Halva de gris

Retete desert Retete pentru Mic Dejun Retete ieftine Retete lact-ovo-vegetariene Retete simple Retete turcesti

Reteta Halva de gris

Un desert turcesc pe care doream de multa vreme sa-l incerc, cred ca ati ghicit deja de ce: are nuci si scortisoara =P~ . De fapt cred ca arata si mai bine cu fistic dar mai aveam nuca si nu avea rost sa dau banii pe fistic. Este foarte simplu de preparat si merge bine la micul dejun cu lapte, fiind destul de consistenta.

Ingrediente

400 ml lapte
400 ml apa
1 baton scortisora
7 boabe cardamom
300 gr zahar
100 gr unt
300 gr gris
1 lingurita scortisoara macinata
150 gr nuca tocata marunt cu cutitul (sau fistic, migdale, pinoli)

  1. Se pune la fiert laptele cu apa, 150 gr zahar si aromele (cardamom si batonul de scortisoara) pana se dizolva zaharul. Apoi se scot aromele din lapte si se tine laptele fierbinte pe foc mic pana avem nevoie de el.
    * daca nu aveti aromele decat macinate, puneti cate 1/2 lingurita din fiecare
  2. Se amesteca restul de zahar cu scortisoara macinata.
  3. Intr-o tigaie larga si mai adanca se topeste untul si se adauga grisul. Se amesteca pana devine ca un nisip umed si se prajeste la foc mediu pana grisul devine auriu-roz, dureaza cam 20 minute. Catre final dati focul mai mic ca sa nu se arda grisul.
  4. Adaugati 100 gr nuca si mai prajiti cam 5 minute.
  5. In tigaia cu gris se toarna laptele aromat fierbinte, tot o data, dar aveti grija ca improasca. Amestecati rapid pana se uniformizeaza amestecul, sa nu ramana cocoloase. Fierbeti grisul amestecand rar pana se absoarbe tot laptele si compozitia devine ca o mamaliga moale. Atunci adaugati zaharul aromat cu scortisoara. Omogenizati si mai lasati la fiert, de data asta amestecand des pana compozitia devine usor nisipoasa si se desprinde de pe peretii vasului.
  6. Puneti compozitia intr-o tava de 20x20 cm in care ati pus hartie de copt. Nivelati compozitia cu fundul unui pahar. Apoi presarati restul de 50 gr nuca si apasati usor sa se lipeasca de halva.
  7. Lasati la racit. Pudrati cu zahar pudra sau scortisoara macinata. Cand serviti, taiati cuburi din halva. Este foarte buna cu un pahar de lapte.

Punem laptele cu zaharul si aromele la fiert

Punem laptele cu zaharul si aromele la fiert

Grisul la inceput

Grisul la inceput

Dupa 20 minute e prajit

Dupa 20 minute e prajit

Halvaua e gata

Halvaua e gata

In tava

In tava

Presaram nuca

Presaram nuca

Halva de gris

Halva de gris

Comentarii (17)

 

Ultimele comentarii

raluca  acum 12 ani - 11 Martie 2010 15:57  

e delicioasa! bunica mea imi facea acum 20 de ani acest desert! ma bucur sa o gasesc pe acest site.
 

iana  acum 12 ani - 27 Martie 2010 17:53  

daca nu am cardamom la indemana pot sa fac reteta numai cu scortisoara? cum ma sfatuiti sa procedez? Multumesc.
 

Sebi  acum 11 ani - 3 Ianuarie 2011 15:34  

unde gasesc cardamom sau pinoli? daca nu le am mai pot face ?
 

armin  acum 9 ani - 13 Februarie 2013 17:33  

nu iese ca cea cumparata
 

Ioana  acum 9 ani - 13 Februarie 2013 17:36  

se gaseste la noi halva de gris de cumparat?
 

Miha  acum 9 ani - 1 Martie 2013 14:51  

Am facut si eu aceasta halva. Mai mancasem o data dar facuta de altcineva. A iesit foarte buna desi n-am avut cardamon.N-am inteles insa unde trebuiau pusi cei 400 ml de apa...asta pt data viitoare:)Multumim, Ioana!
 

Ioana  acum 9 ani - 1 Martie 2013 14:53  

Miha, la pasul 1, unde scrie "Se pune la fiert laptele cu apa".
 

Miha  acum 9 ani - 1 Martie 2013 14:59  

da, n-am fost atenta si am fiert doar laptele...din cauza asta nu mi-a iesit atat de grosa ca in poza ta:)...oricum a fost foarte buna si apreciata de cei din casa.
 

cera  acum 8 ani - 27 Februarie 2014 23:39  

Ioana, as vrea sa o fac mai putin dulce sau ce-mi recomanzi sa pun in loc de zahar sa manance si un bebe de 1 an si 3 luni :D, iti multumesc de intelegere, oricum pt noi o voi face pe cea originala. Te pup
 

Ioana  acum 8 ani - 28 Februarie 2014 10:18  

ai putea folosi sirop de artar, agave? ceva de genul asta? nu prea stiu mare lucru despre alimentatia bebelusior :(
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...