Paste in sos alb cu carnati

Retete din Italia Retete cu paste Retete ieftine Retete rapide Retete simple

Reteta fierbinte, proaspat adusa din Bologna.

Weekendul trecut am fost iar in Bologna. Am prins cel mai rece weekend din aceasta iarna ceea ce ne-a dat un motiv sa mancam multe paste si sa bem mult Lambrusco. Aceste paste (gramigna con la salsiccia e salsa di latte) sunt traditionale zonei Emilia-Romagna. Sunt foarte simple, rapid de pregatit si satisfacatoare.

Ingrediente

100 gr paste scurte (gramigna in mod traditional; am folosit casarecce)
1 fir carnat subtire de porc (75 gr; pentru cei din Cluj, am folosit carnatii subtiri in intestin de oaie de la carmangeria Moldovan)
1/4 ceapa alba mica (1 lingura ceapa tocata)
1 lingurita rasa faina alba
200 ml lapte gras
15 gr unt
sare, piper negru, nucsoara

Portii: 1

  1. Se pun pastele la fiert in multa apa cu sare urmand timpul indicat pe pachet.
  2. Pana fierb pastele se prepara sosul intr-o tigaie larga (cam 25 cm) ca sa poata sa scada sosul rapid. Se topeste untul si se adauga ceapa tocata cubulete. Se caleste cateva minute, doar pana se inmoaie un pic apoi se adauga carnatii scosi din intestin si se rup cu lingura bucatele. Se prajeste incat 2-3 minute carnatul amestecand des. Se scot bucatelele de carne din tigaie, apasand cu lingura pe ele ca sa ramana grasimea in tigaie.
  3. Se adauga in grasimea ramasa faina si se amesteca pana se absoarbe. Se adauga incet laptele amestecand des, cu un tel daca se poate, pana faina se dizolva complet, fara coocoloase, apoi puteti adauga restul de lapte. Se presara sare si piper negru si se fierbe laptele pana cand treceti cu lingura prin tigaie si simtiti ca sosul are consistenta ca de smantana dulce (nu dureaza mai mult de 2-3 minute) si se vad dare mai groase in urma lingurii. Sosul nu trebuie sa devina foarte gros, se va incleia pe paste. In orice moment, daca sosul devine prea vascos, puteti picura putin lapte sa-l readuceti la o consitenta lejera.
  4. Adaugati 1 varf cutit nucsoara razuita si carnea inapoi in tigaie. Amestecati.
  5. Adaugati pastele scurse si amestecati sa absoarba sosul. Dregeti de sare si piper.
  6. Serviti imediat, eventual presarate cu parmezan ras.

Prajim carnatii

Fierbem sosul

Adaugam carnatii inapoi in sos

Adaugam pastele

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...