Salata de vara cu crutoane (Panzanella)

Categorii: Retete din Italia, Retete cu legume, Retete lact-ovo-vegetariene, Retete rapide, Retete simple, Retete salate

 

Salata de vara cu crutoane (Panzanella)
Pinterest

Acum, ca vara e pe sfarsite, am profitat de ultimele rosii de gradina sa fac o salata pe care sa o tinem minte pana anul viitor. Panzanella e o salata inventata de italieni ca sa foloseasca painea veche, asa ca pregateau salate de sezon cu crutoane de casa. Crutoanele sunt delicioase, crocante si cu gust de ulei de masline, iar cand se adauga in salate absorb sucul legumelor.

Eu am pregatit o salata de vara, avand la baza rosiile, dar se poate pregati in orice sezon, cu ce legume aveti la indemana plus aceste minunate crutoane. Si ca sa fie suta la suta o salata italiana puneti mozzarella in loc de branza de burduf, eu am primit-o de la bunica lui Radu si e mai buna decat orice branza cumparata. Iar daca nu gasiti rosii asa frumos colorate puteti pune ardei de diferite culori.

Ingrediente
Salata de vara cu crutoane (Panzanella)

4 rosii (diferite tipuri: galbene, rosii, roz)
150 gr rosii cherry
3 castraveti
1/2 ceapa rosie
3 felii franzela (veche de 1-2 zile)
cateva frunze de busuioc
3 linguri branza burduf
sare, piper
ulei masline

Portii: 2

Preparare
Salata de vara cu crutoane (Panzanella)

  1. Se taie rosiile si castravetii bucati. Rosiile cherry se lasa intregi. Ceapa se taie solzisori. Tocam cateva frunze de busuioc. Taiem feliile de paine cuburi de 2 cm X 2 cm.
  2. Se incing 2-3 linguri ulei masline intr-o tigaie. Se pun cuburile de paine si se condimenteaza cu sare si piper. Se mai toarna 2 linguri de ulei peste sa fie bine acoperite. Se prajesc la foc iute cateva minute, amestecand pana se fac crocante si rumene.
  3. Intr-un bol se amesteca legumele pe care le condimentam cu sare, busuiocul tocat si putin ulei de masline, se pun apoi crutoanele si se sfarma deasupra branza burduf. Se amesteca usor.
  4. Se decoreaza cu frunze de busuioc.
 
Salata de vara cu crutoane (Panzanella) - Legumele

1. Legumele

Salata de vara cu crutoane (Panzanella) - Salata de vara cu crutoane (Panzanella)

2. Salata de vara cu crutoane (Panzanella)


Adauga comentariu    Listeaza reteta

Votul tau: 

  (5 puncte / total voturi: 11)  

 

Salata de varza

16 Ianuarie 2009

Salata de varza

Salata Caprese

23 Iulie 2008

Salata Caprese

 

 

diana h  acum 8 ani - 19 Iunie 2009 11:48  

Re: Salata de vara cu crutoane (Panzanella)

bun! trebuie sa fie gustos si economicos! azi o voi face!
 

Ioana  acum 8 ani - 19 Iunie 2009 12:05  

Re: Salata de vara cu crutoane (Panzanella)

de obicei o prepar cu rosii cumparate dintr-un sat intre Tg. Mures si Reghin au toate soiurile, inclusiv rosii cherry... este exceptionala, calitatea rosiilor chiar conteaza in aceasta reteta
 

diana h  acum 8 ani - 22 Iunie 2009 11:46  

Re: Salata de vara cu crutoane (Panzanella)

da, ai avut dreptate, calitatea rosiilor primeaza! am facut simbata salata, chiar mi-a placut, dar m-am chinuit sa aleg cele mai coapte rosii de solar din cele gasite pe piata.
astept sa se coaca "natural" rosioarele cherry si o voi face mai des! multumesc
 

Ioana  acum 8 ani - 22 Iunie 2009 11:57  

Re: Salata de vara cu crutoane (Panzanella)

acum, la noi in piata, se gasesc rosii din acelea tuguiate, oltenesti (parca tzatza caprei le zice, nume foarte sugestiv dealtfel) , sunt foarte bune, dulci, au multa pulpa si putini samburi... sunt cele mai bune din aceasta perioada, daca gasesti ti le recomand pentru salata asta.
 

ramisimion  acum 8 ani - 9 Iulie 2009 21:48  

Re: Salata de vara cu crutoane (Panzanella)

extraordinara salata, foarte gustoasa. ne-a placut asa de mult, o cina perfecta. multumim!
 

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Retete de sezon

Vezi toate retetele de sezon


 
mergi sus