Pui inabusit cu usturoi

Retete cu carne de pui Retete fara gluten Retete ieftine Retete romanesti

Reteta Pui inabusit cu usturoi

Pui cu sos de usturoi si marar, asa cum am mancat de curand in podgoria Dealu Mare. Am incercat sa obtin acelasi sos alb usor, cu gust fin de usturoi in care totusi vedeta sa ramana bucatile aurii de pui. De aceea e recomandat sa o preparati cand aveti o carne buna de pui. Garnitura potrivita e fara discutie mamaliguta romaneasca.

Ingrediente

4-5 pulpe superioare de pui (cu piele)
150 ml apa
3 linguri maioneza de usturoi
2 fire marar
2 linguri ulei
sare, piper negru

Portii: 2-3

  1. Pulpele se absorb bine cu servetele sa fie uscate. Se presara generos cu sare si piper rasnit mai grunjos pe ambele parti. Se aseaza pe o farfurie si se toarna uleiul peste ele. Se maseaza usor. Se lasa sa stea pana revin la temperatura camerei (cam 30 minute). Puteti folosi atatea pulpe cat va intra pe un singur strat in cratita (de 25 cm diametru am folosit) fara a fi prea inghesuite sau sa se suprapuna. Ideal cratita sa fie de fonta sau ceramica, pentru o rumeneala frumoasa si uniforma.
  2. Se incinge cratita fara nimic in ea si se aseaza pulpele cu pielea in jos. Se toarna peste ele tot ce e in farfuria in care au stat (ulei, condimente).
  3. Se lasa pulpele sa se rumeneasca fara a le misca prea mult, eventual ridicati usor cate una sa verificati culoarea. Dureaza cam 10 minute sa se rumeneasca frumos, la foc mediu spre mic. Veti vedea ca pulpele au lasat grasime si suc in tava.
  4. Intoarceti pulpele si lasati sa se faca pe a doua parte inca 5 minute.
  5. Trageti cratita de pe foc si cand uleiul se mai potoleste adaugati apa si presarati putina sare in ea.
  6. Acoperiti cratita si introduceti-o in cuptorul incins deja la 180C. Lasati puiul sa se faca complet, cam 35 minute.
  7. Scoateti cratita din cuptor si scoateti carnea pe o farfurie. Fierbeti sosul ramas in cratita la foc mare cam 2-3 minute, sa scada putin. Adaugati mararul tocat fin in timp ce fierbe. Luati cratita de pe foc.
  8. Adaugati cateva linguri din sosul din tava peste maioneza si amestecati. Turnati maioneza in cratita si amestecati bine. Maioneza este facuta cu lapte si nu vrem sa se taie, de aceea sosul nu se mai fierbe. Dregeti sosul de sare.
  9. Adaugati pulpele inapoi in cratita si stropiti-le peste tot cu sosul usturoiat. Puneti capacul si lasati sa stea 10 minute.
  10. Serviti cald, cu mamaliguta.

Pui inabusit cu usturoi

Pui inabusit cu usturoi

Comentarii (10)

 

Simona  acum 4 ani - 29 Septembrie 2019 13:20  

Of, mi-ai amintit de bunica, ea facea puiul cam asa, doar ca folosea un mujdei simplu, fara lapte, mai grosut. Ce bunatate! Iti multumesc pentru ca mi-ai scos din cufar aceasta pretioasa amintire. Dar si pentru reteta, abia astept sa o pun in aplicare.
P.S.: Mi-a fost dor de tine!?
 

Ioana  acum 4 ani - 29 Septembrie 2019 15:07  

Hello!
adaosul de lapte (asta am presupus eu ca e, fiindca sigur nu era smantana si mujdeiul de acolo parea tot asa "temperat" cu lapte) mi s-a parut super fain in combinatie cu mararul si usturoiul.
sosul mi-a adus aminte de cel de pe puiul manastiresc [link], fara a fi insa asa greu.

Si mie mi-a fost dor!
 

Misha  acum 4 ani - 29 Septembrie 2019 16:05  

Ce chestie, chiar azi ma intrebam ce-o mai face Ioana de nu mai scrie :) Nu de alta dar se cam termina sezonul salatelor de rosii, trebuie sa mai gatim si noi :p
Suna bine reteta- ce vin recomanzi pentru pairing, daca tot m-ai starnit cu podgoria?
Bine ai revenit!
 

ionas  acum 4 ani - 30 Septembrie 2019 04:53  

Sarut mana Ioana. Bine ai revenit ! Asteptam de la tine noutati .
 

Ioana  acum 4 ani - 30 Septembrie 2019 08:27  

Buna asta cu sezonul de rosii :)))
Legat de vin, am reusit sa vizitam doar o crama in zona, Lacerta. Turul a fost frumos, il recomand, crama e moderna. Vinurile la fel, mi-au placut dintotdeauna. Asa ca as merge cu un Riesling de la ei [link] . Sau un Sauvignon Blanc.
 

Cristiana Serbanescu  acum 4 ani - 1 Octombrie 2019 12:37  

Buna, Ioana, ma bucur enorm ca ai revenit. Retetele tale sunt o adevarata sursa de inspiratie. Speram din tot sufletul sa revii :) Retetele tale sunt atat de diferite de ce gasim pe blogurile obisnuite. Astept cu nerabdare sa ne mai dai retete. Numai bine, Cristiana
 

Ioana  acum 4 ani - 2 Octombrie 2019 16:07  

Cristina, pregatesc deja altele... stay tuned :)
 

Daniela Zanca  acum 4 ani - 4 Decembrie 2019 10:09  

Off topic.
Sunt dezamagita de reclamele scarboase care apar pe site. De ce pe un site de bucatarie acceptati reclame cu poze cu viermi si etc scarboase ?!
Mi-e si groaza sa mai rulez pagina. :(
 

Ioana  acum 4 ani - 4 Decembrie 2019 10:58  

:( am mai filtrat din ele, dar cum sunt automate nu pot sa le pazesc pe toate.
 

Clau M.  acum 3 ani - 1 August 2020 16:15  

Delicios! Ne-a placut mult.
Multumim Ioana! ?
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...