Ciocolata in doua culori

Retete desert Retete lact-ovo-vegetariene Retete pentru copii Retete pentru Valentine's Day si Dragobete

Reteta Ciocolata in doua culori

Ciocolata de casa, episodul doi :) Executata cu ajutorul soacrei, experta in ciocolata de casa.

Ingrediente

500 gr lapte praf
500 gr zahar
1/2 cana apa
200 gr unt
5-6 linguri de cacao
1 esenta vanilie
nuci, fistic, stafide etc. (optional)
putin ulei

Bucati: 4 rulouri de 25 cm x 5 cm

  1. Se freaca untul un pic pana e cremos. Se imparte ochiometric in doua.
  2. Se intind pe masa de lucru 4 folii de plastic sau celofan. Se ung cu un strop de ulei.
  3. Se amesteca intr-un bol mare 250 gr lapte praf cu cacaoa.
  4. In alt bol se pune restul de lapte praf.
  5. Se pune intr-o oala zaharul cu apa si se lasa la foc mic sa se topeasca zaharul. Cand incepe sa fiarba compozitia, adica incepe sa faca spuma deasupra, mai lasati la fiert cca 1 minut.
  6. Urmatorii pasi se fac cat mai rapid posibil, pentru a nu avea timp sa se intareasca ciocolata. Se toarna jumatate din acest sirop peste laptele cu cacaco si se amesteca repede (amestecul inca nu e inca "legat" de tot, dar e ok) apoi se adauga jumatate din unt (de abia acum, dupa ce untul e topit, compozitia va deveni ca o lava groasa in care se amesteca mai greu). Se freaca totul pana compozitia e omogena si nu se mai vede unt.
  7. Se imparte compozitia de ciocolata cu cacao pe cele 4 folii. Apoi cu degetele trecute prin ulei intindeti movilitele sub forma de foaie dreptunghiulara subtirica.
  8. Siropul care a ramas il mai incalziti un pic pana vedeti ca incepe sa fiarba si rapid il turnati peste restul de lapte praf. Adaugati esenta de vanilie si omogenizati. Adaugati restul de unt si amestecati bine.
  9. Impartiti ciocolata alba in 4, peste foile cu cacao si tot cu degetele trecute prin ulei intindeti foaie deasupra. Lasati totul macar 15 minute sa se racoreasca ciocolata.
    * daca ciocolata alba iese o idee mai moale decat cea de cacao nu e problema, o puneti cu lingura pe stratul de ciocolata si in 15-30 min. se va intari astfel incat sa puteti rula ciocolata
    ** peste ciocolata alba, daca doriti presarati stafide, nuci sau orice altceva preferati; apsati-le putin cu mana sa se lipeasca de ciocolata
  10. Apoi, cu ajutorul foliei rulati fiecare bucata, pe partea lunga, sub forma de rulou. Dati la frigider cateva ore.
  11. Se taie felii si se serveste. Se pastreaza la frigider.

Lapte praf cu cacao

Lapte praf cu cacao

Ciocolata cu cacao

Ciocolata cu cacao

Impartim ciocolata in 4 pe foliile de plastic

Impartim ciocolata in 4 pe foliile de plastic

Foi de ciocolata cu cacao

Foi de ciocolata cu cacao

Foi de ciocolata alba

Foi de ciocolata alba

Rulou ciocolata

Rulou ciocolata

Taiem felii

Taiem felii

Comentarii (79)

 

Ultimele comentarii

Ioana  acum 9 ani - 4 Martie 2013 19:50  

120 ml apa
 

Daniela Iris Coman  acum 9 ani - 7 Martie 2013 14:10  

Oh mamma mia!!!!!!!! ce reteta grozavaaaaaa! Mor de pofta! imi place tare mult ciocolata de casa! Esti grozava Ioana! :* :)
 

Olivia  acum 8 ani - 10 Octombrie 2013 20:11  

Te rog, daca poti sa fi mai exacta cu cantitatea de apa? ma gindesc ca fiecare avem cani de diferite marimi! deci ar fi minunat cel putin aproximativ sa sa ne sugerezi cantitatea de apa.
Multumesc
 

Ioana  acum 8 ani - 11 Octombrie 2013 13:36  

Olivia, 1 cana are 250 ml
 

anca   acum 8 ani - 30 Ianuarie 2014 21:54  

Chiar vroiam si eu sa va rog frumos sa nu mai dati cantitatile in cani ,ci in mililitri sau grame ( sau puneti in paranteza ),daca ati sti cite feluri de cani au aparut in comert de diferite marimi care te inebunesc de-a binele .Si eu vreau sa incerc aceasta ciocolata dar vazind ca sint atitea probleme,iese prea moale ori prea tare, de la inceput voi imparti cantitatile in jumate si atunci amindoua compozitiile vor avea sirop egal ,nu este o idee rea ,multumesc ptr. reteta......
 

Laura  acum 8 ani - 7 Aprilie 2014 15:01  

Citind comentariile de mai sus, greu m-am urnit... Dar, respectand exact pasii iese..perfecta!!!! Pt cei cu mai putina experienta in gatit, intr-adevar e mai dificil sa imparti "ochiometric" siropul - iar acesta este un pas cheie. Cineva spunea mai sus ca ar vrea sa reduca zaharul. Nu prea merge..am incercat sa pun doar 300 de grame insa siropul obtinut nu e suficient pt cantitatea de lapte praf, nu mai poti amesteca. Insa 100 de grame tot am "fentat", asa ca am folosit doar 400 g. In cea alba am pus coaja de lamaie iar in cea cu cacao esenta de rom si vanilie preparata dupa retetea ta. Combinatia e grozava, lamaia mai "taie" din dulce.. Deci..super reteta, multumiri soacrei tale :)
 

Neamtu Ramona  acum 6 ani - 3 Ianuarie 2016 15:13  

Buna Ioana,

Poti sa-mi recomanzi o marca de Rom pentru a folosi in loc de esenta de rom la retetele dulci?
Felicitari pentru ceea ce faci.

La Multi Ani!!!
 

Ioana  acum 6 ani - 3 Ianuarie 2016 16:06  

Din supermarket iau Captain Morgan Spiced, e bun pentru gatit. Din magazinele de bauturi acum am Angostura 5 ani, asta e bun si de baut :)
 

Denisa  acum 6 ani - 21 Aprilie 2016 20:11  

Buna ziua,imi puteti sugera o marca de unt pe care as putea sa o folosesc pentru aceasta ciocolata?multumesc!
 

Ioana  acum 6 ani - 21 Aprilie 2016 22:06  

orice unt gras, de la Covalact, President, Paysan Breton....
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...