Vas de lut

Ustensile utile in bucatarie

Reteta Vas de lut

Acest vas l-am primit cadou de la Ioana careia ii spun: multam fain! Sarmalele pregatite in el ies foarte bune. Nu uitati ca vasul trebuie pregatit inainte de utilizare si nu folositi detergenti pt. a-l spala.

Cateva reguli pentru a-l folosi (mai ales daca interiorul vasului nu e smaltuit):

  1. Se tine vasul in apa si cu apa in el cca 3 h.
  2. Scoatem vasul din apa si il umplem cu apa si condimente de care avem, sare, piper, vin alb, cimbru, marar, dafin, usturoi...
  3. Punem vasul sa fiarba cu acest amestec timp de 1 h dupa care lasam peste noapte sa se raceasca. E posibil sa curga apa din el, daca curge putina nu va speriati (cca 50 ml), daca este mai multa transformati-l in vas cu flori.
  4. A doua zi il limpeziti bine dupa care il puteti folosi. In caz ca nu faceti in acea zi sarmalele ci doar dupa cateva zile, trebuie sa lasati vasul in apa cca 30 minute inainte de folosire.
  5. Dupa ce ati pregatit sarmalele, a doua zi cand s-au racit le scoateti din vas (ca sa nu prinda miros) si le puneti intr-o oala obisnuita.
  6. Vasul trebuie spalat cu bicarbonat sau otet. Dupa spalare il uscati bine si inainte de a-l pune deoparte puneti in el cateva frunze aromate (dafin, rozmarin, leustean)
  7. Nu folositi vasul direct pe flacara de aragaz, folositi o plita si dati focul pe minim.
  8. Intotdeauna introduceti vasul de lut in cuptorul rece si apoi il porniti; daca il puneti direct in cuptorul preincalzit exista riscul sa crape.
tinem vasul in apa

tinem vasul in apa

lasam cu condimentele la racit

lasam cu condimentele la racit

plin cu sarmale

plin cu sarmale

Comentarii (25)

 

Ultimele comentarii

Paulla  acum 13 ani - 13 Februarie 2011 10:27  

Buna ;) in vasul de lut nesmaltuit se pune apa? Va rog ajutati-ma cat mai repede posibil !!! :)
 

petrry  acum 12 ani - 22 Decembrie 2011 13:07  

astazi mi-am cumparat un vas de lut , si voi urma indicatiile gospodinelor de aici , daca nu intram pe acest sait chiar nu stiam ca trebuia tinut in apa 3 ore si apoi sa fierb cu ingredientele explicate mai sus ;) :) va doresc sarbatori fericite gospodinelor ! ;) ;) ;) ;)
 

stanescu silvia mirela  acum 12 ani - 24 Februarie 2012 12:51  

buna, astazi mi-am cumparat un vas de lut , este smaltuit si inauntru este bun? ai putea sa imi dai niste indicatii? aaaa am observat ceva la el dp ce l-am cumparat este putin ciobit pe afara, nu rau un punctulet mic , si inauntru nu are nimica , ms
 

Nicu  acum 12 ani - 14 Martie 2012 19:04  

De unde gasesc sa cumpar si eu unul. Aici in America n-am vazut niciunde.
 

ady  acum 11 ani - 26 Decembrie 2012 13:35  

Eu am reusit sa-l crap pe al meu :( l-am luat in toamna de la horezu,nu am stiut de instructiuni.....dar am riscat si am facut sarmalele in vasul crapat,au iesit bune si nici vasul nu a curs
 

Simona  acum 11 ani - 26 Decembrie 2012 18:10  

Tocmai am avut o discutie interesanta aici, in Maramures, despre oalele de lut. Cei de pe-aici sustin cu tarie (si cu exemple concrete) ca cele mai bune oale de lut sunt cele facute in Moldova de Nord. O fi adevarat, n-o fi, eu am mare incredere in ce spun oamenii astia, pt.ca sunt foarte sinceri si bine intentionati !
 

dan  acum 10 ani - 25 Decembrie 2013 18:16  

se curata usor, dar tinut la foc mare in cuptor un pui, o ora cu capac, o ora fara si apoi putin in tigaie tot nu s-a pregatit bine, ceva ciudat s-a intamplat…
 

Mirela  acum 10 ani - 3 Februarie 2014 08:52  

Spunetimi si mie va rog pe plita ceramicá pot sá folosesc vasul? Eu de la cine l-am cumpárat mi-a zis cá pot sa il folosesc si sá fac si ciorba in el dar imi este frica sa nu se crape ca am mai crapat unul! :)
 

Sorin  acum 7 ani - 29 Iulie 2016 01:38  

Eu am o oala smaltuita italiana, in instructiuni scrie ca se inmoaie la prima folosire timp de 24 de ore, poate ca 3 ore e cam putin avand in vedere caracteristicile tipice tuturor oalelor de genul..
 

nicu  acum 7 ani - 5 Februarie 2017 12:43  

Daca oala este smaltuita pt ce se mai tine in apa nu stiu cate ore? Trece apa prin smalt?
Am cumparat o oala smaltuita de la baraj Bicaz.Am facut varza calita si sarmale cu varza.
Am gatit in cuptorul aragazului cu focul la maxim. Se pune apa exact ca si cum ai gati intr-o oala de inox,aluminiu,etc. Si bineinteles cu capacul pus.
In oalele care nu sunt smaltuite se pune apa inainte de a o folosi.
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...