Gulas de porc cu varza

Categorii: Retete de mancaruri cu carne, Retete de Craciun, Retete ieftine, Retete din Ungaria

 

Gulas de porc cu varza
Pinterest

Porcul e sacrificat, varza din butoi s-a murat, asadar e timpul pentru un gulas de Szeged.

Ingrediente
Gulas de porc cu varza

600 gr ceafa de porc
300 gr varza murata fideluta
2 cepe medii (cca 300 gr)
20 gr boia dulce (pentru autenticitate, folositi boia de Szeged)
1/2 lingurita chimen macinat
1 fir cimbru (poate fi uscat)
2 linguri cu varf smantana (acra, fermentata)
1 lingura untura (sau 2 linguri ulei)
sare, piper negru

Portii: 4-5

Preparare
Gulas de porc cu varza

  1. Se taie carnea cuburi cat o imbucatura (cca 2 cm). Se stoarce bine varza de moare. Se retin 2 linguri de moare. Se gusta si doar daca este extrem de sarata sau foarte acra se pune in apa rece timp de 10 minute, apoi se stoarce bine. Se toaca ceapa marunt.
  2. Intr-un ceaun de fonta se incinge grasimea. Se adauga carnea si se prajeste la foc iute doar pana-si schimba culoarea si incepe sa se rumeneasca. Se scoate cu o paleta pe o farfurie.
  3. Se adauga ceapa in grasimea ramasa si se caleste la foc mic pana se caramelizeaza usor, cca 20 minute, amestecand des mai ales pe final.
  4. Se trage oala de pe foc si se adauga boiaua si chimenul. Se amesteca bine. Se stinge totul cu 1 cana de apa si se pune oala iar pe foc. Se aduce la fierbere.
  5. Se adauga carnea si se amesteca. Daca doriti, puteti introduce cateva feliii de afumatura printre carne. Se adauga varza si se amesteca. Se mai adauga si putina apa fierbinte (cca 200 ml). Continutul oalei nu va fi complet acoperit de lichid dar e ok, va mai lasa lichid si varza si carnea. Se condimenteaza cu piper macinat. Sare nu e nevoie deocamdata, varza murata ar trebui sa fie suficient de sarata.
  6. Se presara deasupra cateva seminte de chimen si se pune cimbrul rup in 2-3 bucati. Cand oala incepe sa fiarba, puneti o folie de aluminiu si capacul si dati oala la cuptor, la 150C, pentru 2 ore. Dupa 1 ora si jumatate puteti verifica continutul oalei si daca are prea mult lichid (asta e in functie de carne si varza), puteti lasa ultima jumatate de ora fara capac ca sa mai scada un pic. La final trebuie sa aveti putin lichid pe mancare, nu trebuie sa fie scazut de tot, sa fie ca o tocanita cu sos.
  7. Verificati sa fie fiarta varza si carnea dupa acest timp. Gustati mancarea de sare si chimen. Adaugati daca mai trebuie. Daca doriti, degresati mancarea, adunand cu lingura grasimea adunata deasupra. Adaugati moarea retinuta.
  8. Frecati bine smantana cu cateva linguri de lichid din oala. Turnati smantana in oala si amestecati energic.
  9. Se serveste calda, cu extra smantana si paine taraneasca.
 
Gulas de porc cu varza - Prajim rapid carnea

1. Prajim rapid carnea

Gulas de porc cu varza - Calim ceapa

2. Calim ceapa

Gulas de porc cu varza - Adaugam boiaua si chimenul

3. Adaugam boiaua si chimenul

Gulas de porc cu varza - Adaugam prima cana de apa si aducem la fierbere

4. Adaugam prima cana de apa si aducem la fierbere

Gulas de porc cu varza - Adaugam carnea

5. Adaugam carnea

Gulas de porc cu varza - Adaugam varza

6. Adaugam varza

Gulas de porc cu varza - Dupa 2 ore de fiert

7. Dupa 2 ore de fiert

Gulas de porc cu varza - Adaugam smantana

8. Adaugam smantana


Adauga comentariu    Listeaza reteta

Votul tau: 

  (5 puncte / total voturi: 22)  

 
loading...

Tocanita ungureasca Porkolt

2 Noiembrie 2015

Tocanita ungureasca Porkolt

Gulas de ciuperci

25 Noiembrie 2014

Gulas de ciuperci

Gulas austriac

16 Septembrie 2014

Gulas austriac

Gulas de fasole

27 Aprilie 2010

Gulas de fasole

 

 

olga  acum 3 ani - 18 Decembrie 2014 09:22  

Re: Gulas de porc cu varza

Din copilarie n-am mai vazut aceasta mancare.
Arata super. N-am cum sa o fac, dar ma bucur sa o vad.

Multumesc frumos, Ioana.
 

Ioana  acum 3 ani - 18 Decembrie 2014 11:17  

Re: Gulas de porc cu varza

nici eu nu l-am facut demult, imi era dor.
pentru cei care nu l-au gustat niciodata, aduce la gust cu varza a la Cluj, dar e mai usor de facut.
 

adriana  acum 3 ani - 18 Decembrie 2014 11:59  

Re: Gulas de porc cu varza

Ce bine si frumos, ca pt. tine Ioana, toate sunt usoare ! multumim pt. tot, sa fii sanatoasa !
 

LUCIA  acum 3 ani - 18 Decembrie 2014 12:26  

Re: Gulas de porc cu varza

Acest Gulas se face ff des la mine in Ardeal.Mama mea care a fost bucatareasa o viata intreaga ne facea des aceasta gustoasa mancare.Se poate face si cu varza alba.Mai degraba se cheama Gulas Unguresc.Noi de la ei am luat aceasta mancare.
 

Ioana  acum 3 ani - 18 Decembrie 2014 12:50  

Re: Gulas de porc cu varza

Adriana, asta mi s-a parut floare la ureche pe langa varza a la cluj care se lasa cu multe vase de spalat, trebuie sa fii atenta cum condimentezi fiecare strat...
 

Ioana  acum 3 ani - 18 Decembrie 2014 12:54  

Re: Gulas de porc cu varza

lucia, suna cam pleonastic gulas unguresc. si da, se poate face si cu varza proaspata, dar trebuie sa adaugi niste rosii, poate niste vin... e usor diferita.
 

LUCIA  acum 3 ani - 18 Decembrie 2014 13:21  

Re: Gulas de porc cu varza

Stimata Doamna pentru mine care m-am nascut cu ei si am trait cu ei nu suna nici cum.Asa este,este gulas unguresc .Pentru mine nu suna pleonastic.
 

Ioana  acum 3 ani - 18 Decembrie 2014 13:28  

Re: Gulas de porc cu varza

gulasul e prin definitie unguresc. de ce sa repetam acest lucru in denumire? ziceam doar ca suna ciudat, nu am mai auzit aceast nume.

mi s-ar parea mai normal ca vreun gulas sa se numeasca gulas romanesc, daca e o varianta romanizata a gulasului. gandesc eu stramb?
 

LUCIA  acum 3 ani - 18 Decembrie 2014 13:47  

Re: Gulas de porc cu varza

Nu ganditi dvoastra stramb,dar noi de la ei l-am luat.Si cu tot respectul de cand ma stiu eu pe lumea asta asa se numeste.Gulas unguresc.Sa auzim numai de bine.Cu tot respectul fie ca ne place sau nu ,asta este adevarul.Va doresc Sarbatori Fericite. vesel
 

Ioana  acum 3 ani - 18 Decembrie 2014 13:55  

Re: Gulas de porc cu varza

am inteles ca asa ati preluat denumirea si nu vreau sa ii schimbati numele pe care-l stiti de atatia ani. era doar o observatie.
 

cris  acum 3 ani - 18 Decembrie 2014 16:26  

Re: Gulas de porc cu varza

se numeste si gulas secuiesc vesel
 

Maria  acum 3 ani - 18 Decembrie 2014 16:58  

Re: Gulas de porc cu varza

Da este foarte bun....astept sa-l fac si eu.

imi e pofta
 

Maria  acum 3 ani - 19 Decembrie 2014 09:44  

Re: Gulas de porc cu varza

Maine cand taiem porcul.....
Multumesc Ioana si iti multumesc ca imi aduci aminte de copilarie si de bunica mea...
 

brita  acum 3 ani - 24 Decembrie 2014 14:12  

Craciun fericit

Si multa sanatate iti doresc, Ioana!
Si inca si mai multa inspiratie culinara pentru anul ce vine - asta pentru binele nostru, desigur vesel
 

Ioana  acum 3 ani - 24 Decembrie 2014 17:27  

Re: Gulas de porc cu varza

Sarbatori fericite, Brita!
 

zaharica  acum 3 ani - 2 Ianuarie 2015 00:27  

Re: Gulas de porc cu varza

Gulas unguresc...suna precum mamaliga romaneasca vesel dar asta e, am auzit si eu de multe ori, sa fie oare un fel de accentuare, ca e anume dupa reteta ungureasca?
Tot ce faci arata atat de bine, e atat de gustos si de ademenitor,aceasta mancare minunata si aromata, la fel.Sa ne traiesti, draga Ioana, fericita si sanatoasa ,La Multi Ani!

 

romi  acum 2 ani - 2 Februarie 2015 18:28  

Re: Gulas de porc cu varza

Hmmm, sunt cateva aprobleme cu "gulasul" asta. In primul rand smantana..dar se poate trece cu vederea, problmea principala este ca daca varza este taiata fin si se fierbe prea mult se transforma intr-un fel de piure ..cred ca varza ar trebui s afie crocanta la mancarea asta, ceva de consistenta verzei calite
 

Ioana  acum 2 ani - 2 Februarie 2015 18:32  

Re: Gulas de porc cu varza

atentie mare la temperatura mica la care se face gulasul, e doar 150C. astfel varza nu se terciueste vesel

nu am inteles care e problema cu smantana? e specifica gulasului de Szeged, un gulas usor diferit de gulasul clasic (care intr-adevar nu are smantana).
 

Doina - Melbourne, Australia  acum 2 ani - 16 Februarie 2015 03:07  

Re: Gulas de porc cu varza

Iti multumesc din suflet Ioana pentru ideile noi care imi indreapta pasii inspre bucatarie (din cind in cind) pentru cite un meniu romanesc.

Esti o inspiratie.

Iti multumesc si pentru planul de alergat pe care am inceput sa-l urmez.

Multa santatate, Doina - Melbourne, Australia.
 

Ioana  acum 2 ani - 16 Februarie 2015 09:27  

Re: Gulas de porc cu varza

cu mult drag, Doina.
 

Simona  acum 11 luni - 10 Februarie 2017 12:44  

Re: Gulas de porc cu varza

F buna, de sezon !
 

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Retete de sezon

Vezi toate retetele de sezon


 
mergi sus