Gulas austriac

Categorii: Retete din Germania si Austria, Retete de mancaruri cu carne, Retete fara gluten, Retete ieftine, Retete cu carne de vitel sau vita

 

Gulas austriac
Pinterest

Secretul unui gulas austriac este rabdarea. Rabdare la calirea cepei pana se caramelizeaza, rabdare la fierbere. Si o boia de calitate. Fie o boia ungureasca (de Szeged sau Kolocsa), fie boia buna romaneasca produsa local. In rest, urmati reteta si veti obtine o crema de gulas cu bucati de carne atat de bine fierte ca se desfac singure in fasiute.

Ingrediente
Gulas austriac

1 kg ceafa de vita
800 gr ceapa
2-3 catei usturoi
1 lingura otet de vin rosu (sau otet de sherry; sau otet balsamic)
1 lingura pasta de rosii
3 linguri rase boia dulce de calitate (25 gr)
putina boia iute 
1 lingurita maghiran (sau oregano)
1/4 lingurita chimen macinat
5 boabe ienibahar
1 foaie de dafin
1 fir cimbru (poate fi uscat)
coaja rasa de la 1/2 lamaie
350 ml supa de vita (sau supa de pui; sau apa)
8 linguri ulei
sare

Portii: 5-6

Preparare
Gulas austriac

  1. Se taie carnea cuburi de 2 cm. Se toaca ceapa.
  2. Intr-o tigaie larga (macar 25 cm) incingeti uleiul si adaugati ceapa. Caliti-o la foc mediu, amestecand des pana-si pierde din volum (cca 5 minute).
    * se incepe prepararea intr-o tigaie larga fiindca astfel ceapa se caramelizeaza mai repede
  3. Se da focul la mic si se lasa sa se caleasca ceapa pana devine galbui-maronie (cca 35 minute). In acest timp amestecati doar din cand in cand si verificati sa nu se arda la fund.
  4. Adaugati usturoiul strivit si mai caliti cateva minute. Adaugati pasta de rosii si amestecati pana e dizolvata. Continuati sa caliti totul inca 5 minute.
  5. Acum mutati totul intr-o oala cu fund gros (am folosit tuciul) si care nu e asa larga ca prima tigaie. Facem asta fiindca dorim ca suprafata de evaporare a gulasului sa fie mai mica, il vom gati in putin lichid si e necesar sa scada foarte incet in lungul timp de fierbere.
  6. Cand ceapa incepe sa sfaraie in tuci, adaugati cuburile de carne si asteptati sa reinceapa sa sfaraie. In acel moment, trageti tuciul de pe foc si adaugati boiaua (am pus si 1/4 lingurita boia iute), maghiranul si chimenul. Amestecati bine de tot sa se acopere carnea de condimente.
  7. Puneti tuciul inapoi pe foc si adaugati supa (daca doriti, puteti substitui 80 ml supa cu vin rosu sec) si otetul. Adaugati sare. Amestecati si lasati sa ajunga la fierbere. Puneti deasupra ienibaharul. In acest moment lichidul de abia cuprinde carnea. Puneti capacul si lasati sa fiarba la foc mic. Dupa 5 minute veti vedea ca aveti mai mult lichid in oala (de la sucul lasat de carne) si carnea sta lejer in lichid.
  8. Fierbeti cu capac (un capac care etanseaza bine oala) timp de 2 ore. Amestecati in gulas cam la 20 minute si asigurati-va ca nu scade prea repede. In ultimele 15 minute adaugati dafinul, cimbrul si coaja de lamaie si gustati gulasul de sare, chimen si boia iute si dregeti-le dupa gustul vostru. Verificati carnea, ar trebui sa fie atat de moale inca se desface fasiute. Daca doriti, degresati gulasul la final.
    * tineti cam 150 ml supa fierbinte la indemana si adaugati in timpul fierberii in cazul in care gulasul scade prea repede si risca sa devina uscat; asta depinde foarte mult de oala pe care o folositi
  9. Se serveste cald, cu paste, galuscute de faina, galuste de paine sau cartofi fierti. E bun imediat sau reincalzit.
 
Gulas austriac - Ceapa tocata si carnea cuburi

1. Ceapa tocata si carnea cuburi

Gulas austriac - Ceapa la calit

2. Ceapa la calit

Gulas austriac - Ceapa caramelizata cu pasta de rosii

3. Ceapa caramelizata cu pasta de rosii

Gulas austriac - Mutam totul intr-un tuci si adaugam carnea

4. Mutam totul intr-un tuci si adaugam carnea

Gulas austriac - Adaugam condimentele macinate

5. Adaugam condimentele macinate

Gulas austriac - Adaugam supa, otetul si restul aromelor

6. Adaugam supa, otetul si restul aromelor

Gulas austriac - Gulasul dupa 2 ore

7. Gulasul dupa 2 ore

Gulas austriac - Gulas cu cartofi

8. Gulas cu cartofi


Adauga comentariu    Listeaza reteta

Votul tau: 

  (5 puncte / total voturi: 54)  

 
loading...

Tocanita ungureasca Porkolt

2 Noiembrie 2015

Tocanita ungureasca Porkolt

Gulas de porc cu varza

18 Decembrie 2014

Gulas de porc cu varza

Gulas de ciuperci

25 Noiembrie 2014

Gulas de ciuperci

Gulas de fasole

27 Aprilie 2010

Gulas de fasole

 

 

Olga  acum 3 ani - 16 Septembrie 2014 08:50  

Re: Gulas austriac

Savuros !
 

Ioana  acum 3 ani - 16 Septembrie 2014 09:50  

Re: Gulas austriac

vesel
 

Olga  acum 3 ani - 16 Septembrie 2014 09:58  

Re: Gulas austriac

Abia sptept sa-l fac.
Ieri am facut pasta de ardei, papanasi fierti, supa de dovleac cu ingredientul minune.
Fara a exagera, o minune esti si tu!

Multumesc foarte frumos pentru tot, Ioana!
 

Ioana  acum 3 ani - 16 Septembrie 2014 10:25  

Re: Gulas austriac

inseamna ca ti-ai revenit! vesel
 

Ligia Marcuta  acum 3 ani - 16 Septembrie 2014 15:10  

Re: Gulas austriac

Printr-o minune, am gasit reteta exact cand o cautam pe site-uri de aiurea pentru ca tocmai am mancat la Viena gulas austriac! Multumesc!
Am mai facut de multe ori tocanita de peste si gulas de peste, pui cu cartofi si lamaie si multe altele. Delicioase si prezentate super sistematizat. Aproape ca nu inteleg ce mai cauta lumea pe site-urile culinare de la noi, cand nu exista altul mai fain ca e-retete. De asemenea, selectia ma incanta. Multumesc inca o data, mult succes si toate cele bune! Ligia vesel
 

Maria  acum 3 ani - 16 Septembrie 2014 15:54  

Re: Gulas austriac

Un grand merci!
Reteta copilariei mele.....!
Este grozava cu galuste...a noastra este mai buna
decat la Viena!
 

Irimia Maria Lucia  acum 3 ani - 16 Septembrie 2014 16:04  

Re: Gulas austriac

ingredientul minune? eu prefer toate ingredientele romanesti.nu stiu ce sa zic de celelante.nu le cunosc si nu-mi plac aromele lor.
 

Ioana  acum 3 ani - 16 Septembrie 2014 16:21  

Re: Gulas austriac

Ligia, ai gusturi bune, ai enumerat cateva din retetele mele preferate vesel m-a incantat feedbackul tau, iti multumesc tare mult!
cum e vremea la Viena, ne bate gandul sa tragem o fuga pana acolo weekendul asta daca e caldut si bine...
 

Ioana  acum 3 ani - 16 Septembrie 2014 16:26  

Re: Gulas austriac

da Maria, cu galuste imi e pofta peste o luna sigur asa va fi, acum o parte a familiei e la cura fara gluten.

si ca veni vorba de gluten, se poate face gulasul doar o idee mai putin scazut si se poate adauga la final putin amidon (sau faina, dar faina decoloreaza sosul) pentru a-l face super cremos si mai "sosos".
 

Ioana  acum 3 ani - 16 Septembrie 2014 16:26  

Re: Gulas austriac

d-na Irimia, gasiti aici toate retelele mele romanesti: [link]
 

LUCIA  acum 3 ani - 16 Septembrie 2014 17:10  

Re: Gulas austriac

va multumesc din suflet.Sa auzim numai de bine.
 

Simona-Adina Hotea  acum 3 ani - 16 Septembrie 2014 17:22  

Re: Gulas austriac

Excelent, am toate ingredientele, mai trebuie doar...chef... trist
 

Violeta  acum 3 ani - 17 Septembrie 2014 09:38  

Re: Gulas austriac

Cata dreptate ai, draga Ioana, rabdare, asa e, insa rasplata e pe masura! Vara aceasta am fost in Tirol/Austria si peste tot unde mergeam, spuneam fam.mele: ''eu nu plec de aici pana nu mananc gulas!'' Zis si facut, dar abia l-am mancat, ca era foarte mult!!! Dar buuuuuunnnnnn, carnea se topea in gura. Cineva spunea de mancarea romaneasca, nu stiu cat e de romaneasca, influente de tot felul, stii si tu prea bine, insa gulasul intrece orice tocana romaneasca! Multumim ptr.munca depusa! vesel vesel
 

Ioana  acum 3 ani - 17 Septembrie 2014 10:32  

Re: Gulas austriac

Simona, ai cateva luni la dispoazitie sa-ti vina cheful. sigur o sa vina si o zi rece si ploioasa cand o sa-ti doresti sa stai langa gulasul asta.
ti-ai cumparat Kolocsai paprika din concediu?
 

Ioana  acum 3 ani - 17 Septembrie 2014 10:39  

Re: Gulas austriac

Violeta, si gulasul asta austriac e influentat de tocanita ungureasca numita Porkolt...
daca folosesti carnea care am indicat-o o sa-ti iasa exact ca cea pe care ai mancat-o in austria. dupa 1 ora si 15 minute carnea e fiarta, dar daca o mai lasi 45 minute se topeste in gura. de asemenea, fiindca o fierbi asa mult, tocanita capata acea culoare maronie inchisa specifica.
 

Simona-Adina Hotea  acum 3 ani - 17 Septembrie 2014 20:25  

Re: Gulas austriac

Am luat Paprika de Szeged, si dulce si iute. Am si chimen , ca nu ma las niciodata fara el. Multumesc de incurajari. Am mancat o "marha porkolt" intr-o "gradina" ugureasca"...mmm... imi e pofta semana perfect cu gulasul asta, la aspect ce putin.
 

Ioana  acum 3 ani - 17 Septembrie 2014 20:53  

Re: Gulas austriac

excelent atunci! banuiam eu dupa pozele de concediu vesel
sunt rude foarte apropiate porkolt si gulasul asta, as putea spune ca sunt chiar gemeni.
 

Ligia  acum 3 ani - 18 Septembrie 2014 13:57  

Re: Gulas austriac

Multumesc, Ioana! Am vrut sa scriu curry de peste, da' eram tot cu gandul la gulas. Am mai pus in practica (oala, tigaie, tava, dupa caz) si alte retete, dar nu am apucat sa le pozez, va urma si asta! Din pacate nu stiu cum mai e vremea la Viena, noi am fost tot intr-un weekend (prelungit). Atunci am prins o vreme minunata, un cer super senin, cam 25 de grade ziua si 21-22 seara pe la 11. Weekend placut la Viena! Ce bine de voi ca sunteti mai aproape de vest! Cu bine, Ligia
 

Ioana  acum 3 ani - 18 Septembrie 2014 15:10  

Re: Gulas austriac

ah, ma gandeam ca ai fost acum, weekendul acesta se anunta ploios trist si inca stam pe ganduri daca sa ne pornim sau nu.
ma gandeam ca la supa de peste ii spui gulas vesel
 

barbar  acum 3 ani - 24 Noiembrie 2014 09:16  

Re: Gulas austriacbun

bun. foarte bun
 

Monica  acum 3 ani - 30 Decembrie 2014 11:38  

Re: Gulas austriac

Buna Ioana,

Merge sa pun supa de curcan īn loc de vita sau pui?

Mulțumesc!
 

Ioana  acum 3 ani - 30 Decembrie 2014 12:30  

Re: Gulas austriac

sigur, Monica!
 

p0psicle   acum 2 ani - 22 Februarie 2015 17:37  

Re: Gulas austriac

L-am facut astazi. Este extraordinar de gustos! Servit cu piure de cartofi si salata de sfecla cu hrean.
 

Ioana  acum 2 ani - 23 Februarie 2015 10:08  

Re: Gulas austriac

ma bucur Cristina C. !
 

pop anisia  acum 2 ani - 1 Martie 2015 09:39  

Re: Gulas austriac

Big like. E prima vita care a iesit exact asa moale cum o doream. Minunata reteta. Multumim!
 

Ioana  acum 2 ani - 1 Martie 2015 14:33  

Re: Gulas austriac

ma bucur vesel viitoarele experiente cu carnea de vita vor fi tot mai bune.
 

Gabi  acum 2 ani - 26 Octombrie 2015 13:44  

Re: Gulas austriac

Sarut māna!
Multumesc pentru aceasta reteta! Nu sunt bucatar de felul meu, nu am avut niste chefi care sa-mi spuna daca e bun dar mie mi s-a parut extraordinar!
O zi excelenta!
 

Ioana  acum 2 ani - 2 Noiembrie 2015 09:33  

Re: Gulas austriac

Gabi, uite chiar acum am postat si varianta la cuptor [link]
 

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Retete de sezon

Vezi toate retetele de sezon


 
mergi sus