Clatite de branza

Retete cu branza Retete desert Retete cu ou Retete lact-ovo-vegetariene Retete din Rusia

Dintr-o clatita intr-alta. Aseara am facut clatite dulci, fiindca aveam nevoie de mai multe calorii. Etapa de ciclism de la Plitvice la Split a avut inumana distanta de 240 km. Nu-mi pot inchipui cum e sa pedalezi atata timp. Am parcurs distanta asta cu masina si mi s-a parut foarte lung si de oase intepenitor. Insa asa, cu clatitele in brate si cu amintirea mirosului intens de pini din zona dalmata am suportat mai bine drumul :p  Sincer azi dimineata imi venea sa-mi las balta toate proiectele si sa plec catre Croatia sa beau o ceafea pe malul marii. Si apoi sa iau o bicicleta si sa urc muntele ala de la Makarska. Si apoi iar sa beau o cafea pe malul marii, presupunand optimista ca ma intorc teafara de pe munte. Chiar am lansat cu voce tare dar destul de timida aceasta ipoteza. E vina lui Alex Ciocan, e un prea bun povestitor! Oare ce idei imi mai vin pana pe 24 cand se termina turul?

Ingrediente

250 gr branza de vaca
3 linguri rase zahar pudra
1 plic zahar vanilat
coaja rasa de la 1/2 lamaie
1 lingura rom
1/4 lingurita praf de copt
1 priza sare
2 oua
50 gr faina alba
faina pentru modelat
putin ulei si unt pentru prajit

Bucati: 13

  1. Se freaca bine branza cu zaharul si coaja de lamaie ca sa se sfarme cat mai mult bulgarasii, mai ales daca branza e mai uscata. Gustati acum branza si daca vreti clatitele mai dulci puteti sa adaugati zahar in plus.
  2. Se adauga praful de copt, romul si sarea si se amesteca. Se adauga ouale si se amesteca ca sa obtineti un aluat cremos.
  3. Se incorporeaza faina (daca branza a fost foarte uscata poate nu veti avea nevoie de toata cantitatea, asa ca recomand sa adaugati jumatate, amestecati si verificati consistenta aluatului; trebuie sa fie moale dar nu cat sa se autoniveleze in vas; vezi poza 1).
  4. Se pune mai multa faina intr-un bol larg.
  5. Se incinge bine o tigaie antiaderenta. Se da focul la mediu spre mic. Se picura doar putin ulei ca sa se unga fundul tigaii.
  6. Se ia cate o lingura de aluat. Se pune in bolul cu faina, il ajutati cu degetul sa cada de  pe lingura. Acoperiti movilita cu faina. Luati aluatul in mana, bagand mana dedesubt. Presati intre palme sa formati o turita mai subtire (se va umfla la copt). Scuturati excesul de faina, mutand turtita dintr-o palma in alta.
  7. Direct din palma dati drumul clatitei in tigaie. Repetati pana umpleti tigaia, fara a le inghesui.
  8. Coaceti fiecare clatita cate 2 minute / parte (sau pana se rumenesc placut). Dupa ce s-au copt si pe a doua parte, luati 1/2 lingurita unt si puneti-l in mijlocul tigaii. Scuturati tigaia cu miscari fata spate sa ajunga untul topit pe toate clatitele. Lasati inca cateva secunde si apoi puteti scoate clatitele din tigaie cu prima fata coapta in sus (arata mai frumos).
    * la fiecare tura de clatite stergeti tigaia cu un servetel (altfel untul se va arde in scurt timp) si picurati ulei proaspat.
    ** sau daca nu vreti sa va complicati cu untul in tigaie si stersul ei dupa fiecare tura, puteti infinge un cub mai mare de unt pe o furculita si cu el treceti peste clatite imediat ce le-ati scos din tigaie
  9. Pastrati clatitele coapte acoperite cu capac sau folie de aluminiu. Serviti clatitele calde pudrate cu zahar, cu smantana si dulceata/sos de fructe.

Aluatul de clatite

Luam cu lingura

Punem aluatul in faina

Acoperim cu faina

Luam in mana si aplatizam in palme

Direct din palma le rasturnam in tigaie

Le rumenim pe ambele parti cate 2 minute

Clatite de branza

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...