Orzo cu creveti

Retete din Grecia Retete de mancaruri cu carne Retete cu paste Retete cu peste si fructe de mare

Stiu ca nu dau niciodata gres cu mancarea greceasca, asa ca ieri am pregatit rapid un giouvetsi de creveti.

Ingrediente

25 creveti nedecorticati (cca 450 gr)
200 gr orzo
1 ceapa
1/4 ardei gras rosu
50 ml vin alb sec
80 ml sos de rosii in stil grecesc
1 foaie dafin
1 varf cutit anason macinat (sau 1-2 linguri ouzo)
2 fire marar
2 fire tarhon
sare, piper
2 linguri ulei masline

Portii: 3

  1. Se curata crevetii de cap si carapace.  Crevetii curatati se vor folosi la pasul 2. Tot ce ati curatat de pe creveti se spala sub jet de apa rece, apoi se pun intr-o oala impreuna cu foaia de dafin, putina sare si 700 ml apa. Se fierb la foc mediu timp de 25 minute. Cand e gata se strecoara si se retine supa obtinuta. Practic asa preparati o supa de creveti care va da o aroma placuta orzoului.
  2. Intre timp se incinge uleiul intr-o cratita larga (cca 22-25 cm) si se pun crevetii. Se prajesc pe o parte si pe alta doar pana-si schimba culoarea in roz. Se scot din cratita.
  3. Se toaca ardeiul si ceapa cubulete mici. Se calesc la foc mic in uleul de masline pana se inmoaie.
  4. Se stinge cu vin si se lasa sa fiarba la foc mediu pana aproape se evapora.
  5. Se adauga sosul de rosii, anasonul si 500 ml supa de creveti. Se adauga sare si piper negru dupa gust.
  6. Se adauga orzo si se scutura bine cratita sa se aseze egal.
  7. Se aduce la fierbere, se da focul la mic si se fierbe cu capac timp de 15 minute. In acest timp scuturati tigaia de vreo 2 ori ca sa nu se lipeasca orzo de fund.
  8. Dupa acest timp orzo trebuie sa fie fiert si sa mai aiba putin sos. Luati capacul si lasati sa mai fiarba foarte usor pana faceti urmatorii pasi.
  9. Tocati verdeturile si adaugati-le (retineti putin pentru decor) peste orzo. Amestecati usor. Dregeti mancarea de sare.
  10. Asezati deasupra crevetii si presarati deasupra lor verdeturile retinute.
  11. Stingeti focul si puneti capacul pe cratita. Lasati sa stea macar 5 minute.
    * daca va ramane supa de creveti o puteti pastra la frigider fiindca se poate folosi cand doriti sa reincalziti mancarea; mancarea e mai buna imediat ce e gata, fiindca dupa racire pastele orzo vor absorbi sosul; asadar cand reincalziti (cu capac) adaugati putina supa si dati focul la mic; astfel mancarea se va rehidrata.

Supa de creveti

Legumele calite stinse cu vin

Se adauga sosul de rosii si anasonul

Se adauga supa, sare si piper

Orzo a fiert

Se adauga verdeturile si crevetii

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...