Prajitura de ciocolata cu migdale

Retete desert Retete din Italia Retete fara gluten

Prajitura cu ciocolata fara gluten. E simpla, din numai 5 ingrediente principale, dar e foarte satioasa. In afara prinde o crusta usor faramicioasa la taiat, dar in interior e densa si moale. Se numeste Torta Caprese, e originala din insula Capri. Ca toate prajiturile bune a fost creata din greseala, cand patiserul a uitat sa adauge faina in aluat. E o prajitura potrivita sa fie servita cu cafea sau un pahar de lapte.

In weekend am facut 3 prajituri Caprese. Una mi s-a imprastiat pe jos chiar inainte de a o baga la cuptor, mi s-a desprins fundul detasabil :) Dar celelalte doua s-au mancat pana la ultima firimitura. Dupa ce o faceti prima data cu migdale, puteti experimenta si cu alte nuci (puteti sa inlocuiti jumatate din cantitatea de faina de migdale cu nuca sau alune de padure spre exemplu).

Ingrediente

3 oua
150 gr ciocolata neagra (50-55% cacao)
150 gr unt (82%; nesarat)
175 gr faina de migdale
120 gr zahar tos fin
1 lingura rom (sau cognac; sau lichior de portocale/cafea)
1/8 lingurita sare

  1. Se topeste ciocolata pe abur. Se trage de pe foc, dar se lasa vasul pe apa fierbinte. Se adauga untul taia cubulete, in 3-4 transe, amesteand dupa fiecare sa se topeasca.
  2. Se separa ouale.
  3. Galbenusurile se freaca cu zaharul, folosind un mixer, pana obtineti o crema galben-pal si mare parte din zahar se topeste (cca 5 minute).
  4. Ciocolata cu unt impreuna cu romul se toarna peste crema de galbenusuri si se amesteca pana se omogenizeaza culoarea.
  5. Se adauga faina de migdale in doua transe, amestecand usor cu telul doar pana se incroporeaza.
  6. Albusurile si sarea se bat spuma care sta pe tel. Se incorporeaza in aluat in trei transe, amestecand cu telul usor de sus in jos doar pana la incorporare.
  7. Se pune hartie de copt pe fundul unei tavi rotunde de diametru 18-20 cm. Se ung marginile cu unt.
  8. Se toarna aluatul in tava. E destul de moale incat sa se autoniveleze.
  9. Se introduce tava in cuptorul incins la 170C si se coace prajitura timp de 45-50 minute (verificati cu o scobitoare, sa ramana ciocolata topita pe ea). Deasupra e posibil sa crape usor, dar e ok asa, la servire vine rasturnata.
  10. Se lasa prajitura sa se racoreasca 10 minute, apoi se trece cu un cutit sa se desprinda de pe margini. Se rastoarna prajitura pe un platou si se lasa sa se raceasca complet.

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...