiindca a fost restaurantul meu favorit din SS, incerc sa recreez cat mai multe din retetele incercate acolo. Simplitatea aparenta a fiecarui fel a fost frapanta si a incantat peste masura minimalista din mine.
Ingrediente
tentaculele de la o caracatita fiarta
sare de mare, piment d'espelette (fulgi de chili), sare de mare
ulei de masline
Piure de cartofi cu lamaie
4 cartofi medii fainosi
2 lamai
lapte, unt
sare, piper negru
Portii: 2-4
- Caracatita se fierbe conform instructiunilor de aici. Se scurge si se taie tentaculele.
- Tentaculele fierte se curata cu lama unui cutit de pielea purpurie, se presara cu sare de mare si chili. Se lasa sa revina la temp. camerei daca a fost tinuta la frigider inainte.
- Pentru piure se curata cartofii si se taie bucati. Se fierb in apa cu sare pana sunt complet facuti.
- Se infierbanta lapte (mai putin de o cana, o sa folositi doar cat e nevoie) si se adauga in el coaja luata de pe o lamaie cu aparatul de curatat legume. Se acopera vasul si se lasa sa se infuzeze cam 10-15 minute. Apoi se scot cojile.
- Se scurg bine cartofii si se piseaza cu strivitorul sau cu presa. Se adauga unt taiat bucati mici (eu pun dupa ochi si cat ma lasa inima - a se citi kilogramele - in acel moment). Se amesteca rapid cu furculita pana untul se topeste in cartofii fierbinti. Presar apoi sare si rasnesc piper negru. Adaug treptat lapte fierbinte aromat cu lamaie, in timp ce continui sa afanez cartofii cu furculita pana am consistenta dorita, adica un piure nici prea dens dar nici prea moale. Gust de sare si piper. Apoi rad treptat coaja proaspata de lamaie, gustand pana piureul prinde un gust placut si proaspat.
- Se incinge tigaia grill 5 minute fara grasime. Se ung tentaculele cu ulei si se prajesc pe grill pana prin urma de gratar (cca 2-3 minute / parte).
- Se scot pe o farfurie si se stropesc cu putin ulei si putin suc de lamaie.
- Se servesc cate 2-4 tentacule pe o movilita de piure cu lamaie si se stropeste totul cu ulei de patrunjel. Alaturi asezati felii de lamaie.
Caracatita la gratar, Cuchara de San Telmo
Comentarii (5)
Mirela acum 6 ani - 24 Noiembrie 2017 11:06
=P~Ioana acum 6 ani - 24 Noiembrie 2017 11:09
stiu, stiu... =P~Camelia acum 6 ani - 17 Februarie 2018 19:41
Excelenta reteta! Toata familia o adora. Servita cu vin alb spaniol si acompaniata cu amintiri placute din San Sebastian.De refacut si de impartasit.
Ioana acum 6 ani - 19 Februarie 2018 16:51
ce ma bucur, Camelia! sa va fie de bine!Valeria Alexe acum 4 ani - 17 Iulie 2020 03:29
Foarte buna idee. Multumesc frumos.Lasa un comentariu
Cele Mai Populare
Salam de biscuiti
Papanasi
Ciocolata de casa
Tocanita de cartofi
Gomboti cu prune
Mancarica de mazare cu carne de pui
Ciorba de perisoare
Supa de pui cu galuste de gris
Aripioare picante KFC
Tocanita din carne de porc
Ca sa primesti cele mai noi retete prin email