Iaurtiera

Ustensile utile in bucatarie

Reteta Iaurtiera

Una dintre cele mai bune investitii recente: aparatul de facut iaurt. Mi l-am cumparat ca sa pot face un iaurt mai gustos si mai putin acru decat cel cumparat.

Practic iaurtiera este un simplu dispozitiv care incalzeste borcanelele la o temperatura de 45C, temperatura la care cultura de iaurt se dezvolta foarte bine. Din instructiunile cu care a venit am inteles ca se poate face si iaurt din lapte de soia (sau alt lapte vegetal), dar pana acum l-am testat doar pe lapte de vaca. Urmeaza laptele de capra.

Prepararea este simpla: se incalzeste pana aproape fierbe 1l lapte (gras, de la tara sau de la dozator; nefiert), apoi se lasa sa se raceasca pana e doar usor caldut (in jur de 43C-45C). Se amesteca laptele cu 1 iaurt mic natural (la prima tura va fi un iaurt cumparat, dar apoi puteti folosi din iaurtul preparat de voi) sau cu ferment de iaurt si se imparte in borcanele iaurtierei. Se porneste iaurtiera si se lasa 8 ore (asta e timpul in care-mi place cum iese, desi se poate experimenta cu timp mai mare sau mai mic). Dupa 8 ore, borcanelele se dau la frigider, minim 2 ore. Si iaurtul e gata!

Daca doriti un iaurt de consistenta celui grecesc, doar puneti iaurtul obtinut intr-un tifon si lasati-l sa se scurga cateva ore la frigider.

Comentarii (39)

 

Ultimele comentarii

Ioana  acum 7 ani - 21 Septembrie 2016 10:46  

aparatul tine 45C constant. iese din lapte de capra, dar mai putin inchegat decat cel de lapte
 

Simion  acum 7 ani - 22 Septembrie 2016 10:43  

Am cautat aceasta iaurtiera Ariete (care tine 45 grade C) dar nu am gasit un comerciant care vinde. Daca cunoasteti, va rog sa-mi comunicati.
Multumesc
 

Ioana  acum 7 ani - 22 Septembrie 2016 11:12  

iaurtierele pe care le-ai gasit ce temperatura tin? ce scrie pe cutie? toate ar trebui sa tina aceasta temperatura scazuta (undeva la 40-45C).
a mea e din Italia, nu stiu daca se gaseste la noi.
 

Simion  acum 7 ani - 22 Septembrie 2016 20:01  

Eu produc lapte batut (prins) din lapte de capra proaspat (crud, nepasteurizat) folosind un deshidrator pentru fructe si legume pentru a produce si mentine temperatura optima la care se produc fermentii in laptele de capra. Aceasta temperatura este mai mare decat cea necesara laptelui de vaca sau pentru producerea iaurtului vegetal. Sa folosesc deshidratorul de o putere de 300 W pentru circa 8-10 ore este neeconomic la o temperatura de circa 42-46 grade C.. Asa ca m-am decis sa incerc cu un aparat de produs iaurtul care are putere mult mai mica decat un deshidrator, 15-25 W. Ar fi fost normal ca producatorii aparatelor de produs iaurt sa indice si temperatura de lucru a aparatului. Daca in manualaul produsului producatorul nu specifica acest parametru, vanzatorul aparatului nu are de unde sa stie.
 

Lena  acum 7 ani - 28 Noiembrie 2016 14:53  

Reteta de iaurt vegan facut in iaurtiera stie cineva? Din migdale de exemplu.
 

Adrian  acum 3 ani - 13 Aprilie 2020 09:15  

Nu imi iese iaurtul din laptele de casa. Din cel din comert iese perfect. In laptele de casa pun si o cutiuta de iaurt cumparat, il las 8 ore. Nu se incheaga cum trebuie. Are prea mult zer
 

Ioana  acum 3 ani - 13 Aprilie 2020 09:25  

ciudat... eu din cel de casa faceam lapte batut fara nimic, doar il lasam la prins asa cum il primeam de la tara si se inchega frumos . era o vreme cand si din laptele Napolact puteam face asta... acum nu mai merge fara iaurtiera si iaurt adaugat in el.
 

ionel sima  acum 3 ani - 25 Aprilie 2020 05:23  

Am si eu o iarturiera dar cand vreau sa fac o cantitate mai mare de iaurt le pun in borcane de 200 si le introduc intr-un incubator.
 

Puiu-Tudor   acum 3 ani - 17 Decembrie 2020 21:10  

Buna seara! Cat timp se poate pastra iaurtul in frigider, am auzit ca pana la 1 luna,insa mi-e greu sa cred..As dori sa mi achizitionez si eu un aparat de facut iaurt,insa pana atunci vreau sa incerc clasic, fiert lapte, pus in borcane lasat la caldura. Multumesc pentru raspuns!
 

Ioana  acum 3 ani - 21 Decembrie 2020 15:10  

undeva la 7-10 zile. poti incerca cu un borcan sa-l lasi si mai mult si vezi cand se strica.
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...