Pui dulce-acrisor

Retete de mancaruri cu carne Retete cu carne de pui Retete simple

O reteta in care nimic interesant nu se intampla pana in ultimele 5 minute, moment in care incepe magia. Gustul dulce e dat de zaharurile din sucul de portocala, de scortisoara si cuisoare, iar gustul acrisor e dat de vin si portocala. Usturoiul si chimionul leaga aceste arome. Recomand sa folositi ciocanele sau aripi (fara varfuri) de pui.

Ingrediente

500 gr carne de pui (cu os si piele; am folosit 4 pulpe inferioare)
1/2 ceapa mica
6 catei usturoi
125 ml vin alb sec
250 ml suc de portocale
1/4 lingurita chimion (cumin)
1 varf cutit scortisoara macinata
1 varf cutit cuisoare macinate
sare

Portii: 2

  1. Se pune puiul intr-o oala incapatoare (carnea sa vina pe un singur strat pe cat posibil; eu am folosit ceaunul). Se adauga sucul de portocale si vinul. Se adauga apa doar cata e nevoie pana puiul e aproape acoperit (eu am mai adaugat 200 ml, dar depinde de oala folosita) . Se adauga scortisoara, cuisoarele, chimionul si 3 catei de usturoi striviti. Se adauga ceilalti catei de usturoi intregi, ceapa taiata bucati mari si putina sare.
  2. Se pune oala pe foc si se aduce la fierbere. Se pune capacul, se da focul la mic si se fierbe astfel pana carnea e facuta (intra usor furculita in ea; cca 45 minute in cazul pulpelor). Pana acum nimic spectaculos nu se intampla in oala, puiul doar fierbe si vine un miros placut din oala (vezi poza 2).
  3. Cand carnea e moale, se ia capacul si se fierbe in continuare la foc mediu pana lichidul scade aproape de tot de pe carne (cca 30 minute). Verificati din cand in cand sa vedeti nivelul lichidului.
  4. Cand lichidul e doar de 1 deget in oala (vezi poza 3) il puteti gusta, veti vedea ca deja e siropos si aromat. De acum incepe magia...
  5. Dati focul la mic si continuati sa fierbeti amestecand mai des. La un moment dat sosul din oala devine concentrat, ca un gem, continuati sa fierbeti si amestecati sa nu se arda. "Gemul" va acoperi carnea, o va glazura, prinzand o culoare frumoasa portocalie. Veti vedea cum grasimea se aduna pe fundul oalei (e grasimea din pui, de aceea trebuie sa folositi bucati cu os si piele) si carnea de pui incepe sa se rumeneasca  (vezi poza 4; am scos 2 pulpe ca sa vedeti cum arata sosul pe fundul oalei). Continuati sa prajiti (acum deja e prajire, fiindca in oala aveti grasime) intorcand puiul pe toate partile sa prinda o culoare frumoasa. Sosul din oala are acum o culoare portocalie inchisa, din cauza ca zaharurile din portocala s-au caramelizat. Cand vedeti primele semne de arsura pe fundul oalei (semn ca sosul s-a caramelizat suficient) va opriti, puiul e gata.
  6. La final puiul trebuie sa aiba culoare portocalie placuta cu urme de rumeneala, sa fie lucios si lipicios.

Ingredientele in oala

Puiul a fiert cu capac 45 minute

Dupa 30 minute de fiert fara capac sosul a scazut mult si e siropos. Dam focul la mic

Dupa inca 5 minute sosul a glazurat carnea si se vede grasimea

Puiul e gata

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...