Dovlecei umpluti cu carne in sos de lamaie si marar

Ingrediente

10-12 dovlecei (mai mici)
500 ml supa de pui

Umplutura

450 gr carne tocata de vitel (sau mixta vita+porc)
1 ceapa
1 morcov
1 rosie din conserva (+ 3 linguri suc de rosii din conserva)
50 gr orez cu bob rotund
1 fir marar
1/4 legatura patrunjel
3 linguri ulei
sare, piper negru

Sos de lamaie

2 oua intregi
2 galbenusuri
2 linguri rase faina
4 linguri suc lamaie
4 fire marar
sare, piper negru

Portii: 5-6

  1. Pentru a curata dovleceii am folosit 3 instrumente: un aparat de scos cotoare, un cutit de curatat legume, un aparat de curata coaja (vezi poza 1).
  2. Se taie dovleceii in doua pe latime. Introduceti aparatul de scos cotoare in centru fiecarei bucati. Invartiti de cateva ori sa se desprinda ca lumea miezul. Scoateti aparatul. Uneori miezul va iesi cu tot cu aparat, alteori ramane prins inauntru. Pentru a curata ce a ramas inautru folositi cutitul de curatat legume, are lama usor curbata si e foarte potrivit pentru aceasta operatiune. Prima data scoateti miezul desprins cu aparatul de scos cotoare, in cazul in care n-a iesit din prima. Apoi folosind acelasi cutit razuiti interiorul (peretii) dovlecelului pana iese toata pupla moale.
  3. Dupa ce ati scobit toti dovleceii, curatati-i de coaja folosind aparatul special.
  4. Pentru umplutura se toaca fin ceapa si se da morcovul pe razatoare. Se calesc apoi in uleiul incins pana se inmoaie bine de tot (cca 10 minute). Se adauga rosia strivita impreuna cu sucul de pe ea si se caleste inca 5 minute. Se adauga orezul si se amesteca bine, sa se prajeasca un pic (cca3 minute). Se adauga verdeturile tocate fin.
  5. Legumele calite cu orez se rastoarna peste carnea tocata si se condimenteaza cu sare si piper. Se adauga si 1/4 cana de apa rece si se framanta totul bine (cu mana merge cel mai usor).
  6. Cu acest amestec se umplu dovleceii. Dovleceii umpluti se aseaza intr-o tava/cratita care merge la cuptor, pe un singur strat.
  7. Se adauga supa in tava si se presara sare peste dovlecei. Se aduce continutul oalei la fierbere. Se pune capacul (sau se acopera cu folie de aluminiu). Se da la cuptor, la 180C timp de aprox. 50-55 minute. Verificati putina umplutura, sa fie fiert orezul dupa acest timp.
  8. Se scot dovleceii pe un platou de servire si se acopera sa ramana calzi.
  9. Se masoara intr-o cana gradata 400 ml din supa ramasa in oala.
  10. Intr-o oala se bat ouale si galbenusurile su faina si sucul de lamaie, folosindu-va e un tel, pana nu mai aveti cocoloase. Se adauga treptata supa fierbinte masurata, in timp ce continuati sa bateti amestecul cu telul. Dupa ce ati terminat de pus toata supa, puneti oala pe foc mic (mic, mic!) si infierbantati amestecul, in timp ce nu va opriti din amestecat cu telul. Va opriti cand sosul s-a ingrosat, arata ca un sos de vanilie, adica acopera dosul unei linguri si daca treceti cu degetul peste el pe lingura ramane o dunga curata (vezi poza 8; dureaza cam 5 minute). Nu lasati nici un moment sosul sa fiarba, se va "taia".
  11. Trageti oala de pe foc si amestecati mararul, condimentand sosul cu sare si piper negru dupa gust.
  12. Turnati sosul peste dovlecei. Serviti imediat.
    * pozele mele sunt pentru 1/2 portie

Ustensile pentru curatat dovleceii

Detasam centru cu aparatul de scos cotoare

Curatam miezul moale

Dovleceii curatati

Umplutura

Dovleceii umpluti

Dovleceii fierti

Sosul

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...