Coltunasi cu magiun de prune

Retete aluaturi Retete desert Retete cu paste Retete ieftine Retete lact-ovo-vegetariene Retete romanesti

Reteta Coltunasi cu magiun de prune

Prinsa de magia sarmalelor cu pasat am vrut sa mai fac saptamana aceasta o reteta traditionala. Cum mai aveam un borcan de magiun Topoloveni de la Ramona de la Casa Bio, am zis ca niste coltunasi ar fi o provocare pentru mine. De data asta n-am avut ajutor, asa ca am fost autodidacta. Duminica nu mi-au iesit perfect. Au fost o idee cam tari, asa ca ieri seara le-am refacut, am adaptat un pic aluatul si am crescut timpul de fierbere si au iesit perfect.

Ingrediente

Aluat

250 gr faina alba
100 ml lapte (sau apa)
1 ou
1/4 lingurita sare

Umplutura

1/2 borcan de 350 gr magiun de prune (silvoita)

Topping

100 gr pesmet (sau 50 gr pesmet+50 gr nuca prajita macinata)
3 linguri zahar (sau mai mult, dupa gust)
1/4 lingurita scortisoara macinata (sau dupa gust)
50 gr unt
1 lingura rom (sau lichior de portocale Cointreau)

Bucati: 50

  1. Se bate oul cu laptele caldut. Se toarna in mijlocul fainii amestecate cu sare si se framanta pana se obtine un aluat elastic. Eu dupa ce s-a legat aluatul l-am pus in masina de paine setata pe programul de framantat (programul 11, dureaza 13 minute).
  2. Dupa framantare se acopera cu un prosop si se lasa 30 minute sa stea.
  3. In acest timp se pune pesmetul (impreuna cu nuca daca optati pentru aceasta varianta) intr-o tigaie teflonata si se prajeste la foc mediu, amestecand mereu, pana pesmetul se rumeneste un pic (cca 5 minute). Se stinge focul si se adauga zaharul (puteti folosi si putin zahar vanilat) si scortisoara. Gustati toppingul si mai adaugati zahar daca doriti mai dulce. Tineti cont ca aici e singurul loc in care puneti zahar, deci adaptati gustul dulce dupa dorinta.
  4. Puneti pe foc mare o oala larga cu multa apa in care puneti putina sare. Aduceti la fierbere. Dati focul la mic, astfel incat apa sa clocoteasca usor.
  5. Presarati putina faina pe masa de lucru si intindeti din aluat o foaie cat mai subtire. Taiati marginile astfel incat sa obtineti un dreptunghi/patrat frumos.
    * eu am impartit aluatul in doua si am lucrat pe rand cu fiecare fiindca imi este mai usor asa.
  6. Cu o rola de patiserie marcati usor aluatul in patrate cu latura de 4 cm. Nu trebuie sa taiati aluatul, doar sa marcati patratele.
  7. Puneti cate 1/4 lingurita de magiun in mijlocul fiecarui patrat marcat, dar doar pe jumatate din foaie.
  8. Acoperiti aluatul cu magiun cu partea de aluat goala. Apasati marginile ca sa se lipeasca.
  9. Cu rola de patiserie taiati aluatul intre movilitele de magiun.
  10. Puneti "pernitele" umplute cu magiun in apa care fierbe. Nu le inghesuiti prea mult. Eu le-am fiert in 3 ture, dar depinde de cat de larga e oala folosita. Lasati sa fiarba 15 minute fiecare tura.
  11. Topiti untul pe foc mic si adaugati in el romul.
  12. Scoateti coltunasii din apa cu o paleta, scurgandu-i bine.
  13. Treceti coltunasii prin unt.
  14. Treceti apoi coltunasii prin pesmetul aromat.
  15. Serviti imediat, sunt mai buni calzi. Se pot pastra acoperiti cu folie de plastic.

Aluatul

Aluatul

Foaia intinsa

Foaia intinsa

Punem movilite de magiun pe foaie

Punem movilite de magiun pe foaie

Acoperim cu aluat

Acoperim cu aluat

Coltunasii taiati

Coltunasii taiati

Fierbem coltunasii

Fierbem coltunasii

Coltunasi fierti

Coltunasi fierti

Coltunasi trecuti prin unt si pesmet

Coltunasi trecuti prin unt si pesmet

Comentarii (20)

 

Ultimele comentarii

Ioana  acum 10 ani - 6 Martie 2012 15:55  

i-ai fiert 15 minute? asa am patit eu duminica, fiindca i-am fiert doar cateva minute dupa ce s-au ridicat la suprafata. i-am gustat si pareau ok, asa ca i-am scos. ieri i-am lasat 15 minute pe ceas si nu s-au mai intarit.
 

MariAna  acum 10 ani - 6 Martie 2012 16:05  

I-am lasat 15 min, dar la foc mic. Data viitoare o sa ii las mai mult, ma si grabeam sa ajung la scoala la fata... Sper ca a doua oara sa iasa mai moi, asa imi amintesc gustul de la mama. :-) Ea mi-a spus ca de la ou a iesit coca mai tare, ea nu punea (in schimb adauga putina drojdie!).
 

Ioana  acum 10 ani - 6 Martie 2012 16:39  

fierbe-i un pic mai mult si vor fi ok. pana vezi ca aluatul e usor moale si translucid.
 

cristina   acum 10 ani - 6 Martie 2012 19:15  

Retete originala ucraineana a aluatului este cu iaurt sau lapte batut in loc de apa sau lapte . Aluatul nu trebuie sa fie foarte tare.
Ai sa vezi ca nu se mai intareste dupa ce se racesc coltunasii.
 

Catrinel  acum 10 ani - 6 Martie 2012 22:28  

Oare exista vreo versiune de post a retetei? De s-ar putea inlocui oul cu ceva...
 

MariAna  acum 10 ani - 7 Martie 2012 09:49  

Merci, Cristina, incerc si varianta cu iaurt, sa vedem cum iese.
 

Mara  acum 10 ani - 8 Martie 2012 18:26  

Doamne, m-ai ucis! De ceva vreme tot am pofta de galuste cu prune, dar din lipsa de timp si prune proaspete, n-am facut, dar am gasit pe net la ce restaurant se servesc. Sigur ca n-am ajuns, cum am spus din lipsa de timp. Iar coltunasii astia sunt exact cum ii facea mamaie, simt si scum gustul ala de pesmetdulce tras in unt, si mi-au facut si mai mare pofta de galuste... :( .
Ma mobilizez, clar!!!!!
 

Solomon Roxna  acum 10 ani - 4 Iulie 2012 20:58  

Magaiunul de prune ce reteta are ? am primit o ladita de prune proaspete si mari si mici galbene si maine fac gomboti k am pofta de secole de ei, o tarta cu prune ...si niste magiun dar nu stiu reteta ..help:d
 

Ioana  acum 10 ani - 5 Iulie 2012 09:56  

e simplu la magiun: prunele foarte coapte, fara samburi si fara zahar se pun la fiert la foc mic si se amesteca des ca sa nu se prinda de fund, pana sunt scazute bine si legate. dureaza foarte mult fierberea.
la noi se foloseste un vas special (ca un butoi cu o paleta pe fund si se invarte non-stop la o manivela care invarte paleta).
 

Solomon Roxna  acum 10 ani - 5 Iulie 2012 09:58  

incerc marmelada si vad ce imi ramane si o incerc si pe asta ...daca nu gemul acela cu nuci k imi plac tare mult nucile...multumesc frumos pentru raspunsuri ... o zi buna
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...