Carne de vita la cuptor cu paste orzo

Retete din Grecia Retete de mancaruri cu carne Retete cu paste Retete cu carne de vitel sau vita

Reteta Carne de vita la cuptor cu paste orzo

V-am promis in toamna un giouvetsi de vita si iata ca azi toate conditiile meteorologice au fost intrunite. Am pregatit carnea de vita la cuptor, intr-un sos aromat si la final am pus-o impreuna cu orzo in vase de lut glazurate, individuale. O minunatie!

Ingrediente

500-800 gr carne de vita pentru tocanita (am folosit 500 gr carne de pe coaste de vita)
2 catei de usturoi
1 ceapa
1 ardei gras rosu
1 lingura rasa pasta de rosii
1/2 conserva de rosii (conserva de 400 gr)
2 foi de dafin
7 boabe ienibahar
3 cuisoare
1 lingurita oregano uscat 
2 prize scortisoara
300 gr paste orzo
sare, piper negru
2 linguri ulei

Portii: 4

  1. Carnea se taie bucati mari care se rumenesc intr-o lingura de ulei incins. Se trage tigaia de pe foc, se adauga cateii de usturoi striviti si se amesteca timp de 1 minut, pana miroase placut a usturoi. Mutati tot continutul tigaii intr-un vas mai inalt, care merge la cuptor.
  2. Tigaia o stergeti cu un sevetel de hartie si incingeti inca 1 lingura de ulei. Adaugati ceapa tocata fin si ardeiul taiat cubulete marunte. Caliti legumele, la foc mic, pana se inmoaie foarte bine si ceapa e aurie (cca 15 minute). Se amesteca din cand in cand.
  3. Se adauga pasta de rosii si se mai caleste cam 3 minute, sa se caramelizeze un pic pasta.
  4. Se adauga rosiile din conserva cu tot cu sucul de pe ele mixate in blender. Se pun si aromele (dafin, ienibahar, oregano, cuisoare, scortisoara). Se fierbe timp de 2 minute.
  5. Se adauga 3 cani de apa peste sosul de rosii si se aduce la fierbere. Se condimenteaza cu sare si piper negru.
  6. Se toarna sosul fierbinte peste carnea din vasul care merge la cuptor. Se scutura bine oala sa se aseze continutul in ea. Se acopera vasul cu folie de aluminiu, cat de strans puteti sa nu scape abur.
  7. Se da vasul al cuptor la 160C timp de 3 ore. Dupa 2 ore puteti verifica carnea, o intepati cu furculita si vedeti daca se rupe usor. Coastele mele in 3 ore erau fierte bine de tot.
  8. Acum aveti doua posibilitati:
    - finisati mancarea intr-un singur vas, cel care a fost la cuptor: adaugati tot orzo peste carne, scuturati vasul sa se aseze bine si sa se acopere de sosul din oala. Adaugati sare in sos, sa fie un pic mai sarat decat normal fiindca ati adaugat si pastele si au si ele nevoie de sare. Dati vasul iar la cuptor la 180C timp de aprox. 15-20 minute. Verificati ca orzo sa fie facut si abia apoi scoateti vasul din cuptor. Nu lasati orzo sa se usuce in cuptor, mai trebuie sa ramana putin lichid la supafata cand e gata.

    - finisati mancarea in 4 vase individuale: impartiti carnea in cele 4 vase. Puneti cate 75 gr orzo in jurul carnii. Adaugati 1/4 din sosul din oala (pe care-l sarati un pic mai mult decat normal; aveti grija sa luati la fiecare portie si legume din sos) peste fiecare portie. Scuturati bine vasele sa se amestece lichidul cu orzo. Dati la cuptor la 180C timp de 15-20 minute, pana orzo e facut.

Carnea rumenita cu usturoi

Carnea rumenita cu usturoi

Ceapa calita cu rosii

Ceapa calita cu rosii

Adaugam apa

Adaugam apa

Punem totul intr-o oala

Punem totul intr-o oala

Dupa 3 ore de stat la cuptor

Dupa 3 ore de stat la cuptor

Carnea cu orzo in vas individual

Carnea cu orzo in vas individual

Adaugam sosul

Adaugam sosul

Comentarii (18)

 

Ultimele comentarii

Lia  acum 8 ani - 10 Februarie 2014 19:30  

asa o sa fac. multumesc pt recomandari
 

Madalina  acum 8 ani - 5 Martie 2014 21:16  

Draga Ioana
Am mancat acest fel de mancare in Grecia si cred ca a fost genial.
abia astept sa incerc aceasta reteta si sa imi aduc aminte de concediu ...
 

amalia  acum 7 ani - 24 Septembrie 2014 21:59  

ce bunatate ....recomand acest fel tuturor celor indragostiti de mincarea din Grecia,

felicitari Ioana ..o reteta minunata
 

Gabriela Muller  acum 7 ani - 3 Octombrie 2014 03:25  

Ioana, se poate sa fierb orzo separat si doar sa adaug in farfurie? Nu asi vrea ca pastele sa absoarba tot sosul dar nici n-asi vrea sa compromit gustul...Merci
 

Ioana  acum 7 ani - 3 Octombrie 2014 10:13  

da, se poate si asa, dar pastele nu vor fi asa gustoase fierte in apa. si trebuie sa adaugi mai putina apa la pasul 5, ca sa-ti iasa un sos mai gros, mai scazut. acum e socotit sa iasa mai lichid astfel incat sa fie suficient si pentru orzo.
 

ani  acum 7 ani - 9 Octombrie 2014 09:29  

Eexceptionala reteta,mersi. :) :)
 

Diana  acum 7 ani - 27 Aprilie 2015 13:34  

Am facut aceasta reteta dar am folosit carne tocata de vitel,in rest am folosit aceleasi ingrediente si a iesit nemaipomenita !!!Sotul meu nu se mai satura ,a avut mare succes !! f.f.f.f buna !! multumesc ! :) :)
 

Ioana  acum 7 ani - 27 Aprilie 2015 14:34  

foarte fain, timpul de fierbere a fost redus cu carne tocata. sa va fie de bine!
 

Florentina Vld  acum 5 ani - 28 Decembrie 2016 19:20  

Am gatit si eu aseara aceasta reteta si mi-a iesit excelent.multumesc ;)
 

Cosmina  acum 4 ani - 24 Ianuarie 2018 02:17  

Buna,

si eu am facut giouvetsi de cateva ori si recomand sa se puna mai multa ceapa la sos si un cub sau doua maggi de vita.As spune , cel putin 2 cepe mari la 500 g de carne de vita.

Astazi am respectat reteta si am pus numai o ceapa si nu a iesit bun. A iesit sec.


 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...