Chiftelute lenese cu cartofi copti

Retete cu cartofi Retete de mancaruri cu carne Retete fara gluten Retete cu carne de vitel sau vita

Reteta Chiftelute lenese cu cartofi copti

Chiftelute lenese pentru sotul meu. Dorinta lui a fost sa il invat sa pregateasca cumva carne tocata de vita, ca sa-si poata creste aportul de proteina. O reteta fara multe complicatii, pe care sa o poata pregati si el rapid, dar sa fie gustoasa. Am venit cu ideea asta la pranz, iar seara a dat examenul. L-a trecut usor, singura diferenta e ca in loc de cartof a pus cateva linguri de orez fiert si a eliminat crema de branza. Si-a facut varianta fitness (vezi poza de jos).

Mi-a placut si mie ideea (e normal sa-ti placa propriile idei, nu? :p ), aceste chiftelute au potential, asa ca sigur le veti mai vedea pe aici... foarte curand...

Ingrediente

Chiftelute lenese

250 gr carne tocata de vita
2 catei usturoi
1/2 lingura pasta de ardei
1/4 lingurita boia afumata
1 lingurita otet sherry
sare, pipe negru, fulgi de chili
1-2 linguri ulei

Cartofi copti

2 cartofi albi
putin ulei
sare

Ceapa marinata

1/2 ceapa rosie medie
2 linguri suc de lamaie
1/2 lingurita otet sherry (sau 1 lingurita otet de orez)
sare

Crema de capra

50 gr branza moale de capra
1 lingura ulei masline extravirgin
cateva linguri de lapte
sare

Portii: 2
Calorii: 500 cal / portie

  1. Incepeti cu pregatirea cartofilor. Se fierb in apa sau se coc in cuptor (la 180C) pana furculita intra in ei usor. Se lasa sa se racoreasca un pic, apoi se taie in doua si se aseaza in tava cuptorului cu taietura in sus. Se aplatizeaza cu fundul unui pahar. Vor crapa un pic, e ok, totusi nu apasati pana se dezintegreaza vesel Presarati sare si ungeti taietura cu ulei.
  2. Coaceti cartofii la 200C pana fac crusta deasupra si se rumenesc un pic (dureaza cam 25 minute, dar ii supravegheati si ii scoateti cand arata bine).
  3. In acest tip pregatiti ceapa: se taie pestisori subtiri si se presara cu sare. Se lasa 5 minute. Se adauga apoi sucul de lamaie si otetul si se amesteca. Se lasa pana la servire. In general la ceapa marinata adaug putin ulei la final, dar aici, aciditatea ei ridicata se potriveste foarte bine cu chiftelutele, asa ca nu am simtit nevoia sa adaug. Daca vi se pare prea agresiva in combinatia aceasta, doar adaugati 1 lingura de ulei de masline.
  4. Pregatiti crema de branza: intr-un bol sfaramati cu o furculita branza, adaugati ulei si amestecati. Treptat picurati putin de lapte pana obtineti o crema cu consistenta maionezei. Gustati de sare si adaugati daca simtiti ca mai trebuie.
  5. La final pregatim chiftelutele: se rup bucati de carne de marimea unei alune de padure cu coaja (poate usor mai mari...); se strang in pumn sa adere carnea (la ea insasi?  :p ), adica sa stea lipita. Apoi rapid rulati intre palme sa o neteziti. Nu trebuie sa fie perfect rotunde, ca sa arate cat mai lenese posibil ;)
  6. Intr-o tigaie larga se incinge uleiul si se adauga chiftelutele. Se presara generos cu sare, piper negru si chili. Se lasa 1 minut fara sa amestecati sa se rumeneasca pe prima parte, apoi puteti incepe sa amestecati sa se faca pe toate partile. Tineti focul mai mare, astfel incat sa auziti uleiul ca sfaraie, sa nu apuce carnea sa-si lase sucul si sa se inabuse. Daca acum vedeti carnea ca lasa prea multa grasime in tigaie, o puteti scurge partial.
  7. Cand carnea si-a schimbat culoarea pe toate partile, faceti loc in mijlocul tigaii si adaugati acolo pasta de ardei si usturoiul strivit. Amestecati pana pasta se dizolva in ulei. Adaugati boiaua si amestecati totul, cu chiftelute cu tot.
  8. Puneti capacul si lasati chiftelutele sa se faca 2-3 minute inabusite. Amestecati o data in acest timp. Puteti adauga putin patrunjel tocat acum. La final adaugati otetul si lasati sa mai dea un clocot.
  9. Daca cartofii nu sunt inca gata, lasati tigaia cu chiftelute acoperita pana la servire. Daca la servire vedeti ca au absorbit din sos sau s-au racit, adaugati 2 linguri de apa si mai dati un clocot.
  10. Asezati cate un cartof copt pe farfurie. Deasupra turnati chiftelele. Decorati cu ceapa marinata. Intr-o parte turnati sos de branza. Serviti imediat.

Varianta fit

Varianta fit

Comentarii (0)

 

Fii primul care adauga un comentariu.

Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...