Salata de vara cu crutoane (Panzanella)

Retete din Italia Retete cu legume Retete lact-ovo-vegetariene Retete rapide Retete simple Retete salate

Reteta Salata de vara cu crutoane (Panzanella)

Acum, ca vara e pe sfarsite, am profitat de ultimele rosii de gradina sa fac o salata pe care sa o tinem minte pana anul viitor. Panzanella e o salata inventata de italieni ca sa foloseasca painea veche, asa ca pregateau salate de sezon cu crutoane de casa. Crutoanele sunt delicioase, crocante si cu gust de ulei de masline, iar cand se adauga in salate absorb sucul legumelor.

Eu am pregatit o salata de vara, avand la baza rosiile, dar se poate pregati in orice sezon, cu ce legume aveti la indemana plus aceste minunate crutoane. Si ca sa fie suta la suta o salata italiana puneti mozzarella in loc de branza de burduf, eu am primit-o de la bunica lui Radu si e mai buna decat orice branza cumparata. Iar daca nu gasiti rosii asa frumos colorate puteti pune ardei de diferite culori.

Ingrediente

4 rosii (diferite tipuri: galbene, rosii, roz)
150 gr rosii cherry
3 castraveti
1/2 ceapa rosie
3 felii franzela (veche de 1-2 zile)
cateva frunze de busuioc
3 linguri branza burduf
sare, piper
ulei masline

Portii: 2

  1. Se taie rosiile si castravetii bucati. Rosiile cherry se lasa intregi. Ceapa se taie solzisori. Tocam cateva frunze de busuioc. Taiem feliile de paine cuburi de 2 cm X 2 cm.
  2. Se incing 2-3 linguri ulei masline intr-o tigaie. Se pun cuburile de paine si se condimenteaza cu sare si piper. Se mai toarna 2 linguri de ulei peste sa fie bine acoperite. Se prajesc la foc iute cateva minute, amestecand pana se fac crocante si rumene.
  3. Intr-un bol se amesteca legumele pe care le condimentam cu sare, busuiocul tocat si putin ulei de masline, se pun apoi crutoanele si se sfarma deasupra branza burduf. Se amesteca usor.
  4. Se decoreaza cu frunze de busuioc.

Legumele

Legumele

Salata de vara cu crutoane (Panzanella)

Salata de vara cu crutoane (Panzanella)

Comentarii (5)

 

diana h  acum 15 ani - 19 Iunie 2009 11:48  

bun! trebuie sa fie gustos si economicos! azi o voi face!
 

Ioana  acum 15 ani - 19 Iunie 2009 12:05  

de obicei o prepar cu rosii cumparate dintr-un sat intre Tg. Mures si Reghin au toate soiurile, inclusiv rosii cherry... este exceptionala, calitatea rosiilor chiar conteaza in aceasta reteta
 

diana h  acum 15 ani - 22 Iunie 2009 11:46  

da, ai avut dreptate, calitatea rosiilor primeaza! am facut simbata salata, chiar mi-a placut, dar m-am chinuit sa aleg cele mai coapte rosii de solar din cele gasite pe piata.
astept sa se coaca "natural" rosioarele cherry si o voi face mai des! multumesc
 

Ioana  acum 15 ani - 22 Iunie 2009 11:57  

acum, la noi in piata, se gasesc rosii din acelea tuguiate, oltenesti (parca tzatza caprei le zice, nume foarte sugestiv dealtfel) , sunt foarte bune, dulci, au multa pulpa si putini samburi... sunt cele mai bune din aceasta perioada, daca gasesti ti le recomand pentru salata asta.
 

ramisimion  acum 15 ani - 9 Iulie 2009 21:48  

extraordinara salata, foarte gustoasa. ne-a placut asa de mult, o cina perfecta. multumim!
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...