Muschiulet de vitel in crusta de hribi si rozmarin cu sos de vin rosu

Retete de mancaruri cu carne Retete de Pasti Retete rapide Retete cu carne de vitel sau vita

Reteta Muschiulet de vitel in crusta de hribi si rozmarin cu sos de vin rosu

Inca o reteta reusita cu una dintre combinatiile mele preferate, hribi+rozmarin. Friptura de vitel este usor de preparat, iar casa mea miroasea grozav duminica seara cand am pregatit-o. Pana acum asta e reteta castigatoare pentru masa mea de Pasti.

Ingrediente

1 muschiulet de vitel (de cca 700 gr)
1 lingura cu varf pudra de hribi
1 fir mic rozmarin
1/2 lingurita boabe piper negru
1/4 lingurita chili pudra
2 linguri ulei

Sos de vin

150 ml vin rosu sec
30 ml sherry dulce (Nectar PX Gonzalez Byas; optional)
100 ml supa de pui
1 fir rozmarin
1 ceapa mica
2 linguri unt
sare, piper

Portii: 3-4

  1. Se curata muschiuletul de pielitele albe. Se taie capetele subtiri, astfel incat sa va ramana o bucata de carne cat de cat uniforma ca si grosime. Capetele se vor folosi la alta reteta. Dupa ce am taiat capetele mi-a ramas o bucata de 450 gr, ideala pentru 3-4 persoane. Daca doriti mai multe portii ori folositi mai multe bucati de muschiulet de vitel ori alegeti o bucata de muschiulet de vita, dar tineti cont ca in cazul muschiuletului de vita veti avea alt timp de coacere, mai mare decat am dat in aceasta reteta.
  2. Daca aveti vreme, sarati muschiuletul cu o seara inainte (cu putin mai multa sare decat ati fi tentati sa puneti in mod obisnuit) si tineti-l asa la frigider pana il veti gati. Acest pas va ajuta la gust si la fragezime.
  3. Cand doriti sa preparati muschiuletul scoateti-l din frigider.
  4. In masina de cafea macinati pudra de hribi, frunzele de rozmarin, piperul boabe si chili pana aveti o pudra fina.
  5. Presarati pudra obtinuta pe masa de lucru si rulati muschiuletul prin ea, sa fie bine acoperit peste tot, inclusiv la capete. Lasati muschiuletul sa stea asa pana revine la temperatura camereri (cca 1-2 ore).
  6. Incingeti uleiul intr-o tigaie larga (care sa cuprinda carnea). Dati focul la mediu spre mic si prajiti muschiuletul pe toate partile pana se rumeneste frumos (cca 2-3 minute / parte) de jur imprejur.
  7. Introduceti tava in cuptorul incins la 200C si lasati-l sa se coaca timp de 15 minute (daca aveti termometru de friptura, temperatura interna sa ajunga la 60C).
  8. Scoateti muschiuletul pe un platou si acoperiti-l cu folie de aluminiu.
  9. Puneti tigaia in care a fost muschiuletul inapoi pe foc mic. Adaugati ceapa tocata marunt si caliti-o pana se inmoaie bine de tot. Stingeti ceapa cu vin si sherry si fierbeti pana se reduce la jumatate (cca 2 minute). Adaugati supa si rozmarinul si fierbeti pana se reduce inca o data la jumatate (cca 3 minute).
  10. Strecurati sosul (folositi si tifon daca aveti, doar prin sita vor trece bucatelele din pudra de hribi). Puneti sosul strecurat inapoi in tigaie pe foc mic si adaugati untul cubulete in transe pana se topeste. Adaugati sare si piper in sos dupa gust.
  11. Serviti vitelul taiat felii cat doriti de subtiri cu sosul de vin.

Muschiuletul rulat prin pudra

Muschiuletul rulat prin pudra

Rumenim muschiuletul pe toate partile

Rumenim muschiuletul pe toate partile

Muschiuletul e gata

Muschiuletul e gata

Reducem sosul

Reducem sosul

Comentarii (16)

 

Ultimele comentarii

Ioana  acum 9 ani - 9 Aprilie 2014 08:38  

reteta calamarilor prajiti e aici : [link]
 

Ioana  acum 9 ani - 9 Aprilie 2014 08:40  

Bianca, am pus acum si pozele din timpul pregatirii
 

Nica Bianca  acum 9 ani - 9 Aprilie 2014 12:58  

Mmmm...niami =P~
 

Amalia Sofronie  acum 9 ani - 10 Aprilie 2014 22:36  

WOW arata foarte bine.....cu siguranta am sa incerc si eu. =P~
 

Atentie la...  acum 9 ani - 17 Aprilie 2014 18:32  

... ce fel de muschiulet cumparati.Ca sa iasa perfect trebuie sa fie de vita tanara, frageda si de calitate, altfel nu se mai face niciodata.
 

Ioana  acum 9 ani - 17 Aprilie 2014 18:56  

e redundant sa specificam ca vita sa fie tanara, avand in vedere ca reteta cere muschiulet de vitel (care e tanar prin definitie). dar reteta se preteaza si la muschiulet de vita.
muschiuletul e o singura bucata din vita, nu avem cum sa facem confunzii: e acea bucata lunga si subtire (dealtfel cea mai scumpa bucata de vita).
stiu ca unii folosesc termenul de muschi/muschiulet pentru a specifica generic carnea macra, dar nu e cazul pe acest site. in orice reteta a mea, daca e important, este specificata exact bucata de vita de care e nevoie pentru a nu avea probleme la gatit.
 

Viorel  acum 9 ani - 29 Octombrie 2014 11:42  

Arata super. Dar muschiuletul e deja foarte fraged. Mai necesita el fragezire pri sarare? Eu deobicei fac versiunea rapida de muschi cu hribi (congelati) si nu mi s-a intimplat niciodata sa fie tare carnea.
Leagat de faptuc ca trebuie sa fie muschiulet de vitel sau de vaca...aici expertii bucatari :) spun ca muschiul de vita cu cit este mai mare este mai gustos si apar in el si insertii de grasime. Eu folosesc muschiuletul care are cam 3-3,5 kg.
 

Ioana  acum 9 ani - 29 Octombrie 2014 13:01  

eu il sarez si fiindca e mai gustos. intra sarea mai mult in el, nu e condimentat doar pe dinafara. oricum optional pasul, doar daca e timp de asa ceva, altfel tot iese bine. chiar si muschiul de vita iese bine nesarat.
 

Simona B  acum un an - 18 Aprilie 2022 12:38  

Buna, Ioana
Multumesc pentru toate retetele tale, nu am dat gres niciodata cu ele :). Voiam sa intreb daca se poate folosi muschiulet de porc in loc de cel de vitel si cum trebuie de adaptat reteta in acest caz (la noi in oras nu gasesc sa cumpar muchiulet de vitel, din pacate).
Multumesc!
 

Ioana  acum un an - 18 Aprilie 2022 17:06  

Buna, Simona!
Da, ar merge, sigur ca da. Doar timpul de coacere sa-l cresti la 20-25 minute (pentru un muschiulet de porc de aprox 400-500 gr, cam asa e de obicei ce iau eu). Daca il lasi doar 15 minute va fi medium-rare, ceea ce la porc nu toata lumea agreeaza.
Si lasa muschiuletul sa stea la temp camerei cam juma de ora, sa nu-l bagi rece la cuptor, se va coace inegal.
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...