Placinta cu gris si lapte (Galatopita)

Retete desert Retete din Grecia Retete pentru Mic Dejun Retete lact-ovo-vegetariene Retete pentru copii

Reteta Placinta cu gris si lapte (Galatopita)

Este o reteta pe care am incercat-o mai demult. Zilele astea spatele meu imi creeaza iar probleme asa ca am lasat-o mai moale cu gatitul si pentru azi am scos din arhiva una din retetele mele.

In engleza se numeste Milk Pie si am vazut-o la emisiunea Marthei Stewart, numai ca era facut grisul cu aroma de lamaie nu cu vanilie... am prins doar finalul emisiunii asa ca am cautat-o pe net si am aflat ca e de fapt o reteta greceasca numita Galatopita. Merge fff bine la micul dejun cu o cana de lapte.

Ingrediente

Umplutura

1 3/4 l lapte
350 gr gris
1 pastaie vanilie sau o esenta vanilie
320 gr zahar
4 oua

Crusta

50 gr unt (topit, pentru uns)
9 foi placinta
250 gr zahar
1 lingura scortisoara

  1. Umplutura: laptele cu grisul se pun pe foc si se incalzesc putin.
  2. Se bat ouale si se freaca cu zaharul pana acesta se topeste. Se adauga incet peste laptele caldut si se amesteca continu pana grisul se ingroasa, ca o mamaliga. Luam grisul de pe foc si adaugam esenta de vanilie.
  3. Crusta: Cele 250 gr zahar se amesteca cu scortisoara, obtinand un zahar aromat.
  4. In tava rotunda cu pereti detasabili de diametru 26cm am pus 3 foi de placinta pe care le-am uns pe fiecare in parte cu unt topit. Foile se lasa sa atarne peste margini.
  5. Am presarat zahar aromat cu scortisoara peste cele 3 foi, avand grija sa acopar si marginile.
  6. Am repetat cu restul de 6 foi de placinta, in serii de cate 3... vom avea astfel o crusta pentru placinta formata din 9 foi de placinta unse fiecare cu unt si aromate cu zahar cu scortisoara.
  7. Am turnat umplutura de gris inauntru si apoi am impachetat placinta, ungand foile de deasupra cu unt.
  8. Ce mi-a ramas din zaharul aromat l-am presarat deasupra placintei.
  9. Am dat la cuptor la 180C pentru 45 minute pana s-a rumenit.
  10. Dupa ce sta cateva ore la rece e mai buna si se feliaza foarte usor, eu am taiat-o doar dupa 1 ora dupa ce am terminat-o si inca era un pic moale umplutura.

 

Umplutura: gris cu lapte

Umplutura: gris cu lapte

Stratul din 3 foi de placinta unse cu unt

Stratul din 3 foi de placinta unse cu unt

Presaram foile cu zahar cu scortisoara

Presaram foile cu zahar cu scortisoara

Punem umplutura in tava

Punem umplutura in tava

Impachetam placinta

Impachetam placinta

Placinta rumenita

Placinta rumenita

Serviti o felie

Serviti o felie

Comentarii (35)

 

Ultimele comentarii

GABRIELA  acum 13 ani - 2 Martie 2011 12:02  

Se numeste GALACTOPITA...... ;) In general prajiturile grecilor sunt fff dulci......
 

anca  acum 13 ani - 6 Martie 2011 18:37  

Aceasta reteta este galaktobureko, pe cand galaktopita este fara foi de placinta. Aceeasi retata dar fara foi. Si pentru a nu se rupe foile, trebuie unse bine cu unt topit. Din belsug.
 

Ioana  acum 13 ani - 10 Martie 2011 15:58  

1 3/4 lapte , cat mai exact ca nu imi dau seama in ml daca se poate :p . Multumesc!
 

Ioana  acum 13 ani - 10 Martie 2011 16:30  

normal ca se poate: 1750ml
 

teodora simeria  acum 12 ani - 18 Iunie 2011 08:05  

F.f.f.f.f. mult zahar.....
 

Lidia  acum 12 ani - 6 Septembrie 2011 15:25  

nu am inteles cand se toarna umplutura cu gris. Lidia
 

Ioana  acum 12 ani - 6 Septembrie 2011 15:38  

la pasul 7
 

alis  acum 12 ani - 30 Noiembrie 2011 11:42  

am incercat-o si eu... este usor de facut....mai ales ca fetitei mele i-a placut chestia ca trebuia pictata(unsa) fiecare foaie....cata maiestrie si suflet ... nici nu iesea fara ajutorul ei... insa tb sa recunosc ca e ingrozitor de dulce! cred ca data viitoare reduc la jumatate cantitatea de zahar (sper sa iasa). Aaaa, jumatate din placinta a dus-o sotul meu pt colegi la serviciu... s-au lins pe degete... deja esti vedeta si parte din familia noastra... Inca o data felicitari Ioana!
 

Ioana  acum 12 ani - 30 Noiembrie 2011 11:43  

alis, asta e cu deserturile grecesti sunt dulci. dar o s aiasa si daca reduci zaharul
 

crina  acum 10 ani - 7 Iunie 2013 16:56  

;) galaktompoureko este o alta placinta.ii trebuie si lamaie si apoi sirop.....dar si acceasta placinta este fffoarte buna nu ezitati sa o faceti.....
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...